Κυβερνοεπίθεση δέχθηκε σήμερα το δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα και καθυστερήσεις σε εφαρμογές του gov.gr.
Η κυβερνοεπίθεση στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» είναι εκτεταμένη σε όλο το δίκτυο του δημοσίου τομέα, και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προέρχεται από το εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα αυτής ήταν να δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως στην «ταχύτητα απόκρισης ορισμένων εφαρμογών του gov.gr», τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται και «καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πλήρως αποδοτική λειτουργία το σύνολο του δικτύου».
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ως εξής:
«Λόγω εκτεταμένης denial-of-service (DoS) επίθεσης από το εξωτερικό σε όλο το δίκτυο του δημόσιου τομέα ΣΥΖΕΥΞΙΣ, παρουσιάζονται προβλήματα στην ταχύτητα απόκρισης ορισμένων εφαρμογών του gov.gr.
Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πλήρως αποδοτική λειτουργία το σύνολο του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ».
Τι είναι η «DoS»
Σημειώνεται ότι ως επίθεση άρνησης υπηρεσιών (DoS), όπως συμβαίνει εν προκειμένω στο δίκτυο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», χαρακτηρίζεται μια κυβερνοεπίθεση που έχει ως σκοπό να «παραλύσει» μια υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσει άλλους χρήστες.
Με απλά λόγια, ένας κακόβουλος χρήστης υπερφορτώνει και «πλημμυρίζει» την υπηρεσία «στόχο», η οποία τελικά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο όγκο πληροφοριών και αιτημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην λειτουργία της και νόμιμοι χρήστες δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες και τις εφαρμογές της.