Προκαταβολικό… καπέλο στη βενζίνη, συναγερμός για τις αυξήσεις

πρατηρίων Γερμανία βενζίνη

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή

Την όρεξη για προκαταβολικό «καπέλο» στη βενζίνη άνοιξε σε επιτήδειους η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, πριν καν οι αυξήσεις περάσουν στην ελληνική αγορά. Οι βενζινοπώλες εκτιμούν ότι οι οδηγοί θα δουν τσιμπημένες τιμές στις αντλίες τις επόμενες 24 ώρες.

«Αν προχωρήσουν αυτές οι αμελητέες και προστεθούν οι αυξήσεις σε βάθος δεκαημέρου, θα πούμε ότι θα έχει ακριβύνει αρκετά η αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης», αναφέρει στην κάμερα του OPEN TV ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν επιβεβαιωθούν οι  εκτιμήσεις για εκτόξευση των τιμών ακόμη και στα 75 δολάρια το βαρέλι, ο κ. Ασμάτογλου σχολιάζει: «Με τα σημερινά δεδομένα θεωρώ ότι θα είναι μια αύξηση περίπου της τάξεως του 4%».

Το μεσημέρι της Τρίτης πραγματοποιήθηκε εκτάκτως ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ενέργειας. «Ήδη τη Δευτέρα πολλά από τα πρατήρια απορρόφησαν τη μικρή αύξηση του 0,01 έως 0,015 ευρώ, η οποία υπήρχε στην αγορά από τις τιμές της χονδρεμπορικής», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι «ακόμη κι αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση του ενός ή τριών λεπτών αυτό θα απορροφηθεί», ενώ καθησυχαστικά εμφανίστηκαν και τα στελέχη της αγοράς. «Η εκτίμηση της αγοράς είναι ότι είναι ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει την Τετάρτη και την Πέμπτη τις τιμές στα πρατήρια λίγο υψηλότερα, αλλά είναι απόλυτα διαχειρίσιμο», υπογραμμίζει ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος. Ο πρόεδρος Βενζινοπώλων Ελλάδος τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων πανελλαδικά δεν αύξησαν την τιμή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, για να μπει φρένο σε φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους βενζινοπώλες, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου ξεκινά σαρωτικούς ελέγχους. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας «για τους ελέγχους οι οποίοι γίνονται, ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια στο καύσιμο και να εκμεταλλευτούν ορισμένοι πονηροί το γεγονός ότι αυξήθηκε η διεθνής τιμή πετρελαίου και να αυξήσουν τις εγχώριες τιμές ενώ αυτές είχαν προμηθευτεί σε προγενέστερο χρόνο»

Τα επόμενα 24ωρα θα φανεί αν τελικά οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου θα φτάσουν και στην αντλία των καυσίμων.

Πηγή: www.ethnos.gr