Θεσσαλονίκη: Φοιτήτριες του ΑΠΘ ίδρυσαν «Φοιτητική Ενωση για το Φύλο και την Ισότητα»

Η προαγωγή της έμφυλης ισότητας και η εξάλειψη των πάσης φύσεως διακρίσεων, σε όλα τα επίπεδα της ακαδημαϊκής ζωής, αλλά και σε ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο είναι το όραμα φοιτητριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ίδρυσαν πρόσφατα την «Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα- ΦΥΛ.ΙΣ.».

«Η Φοιτητική Ένωση ΦΥΛ.ΙΣ. είναι μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ένωση, χωρίς κομματικό ή οικονομικό χαρακτήρα. Ιδρύθηκε στις αρχές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους με έδρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από μια ομάδα φοιτητριών που μοιράζονται κοινές ευαισθησίες και προβληματισμούς για τα έμφυλα ζητήματα», αναφέρουν στην ιδρυτική διακήρυξη της Ενωσης δηλώνοντας την πρόθεση τους να εργαστούν για την «εξάλειψη των πάσης φύσεως διακρίσεων, την καταπολέμηση του σεξισμού και την προώθηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, τόσο εντός όσο και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας», ώστε να αποτελέσουν έναν φορέα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τα έμφυλα ζητήματα, με δράσεις που απευθύνονται όχι μόνο στην φοιτητική κοινότητα, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η ομάδα προγραμματίζει τη διοργάνωση εβδομαδιαίων ανοιχτών συναντήσεων- συζητήσεων, σεμιναρίων και συνεδρίων και διεξαγωγή ακαδημαϊκών ερευνών, με προσανατολισμό εν γένει τα ζητήματα φύλου και ισότητας.

Μέλη της μπορούν να γίνουν -συμπληρώνοντας τη φόρμα στον σύνδεσμο rb.gy/ja48hb – φοιτητές και φοιτήτριες οποιουδήποτε δημοσίου ή ιδιωτικού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε οποιαδήποτε βαθμίδα φοίτησης (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό) και με οποιοδήποτε αντικείμενο σπουδών, καθώς και όσοι και όσες έχουν ολοκληρώσει οποιοδήποτε επίπεδο σπουδών, εφόσον δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών από την αποφοίτησή τους.

Διαβάστε επίσης
ΑΠΘ: Καταδρομική εισβολή αντιεξουσιαστών στο κτίριο διοίκησης

Η πρώτη εκδήλωση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και ώρα 19.00. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΦΥΛ.ΙΣ. θα παρουσιάσει το όραμα, τους στόχους και τη δράση της Ενωσης.

O φοιτητής Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ Αντώνης Κίτσιος θα παρουσιάσει τη φοιτητική πρωτοβουλία «AUTHORS», ενώ η καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου θα κάνει εισήγηση με θέμα «Σεξισμός από την κούνια: Από την έμφυλη κοινωνικοποίηση μέσα από τα παιχνίδια, στις εκπαιδευτικές προοπτικές και μελλοντικές επιλογές στην αγορά εργασίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *