Σχολεία: Ανησυχία των εκπαιδευτικών πριν το πρώτο κουδούνι της χρονιάς – Ηχηρό «όχι» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

δημοτικό σχολείο σχολεία

Τι μεταφέρει στο Thes.gr η πρόεδρος της Γ΄ ΕΛΜΕ-Θ, Γιάννα Λαθήρα

«Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς μέτρα προφύλαξης των παιδιών και των εκπαιδευτικών». Με αυτήν την ατάκα, η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ-Θεσσαλονίκης, Γιάννα Λαθήρα, συνοψίζει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, που ξεκινά αύριο, Δευτέρα (13/9).

Λίγες ώρες πριν ακουστεί το πρώτο κουδούνι για το σχολικό έτος 2021-2022, η κ. Λαθήρα μετέφερε στο Thes.gr τις σκέψεις μέρους της εκπαιδευτικής κοινότητας, αναφορικά με τα νέα μέτρα τα οποία θα ισχύουν στο εξής εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

(Δείτε ΕΔΩ όσα θα ισχύουν).

Αποκωδικοποιώντας τα όσα θα ισχύουν, η ίδια, ως εκπαιδευτικός τα τελευταία 32 χρόνια, σχολιάζει το ζήτημα του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το βασικό είναι σε κάθε τμήμα να υπάρχουν έως 15 παιδιά».

«Οι λόγοι για αυτό», προσθέτει, «είναι παιδαγωγικοί και υπήρχαν πάντοτε, ενώ πλέον τους συμπληρώνει και το πρόβλημα της πανδημίας». Ακόμη, όπως σημειώνει, χρειάζονται προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, καθώς «το κονδύλι για αυτά έχει μειωθεί και πλέον έχουμε πολλές περικοπές. Υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν καθόλου καθαρίστριες, ή έχουν μόνο στο κλείσιμό τους». Όλα αυτά, όπως υποστηρίζει η κ. Λαθήρα, συνδέονται άρρηκτα με τα μέτρα.

«Εχουμε πολλαπλάσια αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με την περυσινή περίοδο και ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, όπου τα παιδιά είναι ευάλωτα», συμπληρώνει.

«Το σχολείο δε βρίσκεται σε γυάλα»

Μιλώντας, επιπλέον, για τη στιγμή κατά την οποία ένα τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του λόγω νόσησης των μαθητών, η κ. Λαθήρα αναφέρει πως το πρωτόκολλο «είναι αστείο, αλλά και επικίνδυνο. Χρειάζεται να νοσήσει το 50% + ένας μαθητής για να κλείσει ένα τμήμα. Γίνεται κι αυτό σε λογική να δημιουργήσει κλίμα για τον εμβολιασμό των παιδιών και των υπολοίπων».

Εκείνο που προτείνει η ίδια, εκπροσωπώντας τη Γ’ ΕΛΜΕ-Θ, είναι «αυτό για το οποίο φωνάζαμε και πέρυσι» και αφορά «τα μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ κορονοϊού για όλους, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Θέλουμε τεστ ακόμη και για τους εμβολιασμένους», όπως λέει, «διότι και εκείνοι νοσούν και μεταδίδουν».

Επιπλέον, η κ. Λαθήρα μιλά και για την ενίσχυση του ΕΣΥ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το σχολείο δε βρίσκεται σε γυάλα.

Οι μαθητές έρχονται εδώ και με αστικά λεωφορεία. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί και το ΕΣΥ, αντί να πραγματοποιούνται αναστολές εργασίας και να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας».

«Γύρω στο 80% οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί – Λέμε ’’όχι’’ στην υποχρεωτικότητα και στον διαχωρισμό»

Μιλώντας, τώρα, για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού με δικά τους έξοδα δύο φορές την εβδομάδα, η κ. Λαθήρα αναφέρει πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους και να μεταθέσει την ευθύνη στις πλάτες τους, ανοίγοντας τον δρόμο για απολύσεις. Χρησιμοποιεί το εμβόλιο με τρόπο εκβιαστικό».

Σε ότι αφορά, ωστόσο, το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους εκπαιδευτικούς, η ίδια είναι κατηγορηματική, λέγοντας πως «λέμε “όχι” στην υποχρεωτικότητα και στον διαχωρισμό. Δε θα δεχτούμε να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο για απολύσεις και αναστολές. Θα υπερασπιστούμε τους συναδέλφους μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την κ. Λαθήρα, περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό ατόμων το οποίο έχει νοσήσει. Η ίδια, επιπλέον, αναφέρει ότι κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών συγκεντρώνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης σχετικά με τα ποσοστά των ανεμβολίαστων, σημειώνοντας ότι «καλλιέργησαν ένα κλίμα αναξιοπιστίας, βοηθώντας να αναπτυχθούν οι ανορθολογικές απόψεις.

Και τώρα», όπως λέει, «την ευθύνη αυτή, τη μετακυλούν σε εμάς».

Όπως και να’χει, η μετάλλαξη Δέλτα θα βρει τον τρόπο να «τρυπώσει» στα σχολεία. Πολιτική και εκπαιδευτική κοινότητα, λοιπόν, έχουν την υποχρέωση να προστατέψουν τα παιδιά από οποιονδήποτε κίνδυνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *