Στο «κόκκινο» τα γυμναστήρια – Κραυγή αγωνίας από τους ιδιοκτήτες στη Θεσσαλονίκη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στη Θεσσαλονίκη, με τις επιπτώσεις του lockdown να «γονατίζουν» πλέον τον κλάδο.

«Ηδη έχει κλείσει ένα 10%-12%, αλλά περιμένουμε το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 20%», αναφέρει με αγωνία στο Thes.gr ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 250 γυμναστήρια στην πόλη και τα περισσότερα από αυτά, που είναι και τα νόμιμα, έχουν ενταχθεί στον σύλλογο. Από αυτά, την ενίσχυση της κυβέρνησης δικαιούται περίπου το 30%, ενώ τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές έχουν πάρει οι μισοί», αποκαλύπτει ο ίδιος, ενώ εκτιμά ότι η αντιμετώπιση προς τον κλάδο, είναι λανθασμένη.

«Πρέπει να ενισχυθούμε άμεσα οικονομικά και πάρα πολύ περισσότερο από ότι μας ενισχύουν τώρα, διότι αλλιώς θα υπάρχουν προβλήματα. Πλέον, έχουμε ιδιοκτήτες που έχουν υποστεί έξωση, γιατί οι ενοικιαστές μετατρέπουν σε κάτι άλλο το μαγαζί τους», αναφέρει ακόμη, αναλύοντας:

«Τα γυμναστήρια έχουν πάρα πολύ μεγάλα ενοίκια καθώς στεγάζονται σε μεγάλους χώρους. Επιπλέον, έχουμε δημοτικά τέλη, ασφαλίσεις, ΤΕΒΕ, ΙΚΑ… Εχουν δημιουργηθεί μεγάλες υποχρεώσεις και αυτά είναι προβλήματα που δε λύνουν οι Επιστρεπτέες, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε το 50% των εξόδων μας».

«Μας δημιουργεί μία ανασφάλεια το γεγονός ότι λένε για ενισχύσεις, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα τις πάρουμε και πόσες θα είναι», προσθέτει επιπλέον ο κ. Κοπαρανίδης, ο οποίος θεωρεί ότι η κατάσταση εκτιμάται λάθος και πως «ο κλάδος αδικείται».

«Αποζημιώνουμε τους πελάτες μας – Το καλοκαίρι είμαστε εντελώς εκτός σεζόν»

Στα προβλήματα των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, τώρα, προστίθεται και η αποζημίωση των πελατών.

Ο κ. Κοπαρανίδης γνωστοποιεί ότι οι πελάτες αποζημιώθηκαν με δωρεάν χρόνο και θα αποζημιωθούν ξανά, καθώς «το καλοκαίρι, ήμασταν υποχρεωμένοι να δώσουμε κάποιο χρόνο στους πελάτες για να γυμναστούν δωρεάν, σαν αποζημίωση από το χρονικό διάστημα που έχασαν επειδή ήμασταν κλειστά, προκειμένου να ισοφαρίσουν τις συνδρομές τους. Αυτό θα πρέπει να συμβεί και τώρα. Αν η πανδημία κράτησε ας πούμε έξι μήνες, για εμάς έχει ήδη κρατήσει δέκα».

Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτηρίζει την καλοκαιρινή περίοδο «νεκρή» για τα γυμναστήρια.

«Το καλοκαίρι είμαστε εντελώς εκτός σεζόν: είναι “νεκρή” η περίοδος. Το 40% του τζίρου μας, έρχεται την άνοιξη, η οποία σχεδόν πέρασε. Πρέπει να ανοίξουμε το αργότερο μετά το Πάσχα, για να προλάβουμε λίγη άνοιξη και όχι να ανοίξουμε το καλοκαίρι, γιατί θα καταστραφεί εντελώς ο κλάδος».

«Λανθασμένος ο χαρακτηρισμός “υγειονομική βόμβα” για τα γυμναστήρια – Κάποιοι ίσως να είχαν αποφύγει τη μόλυνση ή τη ΜΕΘ»

«Μακάβρια» και «λανθασμένη» χαρακτηρίζει τη φράση «υγειονομική βόμβα», όταν αυτή συνοδεύει τα γυμναστήρια, ο Κώστας Κοπαρανίδης, αναφέροντας πως, όσοι τη χρησιμοποιούν, έχουν «λανθασμένη εικόνα για το επάγγελμα»:

«Τα γυμναστήρια σήμερα είναι χώροι καθαροί και με πατώματα, δεν έχουμε τσιμέντα. Ο κόσμος μέσα είναι καθαρός και κρατά αποστάσεις. Είναι μπουτίκ αθλητισμού, δεν είναι σιδεράδικα. Μάλλον δεν έχουν αυτήν την εικόνα οι άνθρωποι που το λένε αυτό».

Να σημειωθεί ότι τα γυμναστήρια, απασχολούν τουλάχιστον 6.587 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα και εισφέρουν σημαντικά στην υγεία, την κοινωνικότητα και την ψυχαγωγία των πολιτών.

Επιπλέον, ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι πελάτες στέλνουν μηνύματα ανυπόμονοι προκειμένου να γυμναστούν:

«Λαμβάνουμε μηνύματα από τους πελάτες μας που μας λένε ότι θέλουν να γυμναστούν από κοντά», λέει συγκεκριμένα ο ίδιος, γεγονός που τον κάνει να εκτιμά ότι ο κόσμος ανυπομονεί να γυμναστεί: «Θέλουν να κάνουν κανονική γυμναστική και τα υποκατάστατα πλέον δεν τους καλύπτουν, θέλουν να κοινωνικοποιηθούν. Αλλο υπομονή τρεις μήνες κι άλλο έναν χρόνο».

«Κάποιοι, μάλιστα, αν είχαν καλύτερο ανοσοποιητικό, πράγμα που προσφέρει η γυμναστική, ίσως να είχαν αποφύγει τη μόλυνση από τον κορονοϊό ή τη ΜΕΘ», καταλήγει.

«Τηρήσαμε και δεχόμαστε όλα τα μέτρα – Να πάρουμε κι εμείς τα 534 ευρώ»

Στη συνέχεια, ο κ. Κοπαρανίδης μιλά για την προσπάθεια που κατέβαλλε ο Σύλλογος μαζί με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυμναστηρίων, έτσι ώστε «τουλάχιστον να μπορεί έστω με κάποιο νόμιμο τρόπο να δουλέψει σε υπαίθριο χώρο το γυμναστήριο». Πρόκειται, μάλιστα, για μία προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ παράλληλα, όπως λέει, «η γυμναστική σε όλη την Ευρώπη επιτρεπόταν – και επιτρέπεται σε υπαίθριους χώρους».

Το άνοιγμα μετά το Πάσχα, ωστόσο, σε ότι αφορά τα γυμναστήρια, για εκείνον παραμένει μονόδρομος: «Πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουμε μετά το Πάσχα. Τηρήσαμε όλα τα μέτρα όσο ήμασταν ανοικτά και δε μας “κόπηκε” κανένα πρόστιμο. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη».

«Εμείς φυσικά δεχόμαστε θερμομέτρηση και μάσκες στους χώρους άφιξης, ραντεβού αλλά και αποστάσεις. Ούτως ή άλλως, έχουν απόσταση οι πάντες δύο μέτρα μεταξύ τους. Πρέπει να ανοίξουμε “χθες” και να ενισχυθούμε περισσότερο οικονομικά, προκειμένου να αντέξουμε. Επίσης, δεν καταλαβαίνω γιατί οι ιδιοκτήτες δεν παίρνουμε τα 534 ευρώ όπως οι εργαζόμενοί μας. Είναι και οι δικές μας οικογένειες που ζούσαν από τις επιχειρήσεις μας».

Ο ίδιος ο Γραμματέας του Συλλόγου, μιλά και για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που «αποτελεί μεγάλο πρόβλημα».

«Είμαστε κλειστά εμείς και είναι ανοικτά τα φυσικοθεραπευτήρια. Εκείνοι κάνουν πιλάτες και βαράκια. Αυτή τη στιγμή, φυσικοθεραπευτήρια, ινστιτούτα και οποιοσδήποτε έχει χώρο και μπορεί να βάλει ένα όργανο ή ένα μηχάνημα, κάνει αυτή τη δουλειά σε personal γιατί εκεί επιτρέπεται να μπεις», ενώ προσθέτει ότι «και οι συνυπάρχοντες στο χώρο το εκμεταλλεύονται και κάνουν γυμναστική σε ανθρώπους στην παραλία ή σπίτι τους, χωρίς να είναι πιστοποιημένοι. Αυτά μας βλάπτουν ήδη».

Το μήνυμά του Κώστα Κοπαρανίδη στους Συλλόγους Γυμναστών

Επί προσθέτως, ο κ. Κοπαρανίδης θέλησε να δώσει κι ένα δικό του μήνυμα στα διοικητικά συμβούλια των γυμναστών:

«Πρέπει να υπάρχουν τα γυμναστήρια για να γυμνάσουν οι γυμναστές. Σε αυτήν την κατάσταση είμαστε μαζί, δεν είμαστε εχθροί. Θέλουμε να μας υποστηρίξουν και τους υποστηρίζουμε κι εμείς. Οι ειρωνικές συμπεριφορές είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα γυμναστήρια αποτελούν ένα σημαντικό χώρο εκγύμνασης και αναψυχής. Και αν η «επόμενη ημέρα», της πανδημίας βρει το ένα πέμπτο από αυτά κλειστό, τότε σίγουρα θα προκληθεί ένα μεγάλο πλήγμα στον κλάδο, την κοινωνία, αλλά και τους δείκτες ανεργίας, οι οποίοι θα αυξηθούν αφού θα μείνουν άνεργοι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *