Συναγερμός: 300 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

κορονοϊό κορονοϊός γρίπη Αμνηστία

Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τι αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές για μαζικά κρούσματα (πάνω από 300) γαστρεντερίτιδας που κατεγράφησαν στο Κέντρο Υγείας του Άργους Ορεστικού και στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς. Κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έσπευσε στην περιοχή καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια πού οφείλονται τα κρούσματα. Μέχρι τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 300 κρούσματα, ενώ η κλινική εικόνα των ασθενών χαρακτηρίζεται από εμετούς, διάρροιες και κοιλιακό άλγος.

Πάντως, ο εργαστηριακός έλεγχος για Salmonella και Shigella ήταν αρνητικός και αναμένονται τα αποτελέσματα του ιολογικού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι νοσούντες δεν είχαν κάποιο κοινό γεύμα ή δραστηριότητα, στην οποία να αποδίδονται τα κοινά συμπτώματα. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο η μόλυνση να προέρχεται από το νερό, αφού το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει: «Με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί η υδατογενής πηγή της επιδημίας ενώ παράλληλα αναμένονται τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων νερού που εστάλησαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας».

Διαβάστε επίσης
Το Ορούτς Ρέις απομακρύνεται από την Ελλάδα και πηγαίνει Αίγυπτο

Οι ειδικοί συστήνουν αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του νοσήματος από άτομο σε άτομο, γράφει το ethnos.gr.