Προσφεύγει στον ΟΗΕ ο Μαδούρο κατά Τραμπ

Επίθεση στον Τραμπ λόγω του εμπάργκο που θέλει να θέσει στην Βενεζουέλα.

Επίθεση στον Τραμπ λόγω του εμπάργκο που θέλει να θέσει στην Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα καταγγείλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αυτήν που χαρακτήρισε «παράνομη απειλή» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άφησε να γίνει σαφές πως μπορεί να επιβάλλει εμπάργκο στη λατινοαμερικάνικη χώρα σε κρίση.

«Κανένας δεν επιβάλλει αποκλεισμό στη Βενεζουέλα!», είπε ο σοσιαλιστής πολιτικός κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο και την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Ο Τραμπ, ο οποίος δεν αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως ομόλογό του, αναφέρθηκε προχθές Πέμπτη πολύ συνοπτικά στο ενδεχόμενο να επιβάλλει εμπάργκο στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια μιας σειράς ερωταπαντήσεων με δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να δώσει πάντως λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης
Αικ. Σακελλαροπούλου: Οι παγκόσμιες προκλήσεις να αντιμετωπιστούν στη βάση του διεθνούς δικαίου

«Έδωσα οδηγίες στον αντιπρόσωπο της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ Σαμουέλ Μονκάδα να καταγγείλει (…) ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτή την παράνομη και εγκληματική απειλή του Ντόναλντ Τραμπ: τον ναυτικό αποκλεισμό και την απομόνωση της Βενεζουέλας», αντέτεινε ο Μαδούρο.

«Οι θάλασσες της Βενεζουέλας θα παραμείνουν ελεύθερες, κυρίαρχες και ανεξάρτητες, θα τις διαπλέουμε όπως θέλουμε», συνέχισε.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε τον Απρίλιο εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Βενεζουέλα για να κλιμακώσει την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο και να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο διάλογος μεταξύ αντιπροσώπων του προέδρου Μαδούρο και του προέδρου της εθνοσυνέλευσης Γκουαϊδό συνεχίζεται. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να αναζητήσουν μια «συνταγματική» λύση στην κρίση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβήτριας, έπειτα από έναν νέο γύρο συζητήσεων στα νησιά Μπαρμπάντος.