Νέα ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία

Και άλλες κυρώσεις

«Μεγάλα στελέχη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συμβουλεύουν τον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την πρόσκληση που έστειλε στον ομόλογο του της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου. Μάλιστα, τόνισε πως πρόκειται για ανθρώπου που είναι φίλοι, γερουσιαστές και βουλευτές του Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι τον στηρίζουν στη διαδικασία της καθαίρεσής του από το προεδρικό αξίωμα. 

Ωστόσο το πιο εντυπωσιακό, όπως, είναι ότι στη χθεσινή ψηφοφορία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν μαζικά εναντίον της χώρας που λατρεύει ο πρόεδρος Τραμπ, δηλαδή την Τουρκία.

Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τον Λευκό Οίκο, αλλά όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Ιγνατίου, στο παρασκήνιο, γίνονται δεύτερες σκέψεις καθώς προετοιμάζεται μεγάλη διαδήλωση κατά του Ερντογάν, ενώ οι Αμερικανοί θα ήθελαν να αποφύγουν επεισόδια. Την ίδια ώρα σοβαροί αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι μετά το χθεσινό διπλό «χαστούκι» και τον άνευ προηγουμένου θυμό δεν θα ήταν σοφό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υποδεχθεί έναν ηγέτη που κατηγορείται από τους Αμερικανούς νομοθέτες για εγκλήματα πολέμου. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη φάση του δράματος θα πραγματοποιηθεί στη Γερουσία. Συγκεκριμένα για να επιβληθούν οι κυρώσεις θα πρέπει να ψηφίσει και η Γερουσία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν απ΄όλα τα μέτωπα αναφέρουν ότι πέραν των 70 γερουσιαστών, οι υπόλοιποι σκέφτονται να υποστηρίξουν κάτι περισσότερο από απλές κυρώσεις.

Ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ερευνήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Ερντογάν.  Μάλιστα έχουν γίνει αναφορές για διαφθορά της οικογένειας του «Σουλτάνου» και ο στόχος είναι η απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, καθώς εάν και εκεί ψηφίσουν πάνω από τα 2/3 τότε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορεί να ασκήσει βέτο.

Σημειώνεται πως μετά την χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή ο γερουσιαστής Γκράχαμ – στενός σύμμαχος του Τραμπ – δήλωσε ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήματα των συναδέλφων μας βουλευτών και να ψηφίσουμε για το θέμα των κυρώσεων». Τέλος οι Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να φέρει σύντομα στις ΗΠΑ τον ηγέτη των Κούρδων.

Από την άλλη πλευρά, από την Άγκυρα, υπάρχουν αντιδράσεις μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, η Τουρκία έφαγε διπλό «χαστούκι» μέσα σε μία νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν σκληρές δηλώσεις ενώ έγιναν προειδοποιήσεις για αντίποινα.

Μάλιστα, νωρίτερα το απόγευμα η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως να επιβληθεί κάποιο εμπάργκο σε αμερικανικά προϊόντα. Όπως ανέφερε η Μαρία Ζαχαράκη μετά και τις χθεσινές εξελίξεις το ταξίδι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ είναι μετέωρο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν ξέρει ποια στάση θα κρατήσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες καθώς τότε θα φανεί εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της διπλωματίας ή της ξιφολόγχης.