Ο Γ. Ορφανός παρουσίασε το πρόγραμμα για την κοινωνία, το περιβάλλον, την παιδεία και την τεχνολογία

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για την Κοινωνία

Ασφαλής Κοινωνία, Καθαρή Πόλη, Παιδεία για όλους, Μητρόπολη Τεχνολογίας

Καινοτόμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη έτοιμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις στην εποχή της τεχνολογίας, ικανή να αποτελέσει κοιτίδα παραγωγής σημαντικού επιστημονικού έργου, αλλά και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων των πολιτών, καθώς και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού της πλούτου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» για το Περιβάλλον, την Παιδεία, την Τεχνολογία και την Κοινωνία, το οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής του, Γιώργος Ορφανός.

Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου «Αιμίλιος Ριάδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Ορφανός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία και αναβάθμιση του Σέιχ-Σου, στην παροχή από το Δήμο Θεσσαλονίκης δυνατοτήτων, ώστε επιχειρηματίες και developers του ψηφιακού κόσμου να αναπτύξουν ιδέες και εφαρμογές, στη δημιουργία επιστημονικού πάρκου, καθώς και στη συγκρότηση ομάδας άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εθελοντικές ομάδες.

Ειδικότερα, η προστασία και αναβάθμιση του «πνεύμονα» πρασίνου της Θεσσαλονίκης, του δάσους του Σέιχ-Σου, περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του Γιώργου Ορφανού στο τομέα του Περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει να προωθήσει τη δημιουργία μιας διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών, ώστε να ιδρυθεί ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Αναβάθμισης Σέιχ Σου». Σκοπός του φορέα θα είναι η προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, η περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμισή του, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στον τομέα της Τεχνολογίας ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκης είναι το Μέλλον» αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Digital Lab, έναν ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο που θα παρέχει ο Δήμος, μέσω του οποίου επιχειρηματίες και developers με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δουλέψουν πάνω στη ανάπτυξη εφαρμογών. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε κάθε κύκλο ανάπτυξης θα επιλέγονται μέσω ανοιχτού διαγωνισμού. Στο τέλος του κάθε κύκλου οι εφαρμογές θα δοκιμάζονται πιλοτικά και θα εξετάζεται η περαιτέρω εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Στην ίδια λογική ο Γιώργος Ορφανός σχεδιάζει να διοργανώνει και διαγωνισμούς hackathon, οι οποίοι θα φέρνουν κοντά προγραμματιστές, επιχειρηματίες και ψηφιακούς σχεδιαστές σ’ ένα σπριντ ανάπτυξης ιδεών προγραμματισμού πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι, κάνοντας χρήση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου, θα μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για προβλήματα της πόλης.

Για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά και πολύ σημαντικό τομέα της Παιδείας Ο Γιώργος Ορφανός έχει στις άμεσες προτεραιότητές του, σε συνεργασία με υπάρχουσες δομές της Ευρώπης, να προωθήσει τη δημιουργία επιστημονικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα αποτελεί μία σύνθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και μιας ποικιλίας μεγάλων και μικρών εταιρειών. Ο στόχος είναι να διεξάγονται στην πόλη μας εθνικά και διεθνή προγράμματα καινοτομίας και να δοκιμάζονται λύσεις για μελλοντικές προκλήσεις.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, ο Γιώργος Ορφανός θα συγκροτήσει μία Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στο Δήμο, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να διορθώνει και να λύνει τα προβλήματα, μόλις γίνονται αντιληπτά. Θα συνεργάζεται με τους αρμοδίους φορείς, καθώς και με τις ομάδες των εθελοντών, όπου χρειάζεται και με τον τρόπο αυτό θα αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Σε ό,τι αφορά τα ΑΜΕΑ, θα επανασχεδιασθούν οι θέσεις στάθμευσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και θα διορθωθούν κακοτεχνίες για την καλύτερη μετακίνησή τους σε υπηρεσίες και καταστήματα. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σε κεντρικές αρτηρίες Οδηγοί Έλευσης Τυφλών και ο Δήμος θα προσφέρει σε καταστήματα εστίασης τιμοκαταλόγους με τη γραφή Μπράιγ.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για την Κοινωνία

Η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμα του Γιώργου Ορφανού για την Κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μη απομάκρυνση του ΑΤ Λευκού Πύργου από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ σε περιπολίες θα προχωρούν και οι δημοτικοί αστυνομικοί μετά από εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ. Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών θα ενισχυθεί μέσω της εφαρμογής «Ασφαλής Δημότης», κατά την οποία οι δημότες, με τη χρήση κουμπιού στο κινητό τους, θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τις Αρχές. Επιπροσθέτως, με την τοποθέτηση λαμπτήρων τύπου LED, θα παρέχεται επαρκής φωτισμός.
Σε ό,τι αφορά τα ΑΜΕΑ, θα επανασχεδιασθούν οι θέσεις στάθμευσης σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και θα διορθωθούν κακοτεχνίες για την καλύτερη μετακίνησή τους σε υπηρεσίες και καταστήματα. Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σε κεντρικές αρτηρίες Οδηγοί Έλευσης Τυφλών και ο Δήμος θα προσφέρει σε καταστήματα εστίασης τιμοκαταλόγους με τη γραφή Μπράιγ.
Στο πλαίσιο των παροχών κοινωνικής πρόνοιας, θα ενισχυθούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ψηφιακός Δημότης» όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Δήμου. Επίσης, θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς σε πολίτες του Δήμου και θα ενισχυθεί η λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας.
Στις κατασκηνώσεις του Δήμου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα ΑΜΕΑ, χωρίς εξαιρέσεις και κληρώσεις, ενώ με μια σειρά παροχών θα ενισχυθούν οι πολύτεκνες οικογένειες,
Για τα ζώα συντροφιάς θα συγκροτηθεί αρμόδιο γραφείο στο Δήμο, το οποίο θα συνεργάζεται με φιλοζωικές οργανώσεις, κτηνιάτρους και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία επιπλέον υπνωτηρίων για τους αστέγους και σε συνεργασία με νοσοκομεία και δημόσια πλυντήρια θα καλυφθεί η προσωπική υγιεινή και το πλύσιμο των ρούχων τους. Παράλληλα, άστεγοι θα εκπαιδεύονται για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία.
Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, θα ενισχυθεί το πρόγραμμα φιλοξενίας σε σπίτια (React).
Τέλος, στο Δήμο θα δημιουργηθεί Ομάδα Εθελοντισμού, ώστε οι δράσεις να είναι πιο οργανωμένες.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για το Περιβάλλον

Η διοργάνωση ενημερωτικής περιβαλλοντικής καμπάνιας, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες, περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» για το Περιβάλλον.
Στο επίκεντρο θα μπουν ο καθαρισμός του Θερμαϊκού κόλπου και η εν γένει προστασία του με τη συνδρομή επιστημόνων, αλλά και ο διαχωρισμός και η διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιορισμό της ποσότητας που θάβεται και αύξησης αυτής που αξιοποιείται.
Για το Σέιχ-Σου ο Γιώργος Ορφανός σχεδιάζει να κινητοποιήσει μία διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης , Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών και να ιδρύσει το «Σύνδεσμο Προστασίας και Αναβάθμισης Σέιχ Σου», με σκοπό την προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, την περιβαλλοντική – αισθητική αναβάθμιση του και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Επίσης, θα μελετηθεί η δυνατότητα του Δήμου για αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση με Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Ενεργειακός Συμψηφισμός), θα γίνουν βιοκλιματικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο κτιρίων και σε πλατείες και θα επιδιωχθεί η δημιουργία πράσινης γειτονιάς πολυκατοικιών εντός του αστικού κέντρου της πόλης.
Εξάλλου, σε πρώτη προτεραιότητα θα μπουν οι αστικές αναπλάσεις, η διαμόρφωση και ανάπλαση ρεμάτων, οι αναπλάσεις πάρκων, παιδικών χαρών και πλατειών και οι δενδροφυτεύσεις με στόχο την ενίσχυση του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για την Παιδεία

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την Παιδεία η παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» σχεδιάζει την κατάργηση όλων των χώρων ΚΙΒΟ, των ημιυπόγειων χώρων και των κοντέινερ, όπου σήμερα γίνονται μαθήματα. Παράλληλα, κατόπιν μελέτης θα βελτιωθούν τα υφιστάμενα σχολικά κτίρια και θα κατασκευαστούν καινούργια.
Επίσης, θα εφαρμοστεί ο θεσμός του κοινωνικού φροντιστηρίου και του e-φροντιστηρίου για τα παιδιά αδύναμων οικονομικά οικογενειών, ενώ θα ενταχθεί στη διδασκαλία η ιστορία της Θεσσαλονίκης.
Θα εφαρμοστούν από το Δήμο διαγωνισμοί για τη δημιουργικότητα και την έρευνα, ενώ τα σχολικά κυλικεία θα εφοδιαστούν με όλα τα προϊόντα υγιεινής διατροφής και θα παρέχονται δωρεάν γεύματα σε Δημοτικά Σχολεία.
Επίσης, θα παρέχονται σε μαθητές δωρεάν εισιτήρια σε μουσεία στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών και θα έχουν τη δυνατότητα να επανεκπαιδευθούν μακροχρόνια άνεργοι, επαγγελματίες του τουρισμού και άτομα τρίτης ηλικίας. Θα εμπλουτιστεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης με προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής, θα ενισχυθούν οι δημοτικές βιβλιοθήκες και θα καθιερωθούν Ημέρες Γνωριμίας με το δήμαρχο για όλα τα σχολεία.
Παράλληλα σε συνεργασία με ειδικούς θα παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη σε μαθητές και τις οικογένειές τους και θα γίνεται συχνή ενημέρωση για φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, ρατσισμού κτλ.
Τέλος, σε συνεργασία με υπάρχουσες δομές της Ευρώπης θα προωθηθεί η δημιουργία επιστημονικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Μία σύνθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και μιας ποικιλίας μεγάλων και μικτών εταιρειών. Ο στόχος είναι να διεξάγονται στη Θεσσαλονίκη εθνικά και διεθνή προγράμματα καινοτομίας και να δοκιμάζονται λύσεις για μελλοντικές προκλήσεις.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος για την Τεχνολογία

Τα «όπλα» που χρειάζονται, ώστε να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα πιο εύκολα από ποτέ, θα προσφέρει στην τεχνολογική κοινότητα της πόλης η παράταξη «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».
Το πρώτο βήμα θα είναι η αναβάθμιση του γραφείου του Chief Digital Officer ο οποίος θα αναλάβει την ανάπτυξη της στρατηγικής και του οδικού χάρτη για τη δημιουργία μιας ψηφιακής Θεσσαλονίκης. Ο στόχος του θα είναι η βελτίωση δράσεων που ήδη υπάρχουν, αλλά και η δημιουργία καινούργιων ευκαιριών, που θα επιτρέψουν στη Θεσσαλονίκη να αναπτύξει την ψηφιακή της δυναμική.
Στόχος όλων των δράσεων θα είναι η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε μία σύγχρονη ‘έξυπνη’ πόλη, που χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες και να λύσει τα προβλήματα των πολιτών της. Θα γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις, που θα περιλαμβάνουν τον οδοφωτισμό, την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης. Με τη χρήση κατάλληλα τοποθετημένων αισθητήρων θα αποκτήθεί η δυνατότητα συλλογής και διαχείρισης δεδομένων από έξυπνες θέσεις στάθμευσης, έξυπνα φώτα ή ακόμα και έξυπνους κάδους. Αυτή η έξυπνη λειτουργία θα ισοδυναμεί με εξοικονόμηση ενέργειας και χρηματικών πόρων, βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλότερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες. Εξάλλου, σε όλα τα κτίρια των υπηρεσιών του δήμου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες.
Στο ίδιο πλαίσιο στο σχεδιασμό προβλέπεται η «έξυπνη κυκλοφορία». Θα τοποθετηθούν έξυπνα φανάρια για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των ρύπων και της σπατάλης καυσίμων. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα «έξυπνης στάθμευσης», με τη χρήση αισθητήρων στο οδόστρωμα, οι οποίοι θα ενημερώνουν τους οδηγούς για τις κενές θέσεις.
Παράλληλα, η τοποθέτηση «έξυπνου οδοφωτισμού» θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και θα διατηρείται ταυτόχρονα η κατανάλωση ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα.
Για τη διαχείριση των αποβλήτων θα τοποθετηθούν «έξυπνοι κάδοι», στους οποίους αισθητήρες θα εντοπίζουν την υπέρβαση του επιπέδου πληρότητας, ενώ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διακυβέρνησης κάθε δημότης θα μπορεί να αναφέρει προβλήματα της καθημερινότητας, όπως λακούβες, καμμένες λάμπες ή σκουπίδια.
Ένας ακόμη βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του τεχνολογικού οικοσυστήματος και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό θα συγκροτηθεί το Ψηφιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη εταιρειών πληροφορικής και εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο σε σχέση με την ενίσχυση της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης. Θα επιδιωχθεί να γίνει η Θεσσαλονίκη έδρα ενός ετήσιου διεθνούς συνεδρίου που θα περιλαμβάνει εταιρείες και ιδιώτες του χώρου της τεχνολογίας από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Ο βασικός στόχος στο χώρο της τεχνολογίας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού εργαστηρίου (digital lab) στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν ομάδες προγραμματιστών από την ευρύτερη περιοχή, με σκοπό την δημιουργία πραγματικών λύσεων για πραγματικά προβλήματα της πόλης. Στην ίδια λογική θα διοργανωθούν και διαγωνισμοί hackathon. Αυτοί θα φέρνουν κοντά προγραμματιστές, επιχειρηματίες και ψηφιακούς σχεδιαστές σ’ ένα σπριντ ανάπτυξης ιδεών προγραμματισμού πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές.

Exit mobile version
%%footer%%