Σταφυλόκοκκος στα γεύματα μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση (ΒΙΝΤΕΟ)

κορονοϊός σχολεία

Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο που τα κατασκεύασε

Σταφυλόκοκκος είναι το βακτήριο που εντοπίστηκε στα σχολικά γεύματα τα οποία προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση σε αρκετούς μαθητές στη Λαμία.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στα δείγματα από τη Λαμία που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.
Η μόλυνση προέρχεται συνήθως λόγω των ανθυγιεινών τρόπων χειρισμού των τροφίμων καθώς κάποιος υπάλληλος είχε τον ιό και έπιασε το φαγητό με γυμνά χέρια.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος.

Μάλιστα πολλαπλασιάζεται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί είναι έντονος πόνος στην κοιλιά, εμετός,ναυτία και διάρροια.

Κάηκε ολοσχερώς το εργοστάσιο που τα κατασκεύασε

Στις φλόγες παραδόθηκαν λίγο πριν τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής οι εγκαταστάσεις της εταιρείας “Γιαννίτσης” στην ΒΙΠΕ Λαμίας.

Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική για την επιχείρηση καθώς σε λίγο περισσότερο από μια ώρα και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων με 40 πυροσβέστες, 18 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καταστρέφοντας το κτίριο, αλλά και τα αυτοκίνητα της επιχείρησης που βρισκόντουσαν στον περιβάλλοντα χώρο.
Η συγκεκριμένη εταιρεία εμπλέκεται στην πρόσφατη υπόθεση ομαδικής δηλητηρίασης μαθητών.

Στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο της εταιρείας «Γιαννίτση», στη βιομηχανική περιοχή της Λαμίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνης Ζαμπέλας, μετά την υπόθεση δηλητηρίασης μαθητών σε σχολεία της περιοχής, από σχολικά γεύματα που είχε ετοιμάσει η εν λόγω επιχείρηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τριφίμων, ανέφερε πως η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Κυριακής, σημειώθηκε πριν από τον προγραμματισμένο για σήμερα Δευτέρα, έλεγχο. Οπως είπε, κλιμάκιο του ΕΦΕΤ είχε μεταβεί στο εργοστάσιο και το Σάββατο, ωστόσο, η γραμμή παραγωγής δεν λειτουργούσε.

«Μετά την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, πήγαμε το Σάββατο στην επιχείρηση όταν ήταν εν ενεργεία, απλά η γραμμή παραγωγής, η οποία έχει να κάνει με τα γεύματα για τα σχολεία, δεν λειτουργούσε, γιατί Σαββατοκύριακο τα σχολεία δεν λειτουργούν. Επομένως, είχαμε προγραμματίσει να κάνουμε έναν έλεγχο αρχές αυτής της εβδομάδας για να δούμε πως λειτουργεί».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την πυρκαγιά, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ σημείωσε πως «καθ’ ολοκληρίαν δεν μπορεί να γίνει πια, αύριο θα πάμε όμως, γιατί υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι εν μέρει θα μπορούσε να ξαναλειτουργήσει και επειδή δεν έχουμε εικόνα, θα πάμε αύριο για να έχουμε και εμείς μια εικόνα από την επιχείρηση, τι έχει καταστραφεί, τι έχει μείνει όρθιο και πού μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς». Πρόσθεσε δε πως έλεγχος θα διενεργηθεί και σε μια εταιρεία που τροφοδοτούσε με κιμά την επιχείρηση του catering.

Πηγή: newsit.gr, kathimerini.gr