Συγκυβέρνηση Σοσιαλιστών με τους Podemos στην Ισπανία

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ήρθαν σε συμφωνία και ψάχνουν για τον… τρίτο

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων ήρθαν σε συμφωνία και ψάχνουν για τον… τρίτο

Την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας κατέλαβε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστό αυτοδυναμίας.

Παρόλα αυτά, ο ηγέτης του κόμματος συμφώνησε πολύ γρήγορα (μέσα σε 2 ημέρες) να συγκυβερνήσει τη χώρα από κοινού, μαζί με τους Unidas Podemos του Πάμπλο Ινγκλέσιας, οι οποίοι ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς.

«Η Ισπανία χρειάζεται μία σταθερή και στέρεα κυβέρνηση. Είναι μία συμφωνία για 4 χρόνια» δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας, με τον ηγέτη των Unidas Podemos να σημειώνει πως:

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos».

Τα δύο κόμματα, ωστόσο, συγκεντρώνουν 155 από τις 350 έδρες της Βουλής (120 οι Σοσιαλιστές και 35 οι Podemos), με την ανάγκη για εύρεση τρίτου πόλου συγκυβέρνησης να καθίσταται απαραίτητη από το Σύνταγμα της χώρας.

Τα ισπανικά μέσα μεταδίδουν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα είναι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ενώ αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα αποκτά κυβέρνηση συνασπισμού, έπειτα από την επιστροφή της στη Δημοκρατία.