Θεσσαλονίκη: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Αγίου Μηνά

Εγκαίνια μετά μουσικής

Εγκαίνια μετά μουσικής

Πραγματοποιήθηκαν υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής ορχήστρας και το λαϊκό παραδοσιακό σχήμα του Βαφοπούλειου τα εγκαίνια ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Αγίου Μηνά.

Κόσμος συγκεντρώθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Αγίου Μήνα για να διασκεδάσουν με τα τραγούδια καθώς και για να ξεναγηθούν στην έκθεση του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΔΡΟΜΟΥ: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά» και στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλόνικης.

Χαιρετισμό στην αρχή των εγκαινίων απηύθυνε ο Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Θανάσης Παππάς, Αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πάνος Παπούλιας, Διοικητικός Διευθυντής Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Σπύρος Σκοτίδας, Γενικός Διευθυντής ΚΕΠΑ (φορέα υλοποίησης), ο Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος Ισραηλιτικής Κοινότητας και ο Γιάννης Επαμεινώνδας, Διευθυντής Πολιτιστικού Κέντρου ΜΙΕΤ.

Η οδός Αγίου Μηνά είναι κατάλοιπο της παλιάς οθωμανικής οδού Καπάνατζα, βασικής αρτηρίς της Θεσσαλονίκης, η οποία ένωνε την πλατεία Εμπορίου με τη σημερινή πλατεία Φαναριωτών. Μετά το 1912ο δρόμος αυτός μετονομάστηκε σε Ιωάννου Τσιμισκή. Με την πυρκαγιά του 1917 και τη χάραξη της νέας Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ παράλληλα προς την παραλιακή, το δυτικότερο τμήμα της παλιάς Καπάνατζα -μεταξύ Βενιζέλου και πλατείας Εμπορίου- επιβίωσε ως αυτόνομος δρόμος και ονομάστηκε Αγίου Μηνά.

Διαβάστε επίσης
Στα εγκαίνια της 3ης Γενικής Εκθεσης Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής «PROPODIS EXPO» ο Τζιτζικώστας (ΦΩΤΟ)

Η ανάπλαση στην Αγίου Μηνά είναι μεταξύ των έργων που υλοποιήθηκαν μέσω της δωρεάς στο δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους 10 εκατ. ευρώ, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Μετά την αποκάλυψη των γραμμών του τραμ, η αρχική μελέτη του έργου τροποποιήθηκε, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.Η πρώτη γραμμή του τραμ, από την εποχή που ακόμη ήταν ιππήλατο (1893 – 1907), ένωνε το αμαξοστάσιο (Ντεπώ) με τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό μέσω της παραλιακής οδού Τελωνείων (σημερινή Λ.Νίκης).

πηγή grtimes.gr