Νέα διαμαρτυρία για τη ΔΕΗ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Την προσεχή Τετάρτη

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ κεντρικής Θεσσαλονίκης  θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του Συντονισμού εκφράζουν την αντίθεσή τους στις «αυξήσεις-διακοπές ρεύματος-ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ». «Στους δρόμους ξανά! Γιατί το ρεύμα είναι δικαίωμα, όχι εμπόρευμα!» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμά του ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αυξήσεις έως και 19,4% στην τιμή του ρεύματος, νέες χρεώσεις (εγγύηση, περιβαλλοντικό τέλος), μείωση (έως εξαφανίσεως) των όποιων προηγούμενων (προεκλογικών) ελαφρύνσεων και απειλή για άμεση διακοπή ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά που χρέη μεγαλύτερα του εξαμήνου έχουν σωρεύσει, απαντά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα «τεράστια ελλείμματα» που βρήκε στη ΔΕΗ. Αδιαφορώντας για το ποιοι και πώς τα δημιούργησαν, φορτώνει στην πλάτη των φτωχών λαϊκών στρωμάτων τη “σωτηρία” της, ενισχύοντας την αντίληψη του ρεύματος/ενέργειας ως εμπορεύματος και όχι ως καθολικού κοινωνικού δικαιώματος. Συνεχίζει ταυτόχρονα (στη γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης) την απαξίωση της ΔΕΗ, της εταιρίας που με τον δικό μας ιδρώτα και τους φόρους φτιάχτηκε, ώστε όσο το δυνατόν φτηνότερα να την ξεπουλήσουν στα μεγάλα συμφέροντα.  

Μένει σε μας τους ίδιους να σταματήσουμε αυτή την πολιτική. Σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά να σταθούμε αλληλέγγυοι/ες  σ’ αυτούς/ες που κινδυνεύουν να στερηθούν ένα βασικό και απόλυτα αναγκαίο κοινωνικό αγαθό, από αδυναμία ή λόγω χρεών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας αυτής της ίδιας πολιτικής, της ανεργίας και των περικοπών μισθών και συντάξεων. Ταυτόχρονα, μέσα από σωματεία και συλλογικότητες να εμποδίσουμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ (και όλης της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών) που παράλληλα με τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, γίνονται βορά στα νύχια του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου».