Πεντέλη: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Δραματική νύχτα με ισχυρούς ανέμους

Κιλκίς

Η νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική

Το βράδυ της Τρίτης 19 Ιουλίου, η Πυροσβεστική προχώρησε σε νέα ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών στην Αττική.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα στην Πεντέλη ενισχύθηκαν σημαντικά και θα αυξηθούν περαιτέρω.

Συγκεκριμένα επιχειρούν 420 πυροσβέστες, 18 μονάδες πεζοπόρων τμημάτων και 85 οχήματα. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες.

Επίσης, η Περιφέρεια με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, μεγάλος αριθμός εθελοντών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, 282 αστυνομικοί με 90 βοηθούν στην ασφαλή εκκένωση και μεταφορά των κατοίκων μακριά από τα επικίνδυνα σημεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία κλήση προς το ΕΚΑΒ για τραυματισμό ή αναπνευστικά προβλήματα.

Γιγαντιαία επιχείρηση με 350 πυροσβέστες

Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Συγκεκριμένα, για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών, 85 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα, ενώ λίγο μετά τις 9 σταμάτησαν να επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, 1 εκ των οποίων για εναέριο συντονισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν εκδοθεί συνολικά τέσσερα μηνύματα. Στις 18:20 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές Πεντέλη, Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Λήξη συναγερμού για την γυναίκα που απειλούσε να πέσει στο κενό από πολυκατοικία

Στη συνέχεια και για προληπτικούς λόγους στάλθηκαν μηνύματα, στις 18:45, για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20:10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.

Επιπρόσθετα, οι εθελοντές του ΠΣ, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων, ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής. Ακόμη, έχει κινητοποιηθεί πολύ μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Παράλληλα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε καθεστώς γενικής επιφυλακής. Κινητοποιήθηκε επίσης πολύ μεγάλη δύναμη της ΕΛΑΣ για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από οικισμούς, ενώ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα του 112.

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων με συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, κ. Πέτσα.