Σκέψεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Παρέμβαση για αύξηση στρατιωτικής θητείας που άνοιξε στη Βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, έκανε το βράδυ της Δευτέρας η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στην εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο και ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Συγκεκριμένα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αφού αναφέρθηκε στο θετικό της αναβάθμισης των F-16 και των Mirage 2000 δήλωσε: «Κατά τη δική μου γνώμη, η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18, επίσης οφείλουμε να πούμε ανοικτά ότι η επιμύκηνση της θητείας ιδιαίτερα στο Στρατό Ξηράς αλλά και στα άλλα όπλα δεν μπορεί να είναι ταμπού». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Είναι μία συζήτηση που μπορούμε να ανοίξουμε με θάρρος και χωρίς φόβο για το πολιτικό κόστος».

Πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε και δύο σχετικές αναρτήσεις στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter στις οποίες σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής θητείας. Το πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει υποχρεωτική θητεία στα 18». «Η επιμήκυνση της θητείας ιδιαίτερα στον στρατό ξηράς, αλλά και στα άλλα όπλα, δεν μπορεί να είναι ταμπού. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξουμε, με θάρρος και χωρίς φόβο για πολιτικό κόστος».

Παναγιωτόπουλος: Προσλήψεις στο στρατό, όχι αύξηση της στρατιωτικής θητείας 

Στοχευμένες προσλήψεις μονίμων στο στρατό και όχι αύξηση θητείας θέλει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός ρωτήθηκε εάν λόγω της κατάστασης με την Τουρκία θα πρέπει να αυξηθεί και η στρατιωτική θητεία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε ότι οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων χρειάζονται στοχευμένες προσλήψεις, κατά περίπτωση ανάλογα με τις ανάγκες του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το πρότυπο προσλήψεων ΟΒΑ (Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης) και ΕΠΟΠ (Επαγγελματίες Οπλίτες). Ο ίδιος μίλησε για «έξυπνες και στοχευμένες» παρεμβάσεις που έχουν ανάγκη οι κλάδοι, σημειώνοντας ότι αυτές τις ημέρες γίνεται παρουσίαση UAVs στο πλαίσιο των κινήσεων για ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.