Μυστήριο με την εξαφάνιση δημοσιογράφου στην Κίνα

Γουχάν ουσία Κίνα

Είχε αποκαλύψει στοιχεία για τον κορονοϊό

Είχε αποκαλύψει στοιχεία για τον κορονοϊό

Την ώρα που οι πολίτες στην Κίνα θρηνούν για τον θάνατο του 34χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που πρώτος προειδοποίησε για το νέο κοροναϊό, οι συγγενείς και οι φίλοι ενός δημοσιογράφου που αποκάλυπτε την εξάπλωση του κορονοϊού αναζητούν τα ίχνη του.

Ο Λι εργαζόταν στο νοσοκομείο της Γουχάν, της πόλης απ’ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της επιδημίας, και ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους προσπάθησαν να προειδοποιήσουν έγκαιρα για την επικινδυνότητα του ιού με αποτέλεσμα να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για «διασπορά φημών» και «διατάραξη δημόσιας τάξης».

Το Πεκίνο καλείται σε επίσημη απολογία καθώς οι πολίτες έχουν κατακλείσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που συνοδεύονται από το hashtag «Θέλω ελευθερία του λόγου», ένα θεμελιώδες δικαίωμα που υποτίθεται ότι προστατεύεται από το σύνταγμα της χώρας. Το hashtag λογοκρίθηκε το επόμενο πρωί του θανάτου του Λι.

Ο Τσεν Κιουσί, ερασιτέχνης δημοσιογράφος επίσης από τη Γουχάν -που μετέδιδε πληροφορίες για την εξάπλωση του κοροναϊού και παράλληλα επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης- αγνοείται από το απόγευμα της Πέμπτης. 

Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί, έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα με ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.