Συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά η Αγκυρα απέναντι στην Κύπρο

Σχετικά με το αέριο

Κακομαθημένη συμπεριφορά για το φυσικό αέριο επιδεικνύει η Λευκωσία σύμφωνα με την Αγκυρα. «Θα δουν, όμως, ότι δεν έχουν άλλη επιλογή» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο cnnturk την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, κι ενώ επίκειται συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Οι προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν εύρος. Σε ερώτηση του cnnturk εάν η Τουρκία έμεινε μόνη της στην ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Όχι, η Τουρκία δεν είναι μόνη της. Αλλά ακόμη και μόνη της να μείνει η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τη δίκαιη υπόθεσή της».

«Τα βήματα που κάνουμε είναι βήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε. Πρόσθεσε, δε, ότι στην ανατολική Μεσόγειο «είναι όλοι και αυξάνεται το ενδιαφέρον των παραγόντων της περιοχής».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της. Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή το τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» διεξάγει γεώτρηση στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και πως αυτό το ζήτημα δεν τίθεται προς συζήτηση με κανέναν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή. Όπως είπε ο Τσαβούσογλου: «Παρόλες τις προειδοποιήσεις μας μέχρι σήμερα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, την ΕΕ, την Ελλάδα και την άλλη εγγυήτρια δύναμη, τη Βρετανία, δεν θέτουν υπό εγγύηση τα δικαιώματα του «Τουρκοκυπριακού λαού». Ξεκινήσαμε τις εργασίες γεώτρησής μας στις περιοχές που η «ΤΒΔΚ» αδειοδότησε την Τουρκία και σε εκείνη την περιοχή το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ συνεχίζει τις δραστηριότητές του».

Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά και κατά των ευρωπαίων, λέγοντας: «Η Γαλλία δεν έχει δικαίωμα λόγου εκεί» και «ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν μπορεί να κάνει δηλώσεις πού και πού αλλά παίρνει την απάντησή του από τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν». Σε ό,τι αφορά την Βρετανία, επισήμανε ότι κάνει δηλώσεις για «αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν πιο ισορροπημένες δηλώσεις σε σχέση με τη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης
Ερντογάν: "Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο, αλλά δεν κάνουμε βήμα πίσω"

«Ωστόσο αυτά δεν γίνονται με δηλώσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ένα: Ένας μηχανισμός είτε της ΕΕ είτε των Ηνωμένων Εθνών ή με μια κοινή εταιρεία για να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τελειώσει αυτή η κρίση με αυτό τον τρόπο. Αυτή είναι η δική μας έγνοια» επισήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εξαπέλυσε, δε, βολές κατά της Λευκωσίας, τονίζοντας: «Η τουρκική πλευρά είναι εποικοδομητική, αλλά η ελληνοκυπριακή με την κακομαθημένη συμπεριφορά της λόγω του ότι είναι μέλος της ΕΕ και είναι η μόνη αναγνωρισμένη και έχει τη στήριξη κάποιων χωρών, θέλει να συνεχίσει. Ωστόσο είδαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν το είδαν σε σημαντικό βαθμό, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε: «Κατ’ εμένα το είδαν σε σημαντικό βαθμό αλλά θα το δούμε στο επόμενο διάστημα αν θα κάνουν βήμα σε αυτό το θέμα ή όχι. Πρέπει να κάνουν βήμα για τον διαμοιρασμό. Πρέπει να δουν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή», απάντησε.

Ερωτηθείς για την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με την παρουσία εκεί και των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ελλάδας και του Ισραήλ, ο Τσαβούσογλου σημείωσε: «Αυτά είναι πολιτικοί ελιγμοί. Οποιαδήποτε συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία δεν ισχύει. Αυτό είναι καθαρό. Δεύτερον, αυτούς τους πολιτικούς ελιγμούς εμείς τους βλέπουμε. Ο μόνος εφικτός τρόπος να μεταφερθούν αυτοί οι υδρογονάνθρακες στη διεθνή αγορά είναι μέσω της Τουρκίας».