Πέλλα: “Survivor” με Ολλανδούς τουρίστες στα λουτρά του Μεγάλου Αλέξανδρου (ΦΩΤΟ)

Πέλλα

«Πνίγηκαν» από τα χόρτα μέσα σε αρχαιολογικό χώρο

του Γιώργου Ροδάκογλου
Σκηνές απείρου κάλους εκτυλίχθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με τρεις Ολλανδούς τουρίστες που έκαναν… Survivor προκειμένου να δουν ένα μνημείο του 1ου π.Χ. αιώνα.

Οι τρεις τουρίστες βρέθηκαν στη Νέα Πέλλα για να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και σε μια τυχαία συνάντηση ζήτησαν από μια κάτοικο της περιοχής να τους ξεναγήσει στο Ρωμαϊκό Λουτρό γνωστό ως πηγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αν και το μνημείο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού η πρόσβαση του είναι δύσκολη έως ακατόρθωτη. Οι θάμνοι, τα χόρτα και τα δένδρα ξεπερνούν σε ορισμένα σημεία το ενάμισι μέτρο και η διέλευση υπό αυτές τις συνθήκες θυμίζει σκηνές Survivor.

Η Ζερί, ο Τομ και η Άννυ λάτρεις του αρχαίου πολιτισμού επέμεναν να δουν από κοντά το ρωμαϊκό μνημείο του 1ου Π.Χ αιώνα. Έτσι μέσα σ αυτό το «υπέροχο» δασώδες ξερό περιβάλλον που «θυμίζει» Αμαζόνιο και παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να φτάσουν έως εκεί και να φωτογραφηθούν. Η Ζερί είναι κριτικός κινηματογράφου, ο Τομ, αρχαιολόγος η ‘Ενυ κοινωνιολόγος και αρθογράφος επιστημονικών περιοδικών και όλοι τους είναι λάτρεις των περιοχών της Μακεδονίας.

Η επίσκεψη τους στη Νέα Πέλλα αν και ιστορικά τους ικανοποίησε, ωστόσο άφησε άσχημες εντυπώσεις λόγω της εγκατάλειψης του χώρου, εντυπώσεις τις οποίες και θα δημοσιεύσουν όταν επιστρέψουν στην Ολλανδία. Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου είναι φραγμένη από χόρτα ενώ για να φτάσει κανείς έως το μνημείο διασχίζει θάμνους και κινδυνεύει από τα φίδια. Πριν από αρκετά χρόνια ο χώρος ήταν καθαρός και ορατός από τα διερχόμενα αυτοκίνητα που διέσχιζαν τον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών ενώ τώρα η εικόνα αυτή έχει αντικατασταθεί από πανύψηλα χόρτα και ξερά δένδρα που καλύπτουν την ορατότητα του μνημείου.

Το σχόλιο του Τομ όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες εντυπώσεις του ήταν: «Μάλλον δεν έχετε λεφτά». Στη συνέχεια και οι τρείς επισκέπτες έδωσαν την έγκριση τους να δημοσιοποιηθούν οι φωτογραφίες τους και να σταλούν στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιοι για την κατάσταση αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πέλλας.

Διαβάστε επίσης
Πέλλα: Το παραδοσιακό καζάνι στο χωριό Πλατάνη που φημίζεται για την παραγωγή τσίπουρου

Την ευθύνη του χώρου ιεραρχικά φέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας η οποία δεν μερίμνησε τα τελευταία χρόνια για την καθαριότητα της περιοχής με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεπεράσει τα όρια. Ευθύνες όμως καταλογίζονται και στη Δημοτική Αρχή η οποία δεν έχει παρέμβει δραστικά με κάποια πρόταση για καθαρισμό του χώρου και παραμένει ως απλός θεατής χωρίς θέση και άποψη.

Το όλο ζήτημα έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στους κατοίκους του Δήμου Πέλλας οι οποίοι και ζητούν να τους δοθεί άδεια προκειμένου οι εθελοντικές ομάδες να καθαρίσουν τον αρχαιολογικό χώρο και να αποκαταστήσουν την άθλια εικόνα που παρουσιάζει.

Πέλλα

Πέλλα

Πέλλα

Πέλλα
Ο χώρος πριν από πέντε χρόνια ήταν απολύτως καθαρός