Θεσσαλονίκη: Κινητικότητα για τα αρχαία στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό

thessaloniki metro venizelou erga μετρό Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Κρίσιμη η αυριανή μέρα – Η θέση της Αττικό Μετρό ΑΕ

Θεσσαλονίκη: Διπλό ενδιαφέρον για το μετρό και συγκεκριμένα για το σταθμό της Βενιζέλου.

Τα αρχαία στο σταθμό και αν αυτά πρέπει να παραμείνουν ή να αποσπαστούν και στη συνέχεια να επανατοποθετηθούν ώστε να ολοκληρωθεί το έργο, είναι το ζήτημα που απασχολεί έντονα.

Για αύριο, είναι προγραμματισμένη η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η συζήτηση για τη μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων και σε αυτή θα συμμετέχουν και οι εκπρόσωπο όσων προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ζήτησε και θα λάβει με εισαγγελική παραγγελία να λάβει αντίγραφο της μελέτης.

Δήλωση Ταχιάου

Πριν λίγη ώρα, ο Νίκος Ταχιάους έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Στην σημερινή πρώτη σελίδα της η ΑΥΓΗ προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι επί θύραις και ότι γι’ αυτό συζητείται αύριο στο ΚΑΣ η σχετική μελέτη που εκπόνησε ο Δημήτρης Κορρές. Φυσικά, με την εσφαλμένη αυτή εικόνα συντάσσονται και οι προσφεύγοντες εναντίον της λύσης και οι συνδικαλιστές των αρχαιολόγων. Δεν είναι αληθές. Επαναλαμβάνω αυτό που έχω δηλώσει δημοσίως:

Σε κάθε περίπτωση, η Αττικό Μετρό δεν θα επιχειρήσει να προχωρήσει στην απόσπαση πριν εκδοθεί η απόφαση επί της αιτήσεως ακυρώσεως και γι’ αυτό παρέλκει κάθε άλλη δικαστική ή ακτιβιστική ενέργεια, όπως η παρούσα επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Γι’ αυτό και παρακαλέσαμε την Υπουργό Πολιτισμού να αιτηθεί στο ΚΑΣ την επίσπευση της συζήτησής τους στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τις 6 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι μία εξειδίκευση της κατ’ αρχήν απόφασης με την έγκριση της επιβαλλόμενης μελέτης θα βοηθήσει τόσο την συζήτηση στο ΣτΕ, όσο και την δημόσια συζήτηση.

Στην Αττικό Μετρό πιστεύουμε ότι αυτή είναι η μόνη στάση που τιμά την δικαιοσύνη και κλείνει κάθε κουβέντα που στερείται βάσεων ορθολογισμού. Κι εφόσον δικαιωθεί η θέση της Αττικό Μετρό περιμένουμε ότι η αρχαιολογική σκαπάνη θα διευκολύνει την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του σταθμού, ώστε επιτέλους να παραδοθεί η βασική γραμμή στους Θεσσαλονικείς και να πάψει η χωρίς αρχή (την έχουμε πλέον ξεχάσει), μέση και τέλος ταλαιπωρία των περιοίκων της Βενιζέλου, αλλά και όλης της πόλης. Το δικό μας στοίχημα είναι να απορροφήσουμε τον χρόνο των εμπλοκών στο χρονοδιάγραμμα του συνολικού έργου. Και ναι, δεν φοβόμαστε φιλόδοξους έστω και δύσκολους στόχους.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Ενταση στην πολύκροτη δίκη Γραικού

Και τέλος, δεν μπορώ να μην εκφράσω την θλίψη μου που μαζί με την Αττικό Μετρό, μεγάλα ονόματα του αρχαιολογικού χώρου δέχονται τον τελευταίο καιρό κακοήθεις επιθέσεις αποδόμησης του ήθους και της συγκρότησής τους. Είναι κι αυτό μία ένδειξη για τα κίνητρα κάποιων από όσους προσπαθούν να μανιπουλάρουν ένα αποπροσανατολισμένο μέρος του κοινού που έχει ελάχιστη εικόνα των γεγονότων και των περιστάσεων. Κρίμα για την Θεσσαλονίκη! Δεν της αξίζει να είναι πεδίο βολής έστω και άσφαιρων πυρών στον αέρα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *