Novartis: Μαρία Μαραγγέλη και Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης οι κουκουλοφόροι με τα ψευδώνυμα “Κελέση” και “Σαράφης”

Novartis

Τι σημαίνει η άρση στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα

Στην άρση του καθεστώτος προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τα ψευδώνυμα «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» στην υπόθεση της Novartis, προχώρησε νωρίτερα η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφεται από την Επίκουρο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Ελένη Παπαδοπούλου, τα πραγματικά στοιχεία των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων της υπόθεσης Novartis που είχαν τα ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο απευθύνεται στην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, Παναγιώτα Φάκου, προκύπτει, η Μαρία Μαραγγέλη εντάχθηκε σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα το 2017, ενώ το επόμενο έτος φόρεσε «κουκούλα» και ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Το έγγραφο αναφέρει:

«Σε συνέχεια της με αρ 1987/2024 παραγγελίας του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και της με αρ πρωί. 2081/2024 παραγγελίας σας, σας γνωρίζω ότι εξέδωσα τις με αρ. ΑΠ 7 και 8/2024, αντίστοιχα, διατάξεις άρσης των με αρ 12/2017 και 1/2018 διατάξεων του πρώην επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς που αφορούν τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ”Αικατερίνη Κελέση” και ”Μάξιμος Σαράφης”.

Σας επισυνάπτω αντίγραφα των ως άνω διατάξεων και σας γνωρίζω ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων είναι Μαρία ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ του Κλεάνθη … και Φιλίστωρ ΔΕΣΤΕΜΠΑΣΙΔΗΣ του Χαραλάμπους…».

Novartis

Τι σημαίνει η άρση στο καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα

Πρέπει να σημειωθεί ότι έως και πριν από λίγους μήνες δεν ήταν δυνατή η άρση του καθεστώτος προστασίας σε μάρτυρα που είχε υπαχθεί σ’ αυτό και η αποκάλυψη του ονόματος μπορούσε να γίνει μόνο με πρωτοβουλία του ίδιου του μάρτυρα. Αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα το περασμένο καλοκαίρι, όμως, έδωσε τη δυνατότητα στον αρμόδιο εισαγγελέα να επενεξετάζει το καθεστώς προστασίας και να κρίνει είτε για την άρση, είτε για τη συνέχειά του.

Ο αποχαρακτηρισμός, τώρα, των συγκεκριμένων μαρτύρων ως «προστατευόμενων» αλλά και ο αποχαρακτηρισμός τους ως μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος με τη «σφραγίδα» της Δικαιοσύνης έρχεται έξι περίπου χρόνια μετά το σχηματισμό της πρώτης δικογραφία που βασίστηκε στις καταθέσεις τους.

Ειδικότερα, η δικογραφία αυτή αφορούσε δέκα πολιτικά πρόσωπα της περιόδου 2006-2015 και συγκεκριμένα τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και τους πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Κουτρουμάνη. Οι πράξεις που αναφέρονταν στη δικογραφία και αποδίδονταν στα παραπάνω πρόσωπα από τους δυο προστατευόμενους μάρτυρες ήταν η δωροληψία, παθητική δωροδοκία και απιστία σχετικά με την υπηρεσία.

Τα όσα ακολούθησαν από εκεί και μετά είναι λίγο πολύ γνωστά. Η υπόθεση αυτή κατέληξε σε «φιάσκο», καθώς οι δικογραφίες για τα πολιτικά πρόσωπα μπήκαν η μια μετά την άλλη στο αρχείο ελλείψει στοιχείων. Ωστόσο, η σκιά μάλλον έμεινε στη πολιτική ζωή του τόπου αλλά και στα πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν μέσα από τα όσα είχαν καταθέσει στην τότε εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης».

Τώρα, έξι χρόνια μετά από αυτή τη δικαστική παλινωδία οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες αναγκάζονται να βγάλουν τις «κουκούλες» και να βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νόμου, εφόσον βέβαια τα πολιτικά πρόσωπα που ενοχοποίησαν στραφούν εναντίον τους. Και αυτό καθώς οι πολιτικοί που είχαν ενοχοποιηθεί από τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση» έχουν πλέον τη δυνατότητα να στραφούν εναντίον τους και να διεκδικήσουν τη δικαστική δικαίωση τους. Εξάλλου, αρκετοί από αυτούς είχαν προσφύγει δικαστικά και είχαν ζητήσει τον αποχαρακτηρισμό των μαρτύρων ως προστατευόμενων.

Ποιοι είναι οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση»

Από την αρχή της υπόθεσης, οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι επρόκειτο για άτομα που είχαν εσωτερική σχέση με τη θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα.

Η Μαρία Μαραγγέλη είχε εργαστεί κοντά στον τότε επικεφαλής της Novartis στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Από την πλευρά του ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην στέλεχος της Novartis, είχε αντιμετωπίσει νομικές εκκρεμότητες για άλλες υποθέσεις, οι οποίες ήρθαν στο φως τον Ιανουάριο του 2023.

«Η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη εξέδωσε σήμερα (σ.σ. 24.10.2024) μία απόφαση – σταθμό, βγάζοντας τις «κουκούλες» από τους ψευδομάρτυρες της σκευωρίας της Novartis», τόνισε σε δήλωσή του, νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μετά την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Νovartis.

Υπενθυμίζεται ότι με δήλωσή τους ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, δηλώνοντας δικαιωμένοι.

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Πηγή: newsit.gr, protothema.gr