Θεσσαλονίκη – Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων για μέτρα στήριξης: «Τα χρήματα πρέπει να δοθούν σε όλους»

γυμναστήρια, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων

«Είμαστε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλειστοί» αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Thes.gr, ο Γραμματέας του ΣΙΓ Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης

Σε… αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στην Θεσσαλονίκη, καθώς το μόνο που αντικρίζουν τους τελευταίους επτά μήνες κοιτάζοντας τις επιχειρήσεις τους, είναι ένα… πελώριο λουκέτο.

Η 31η Μαΐου, η οποία ορίστηκε ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, αντιστοιχεί σε «άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Σεπτεμβρίου».

Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτήτων Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κώστας Κοπαρανίδης, ο οποίος, μιλώντας στο Thes.gr, σχολιάζει τα οικονομικά μέτρα στήριξης τα οποία εξετάζονται από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος, μάλιστα, σε τοποθέτηση στην οποία είχε κάνει στις 17/4 μέσα από το Thes.gr, τόνιζε την ανάγκη της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων τουλάχιστον μετά την περίοδο του Πάσχα, αναφέροντας πως η καλοκαιρινή περίοδος είναι «νεκρή» για τα γυμναστήρια.

Ποια μέτρα οικονομικής στήριξης ανακοίνωσε ότι εξετάζονται ο Αδωνις Γεωργιάδης

«28-30 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των γυμναστηρίων», ανέφερε σε τοποθέτησή του στη Βουλή στις 14/5 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η παραπάνω χρηματοδοτική ενίσχυση θα προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ πρόσθεσε πως από την κυβέρνηση εξετάζονται επιπλέον μέτρα, μεταξύ των οποίων:

  • Η μη επιστρεπτέα ενίσχυση με 4.000€ ανά εργαζόμενο, όπου για όσα γυμναστήρια διαθέτουν από εννέα και πάνω εργαζόμενους, το ποσό αυτό θα ανέρχεται σε 17.000€
  • Η οικονομική στήριξη όσων ενοικιάζουν τους χώρους τους
  • Το ενδεχόμενο αναστολής εργαζομένων τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων

Σχολιάζοντας τα μέτρα ενίσχυσης τα οποία εξετάζει η κυβέρνηση, ο κ. Κοπαρανίδης ανέφερε πως «καλό θα ήταν το συντομότερο δυνατόν να πάρουμε αυτά τα χρήματα (σ. σ. του ΕΣΠΑ), για όσο ακόμα αντέχουμε. Τονίζω ότι, το να πάρει τα χρήματα το 1/3 του κλάδου δε λέει τίποτα, γιατί πρέπει να δοθούν σε όλους», ενώ φρόντισε να προσθέσει ότι «αυτό που ζητάμε, είναι να μας δώσουν χρήματα για να ξοφλήσουμε προς αυτούς, τις οφειλές τις οποίες γεννήθηκαν λόγω των ιδίων. Εχουμε χρεωθεί ένα ποσό, για το οποίο δεν έχουμε καμία υπαιτιότητα και πρέπει να το πληρώσουμε μαζί με τα τρέχοντα, ενώ δε θα είμαστε στο 100% μας».

«Διεκδικούμε μηδενικά ενοίκια μέχρι τον Αύγουστο»

Μιλώντας, τώρα, για τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να τηρούνται στους χώρους των γυμναστηρίων, ο Γραμματέας του ΣΙΓΘ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι:

«Είναι επιτακτική ανάγκη να μην ανοίξουμε με ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Ενας χώρος 100 τ.μ., δηλαδή μία μεγάλη αίθουσα, θα μπορεί να πάρει τέσσερα άτομα και τον γυμναστή. Αυτό πρακτικά, δεν γίνεται. Το ιδανικό θα ήταν το μέτρο αυτό να προβλέπει ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε».

Ο κ. Κοπαρανίδης σχολίασε και την οικονομική ενίσχυση που αφορά τις 4.000€ ανά εργαζόμενο, αναφέροντας ότι «αν γίνει, θα είναι καλό».

«Εστω κι αυτή, είναι μία βοήθεια για την επανέναρξη. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο μηδέν, είμαστε υπό το μηδέν σαν εταιρείες», φρόντισε να προσθέσει.

Επιπλέον, σχετικά με την οικονομική στήριξη των ενοικίων των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, ο ίδιος σημείωσε πως «σαν σύλλογος, μιλώντας με τους ειδικούς, τους μεταφέραμε ότι διεκδικούμε μηδενικά ενοίκια μέχρι τον Αύγουστο, καθώς το καλοκαίρι έχουμε τον χαμηλότερό μας τζίρο», ενώ συμπλήρωσε ότι «αν δεν το καταφέρουμε, η κυβέρνηση μας είπε ότι θα πάμε σε ενίσχυση της τάξης του 60%». Τοποθετούμενος, ακόμη, για το ζήτημα της αναστολής εργαζομένων κατά τους πρώτους μήνες επαναλειτουργίας των χώρων εκγύμνασης, έκανε γνωστό ότι:

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο σε 20χρονη που βγήκε για ποτό σε μπαρ με ξένο πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Εάν μία επιχείρηση έχει 20 εργαζόμενους και λόγω της παρούσας κατάστασης χρειαστεί τους δέκα, θα μπορεί να βάλει τους υπόλοιπους δέκα σε αναστολή, αλλά θα πάρει τα χρήματα που αναλογούν στους είκοσι που έχει συνολικά. Αυτή η αναστολή θα είναι μέχρι τον Αύγουστο, αλλά από Σεπτέμβριο θα πρέπει να επαναπροσλάβουμε το προσωπικό μας, είτε το χρειαζόμαστε, είτε όχι».

«Αστοχο το μέτρο που αφορά τον εξαερισμό»

Πέραν, ωστόσο, των οικονομικών μέτρων ενίσχυσης, υπάρχουν και τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, των οποίων την εφαρμογή, αλλά και τα έξοδα, επωμίζονται αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι συνεχείς απολυμάνσεις των αποδυτηρίων, η απολύμανση των οργάνων γυμναστικής κάθε φορά που αυτά θα χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε αθλητή, αλλά και τα αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμη μέτρο, που προκαλεί την απορία του κ. Κοπαρανίδη και αφορά το σύστημα εξαερισμού, το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί ώστε ο αέρας να πνέει προς το εξωτερικού του χώρου, χωρίς ανακύκλωση. Ορμώμενος από το παραπάνω, ο Γραμματέας του ΣΙΓΘ, δήλωσε πως:

«Δεν υπάρχει σύστημα εξαερισμού χωρίς ανακύκλωση. Υποπέφτουν σε λάθη και όταν γίνονται οι ερωτήσεις στους αντίστοιχους ειδικούς, μας απαντούν ότι είναι γιατροί και όχι τεχνικοί. Είναι άστοχο το μέτρο».

«Το γυμναστήριο δεν είναι “υγειονομική βόμβα”»

Σε ότι αφορά, τώρα, τα οφέλη της γυμναστικής, ο κ. Κοπαρανίδης σχολιάζει πως «αν όλοι γυμνάζονταν, θα είχαμε τα μισά χειρουργεία», ενώ μιλώντας για τη φράση «υγειονομική βόμβα», η οποία συνόδευε τα γυμναστήρια μέχρι πρότινος, ο ίδιος σημειώνει κατηγορηματικά πως «πρέπει από την ίδια την κυβέρνηση και τους ειδικούς να γίνει γνωστό ότι το γυμναστήριο δεν είναι “υγειονομική βόμβα”. Οι χώροι είναι σύγχρονοι, με οργάνωση τελευταίας εποχής. Δεν είναι υπόγεια με τσιμέντα».

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, θέλησε, επιπλέον, να δώσει το δικό του μήνυμα στους αρμόδιους μέσα από το Thes.gr, αναφέροντας ότι:

Είμαστε από τους πιο πληττόμενους κλάδους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, όντας, άδικα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κλειστοί. Ζητάμε ότι καλύτερο γίνεται, επιπλέον από όλους τους άλλους. Θέλουμε όσο μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μπορούν να δώσουν και δε μιλάμε για κανένα κέρδος, καθώς, αυτή τη στιγμή, είμαστε υπό το μηδέν. Η πλειονότητα των γυμναστηρίων ήταν υγείες επιχειρήσεις, που τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους και ξαφνικά βρεθήκαμε να χρωστάμε, χωρίς κάποια δική μας υπαιτιότητα. Δεν έχει αφαιρεθεί τίποτα από αυτούς τους μήνες, οι οφειλές έτρεξαν κανονικά, ενώ δε φταίμε εμείς που δεν ανοίξαμε».

Μπορεί η ελληνική οικονομία, σε όλο της το φάσμα, να επλήγη σημαντικά λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά τα γυμναστήρια, δούλεψαν λιγότερο από πέντε μήνες, κατά το τελευταίο 15μηνο. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, δημιουργεί μία ακόμη πιο «σκληρή» πραγματικότητα, για τους επαγγελματίες του κλάδου…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *