Θεσσαλονίκη – Επαγγελματίες στην εστίαση: «Εξτρα επιβάρυνση 3000€ για τους ελέγχους»

Γεωργιάδης εστίαση

«Διώχνουμε αυτομάτως το 63% του πληθυσμού από τα καταστήματα», λέει στο Thes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης

Δέκα ημέρες απομένουν προκειμένου τα καταστήματα στην εστίαση να ανοίξουν και πάλι τις πύλες των εσωτερικών τους χώρων, διαχωρισμένους σε αμιγείς και μικτούς, με τους καταστηματάρχες να περιμένουν να υποδεχθούν και πάλι τους πελάτες τους.

Τα νέα μέτρα, ωστόσο, τα οποία τίθενται σε εφαρμογή από τις 15/7/2021 και προβλέπουν τον έλεγχο των πελατών (σε ότι αφορά τον εμβολιασμό τους ή το αρνητικό τεστ κορονοϊού το οποίο θα πρέπει να φέρουν), φαίνεται ότι επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις προσωπικού.

Προσλήψεις, οι οποίες θα κοστίζουν έως και 3000€ ανά μήνα, όπως λέει στο Thes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης, Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Θεσσαλονίκης. «Γύρω στο 5% των καταστημάτων στην Θεσσαλονίκη, έχουν υποδοχή (σ.σ. για να ελέγχει τους πελάτες). Το υπόλοιπο 95%, θα επιβαρυνθεί με ένα άλλο, μεγάλο κόστος: Θα πρέπει να προσλάβουμε τρία άτομα, ένα για το πρωί, ένα για το απόγευμα και ένα για τα ρεπό. Με πλήρη απασχόληση, μιλάμε για έξτρα επιβάρυνση 3000€ τον μήνα για τους ελέγχους, σε καιρούς όπου το κράτος θα μας δώσει το 50% της δυναμικής για να χρησιμοποιήσουμε στα καταστήματά μας».

Εξηγώντας, επιπλέον, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι, ο κ. Επιτροπίδης ξεκαθαρίζει ότι δε θα υπάρχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών, καθώς «ο έλεγχός τους θα γίνεται με μία ειδική εφαρμογή στο κινητό, η οποία θα είναι δωρεάν και θα σκανάρει το barcode των εμβολιασμένων. Δε θα βλέπουμε καθόλου τα στοιχεία του πελάτη».

Θα δούμε πόσοι θα επιβιώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μπορεί η εφαρμογή των μέτρων να ξεκινά από τις 15/7, αλλά ουδείς γνωρίζει το χρονικό διάστημα για το οποίο θα ισχύουν. Μιλώντας, λοιπόν, για το ενδεχόμενο της επέκτασης των μέτρων έως και τον χειμώνα, ο κ. Επιτροπίδης σημειώνει πως θα υπάρχει «μία εστίαση δύο ταχυτήτων».

Σε αυτήν, θα ανήκουν «οι νόμιμοι, οι οποίοι πράγματι δε θα βάζουν μέσα πελάτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και αυτοί που θα παρανομούν και θα έχουνε κόσμο». Οπως, μάλιστα, αναφέρει, θα υπάρχουν «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός - Βασιλακόπουλος: "Λάθος που σταμάτησε η κουβέντα για την υποχρεωτικότητα"

«Ζητάμε εδώ και έναν χρόνο να υπάρχει κάποιος θεσμικός μας στην Επιτροπή»

7.700 είναι τα καταστήματα, τα οποία δραστηροποιούνται στον κλάδο της εστίασης στην Θεσσαλονίκη. Τα νέα μέτρα, αφορούν αυτά, αλλά και όλα τα υπόλοιπα καταστήματα εστίασης στην Ελλάδα. Οπως όμως λέει ο κ. Επιτροπίδης, προτού τα μέτρα ανακοινωθούν, θα πρέπει να συζητούνται με τους εκπροσώπους των κλάδων τους οποίους αφορούν.

«Ζητάμε, εδώ και έναν χρόνο, να υπάρχει στην Επιτροπή κάποιος θεσμικός από την εστίαση, τον τουρισμό και το ελληνικό εμπόριο, τους τρεις μεγάλους κλάδους», λέει συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Εστίασης Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να γίνονται συζητήσεις πριν έρθουν οι εξαγγελίες, ούτως ώστε, όταν παίρνονται κάποιες αποφάσεις, να μπορούμε να δούμε εάν αυτές υλοποιούνται, ή εάν θα παρανομήσει όλος ο κόσμος και θα “πέφτουν” πρόστιμα στους επιχειρηματίες».

Επιπλέον, αναφέρει πως, ένα μεγάλο μέρος όσων θέλουν να επισκεφθούν ένα κατάστημα του κλάδου, θα βρίσκεται τώρα εκτός συζήτησης. «Από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί το 37% του πληθυσμού, αυτομάτως διώχνουμε από τα καταστήματα το υπόλοιπο 63%. Και το κόστος των 20€ είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί να κάνει κάποιος rapid test εντός 48 ωρών, προκειμένου να επισκεφθεί ένα κατάστημα εστίασης».

Είτε τα μέτρα αποδειχτούν βιώσιμα, ωστόσο, είτε όχι, το γεγονός, είναι ότι θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι καταστηματάρχες. Και, όπως λέει και ο Μιχάλης Επιτροπίδης, «θα δούμε πόσοι θα επιβιώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο»…

* Φωτογραφία αρχείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *