Νέα ένταση στο ΑΠΘ – Καταγγελία για επίθεση καθηγητή σε φοιτητή

thessaloniki ktirio prytanias apth ΑΠΘ Θεσσαλονίκη Αριστοτέλειο

Τι συνέβη πριν από λίγο – Η θέση του Πανεπιστημίου

Τι συνέβη πριν από λίγο – Η θέση του Πανεπιστημίου

Νέα ένταση υπήρξε πριν από λίγο στο ΑΠΘ. Ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην Πρυτανεία και ζήτησε εξηγήσεις για τη στάση των πρυτανικών αρχών, καθώς αναφέρουν πως την Κυριακή συνεκλήθη “μυστικά”.

Εκεί, σύμφωνα με τους φοιτητές υπήρξαν φύλακες που τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη ένταση. Σύμφωνα με τους ίδιους, ένας καθηγητής χτύπησε φοιτητή και στο διαδίκτυο κυκλοφορεί σχετικό βίντεο λίγων δευτερολέπτων.

Το Αριστοτέλειο εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει:

“Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους Καθηγητές, στον Πρύτανη και τους Αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή.

Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου Καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα.

Διαβάστε επίσης
Καιρός: Εκτη συνεχόμενη μέρα αστάθειας σήμερα, Σάββατο

Το κύριο αίτημα της ομάδας αυτής είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση καταφανώς παράνομη. Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος.

Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία. Οι αποφάσεις της για το θέμα αυτό έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 8/10/2014 και παραμένουν και σήμερα ενεργές.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα.

Καλούμε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα”.