Πόλεμος» για τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Ανησυχούν οι έμποροι

Κατά της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, θέμα που επανήλθε στην ατζέντα, τάσσονται οι έμποροι. «Σήμερα που η αγορά άρχισε να αναθαρρεί στη δυναμική και μόνο της περάτωσης των έργων  παίζουν με το νευρικό μας σύστημα. Ποιος όμως από όλους αυτούς που ανακινεί θέμα θα αναλάβει το κόστος της καθυστέρησης που συνεπάγονται οι  αλλαγές», διερωτάται ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου:

«Φήμες άρχισαν να διασπείρονται ξανά στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την εξέλιξη των έργων του ΜΕΤΡΟ και τη συσχέτιση τους με τα αρχαιολογικά ευρήματα στους πιο σημαντικούς άξονες της πόλης, που από το 2006 έως σήμερα αριθμεί το κλείσιμο εκατοντάδων εμπορικών καταστημάτων σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού και της Δελφών», αναφέρει αρχικά ο Σύλλογος.

«Σήμερα που η αγορά άρχισε να αναθαρρεί στη δυναμική και μόνο της περάτωσης των έργων που παίζουν με το νευρικό σύστημα και τις οικονομικές αντοχές μεγάλης μερίδας Θεσσαλονικέων, που βρέθηκαν ξαφνικά να φλερτάρουν με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, άρχισαν κάποιοι να μιλούν για μεταφορά των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού της Βενιζέλου και αλλαγή του πλάνου έργου στο συγκεκριμένο σημείο».

«Μετά από συσκέψεις επί συσκέψεων και από την συμφωνία για την εμφάνιση ενός σταθμού που θα αξιοποιεί in vivo τα ευρήματα στην περιοχή, αποτελώντας ένα αρχιτεκτονικό στολίδι για την πόλη, ικανό να σημάνει αφ’ εαυτού ένα σημείο αναφοράς για αυτήν, ερχόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν», προσθέτει ο ΕΣΘ και διερωτάται με νόημα:

«Ποιος όμως από όλους αυτούς που ανακινεί το συγκεκριμένο θέμα θα αναλάβει το κόστος της χρονικής καθυστέρησης που συνεπάγονται οι προτεινόμενες αλλαγές στο σχέδιο χάρτου;

Ποιος θα αναλάβει να αποζημιώσει αυτούς τους επαγγελματίες και τις οικογένειες τους που δεν αντέχουν άλλο να συντηρούν καταστήματα χωρίς πελάτες για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια; Ποιος θα αναλάβει το κόστος της οικονομικής υπανάπτυξης αυτής της σπουδαίας πόλης στο όνομα κάποιων προσωπικών στρατηγικών προτεραιοτήτων;».