Θρήνος στον χώρο της ελαιοκομίας – Πέθανε ο Δημήτρης Μπόσκου

Δημήτρης Μπόσκου

Ηταν ένας κορυφαίος επιστήμονας

Εφυγε από τη ζωή χθες (29/3) ο Δημήτρης Μπόσκου, μετά από πολύμηνη γενναία αλλά και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Ο κόσμος της ελαιοκομίας, και ειδικότερα της χημείας τροφίμων, θρηνεί την απώλεια ενός όχι μόνο κορυφαίου επιστήμονα αλλά και ενός σπουδαίου ανθρώπου, μιας μεγάλης προσωπικότητας.

Ο Δημήτρης Μπόσκου αποτέλεσε έναν σπάνιο συνδυασμό επιστήμονα, ερευνητή, ακαδημαϊκού δάσκαλου, βαθύτατα δημοκρατικού ενεργού πολίτη, προικισμένου με μια στέρεη Παιδεία, λάτρη και γνώστη της ελληνικής γλώσσας, με ένα χιούμορ που «έσπαγε κόκκαλα», αδέκαστου κριτή και τίμιου μέχρι κεραίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το «ελληνικό σύστημα» δυσκολευόταν να αφομοιώσει τις παραπάνω αξίες και γι’ αυτό ο Δημήτρης και το έργο του βρήκαν μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση στο εξωτερικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού του έργου αφιερώθηκε στο ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά. Αρθρογραφούσε συχνά στο περιοδικό Ελιά και Ελαιόλαδο και αργότερα στο olivenews.gr. Παρών στα συνέδρια του Ελιά και Ελαιόλαδο το 2001 και το 2011, καθώς και σε κάθε περίπτωση όπως με τις «πολυφαινόλες», που χρειάστηκε το κύρος και η μαχητική του παρέμβαση.

Στην Εγκυκλοπαίδεια ελαιολάδου είχε συγγράψει το κεφάλαιο «Τα ήσσονα συστατικά του ελαιολάδου, η διατροφική του αξία και οι εφαρμογές στη μαγειρική». Ιδρυτικό μέλος και στο αρχικό διοικητικό συμβούλιο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιολάδου (4Ε). Πρόθυμος πάντα να βοηθήσει αφιλοκερδώς, να δώσει τις επιστημονικές του γνώσεις.

Με τον Δημήτρη ήξερα ότι παρά την απόσταση Πειραιά-Θεσσαλονίκη, είχα έναν δάσκαλο, έναν φίλο και τώρα τον χάνω. Παρηγοριέμαι ότι με κάποιον «μαγικό» τρόπο μπορεί να συζητάνε τα χημικά μυστικά τους με τον Κώστα τον Βαννό, με τον Χρήστο τον Πετράκη.

Εκ μέρους και της 4Ε, βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στα παιδιά του Κατερίνα και Γιώργο, να συνεχίσει στα χνάρια του, και στο εγγονάκι του τον Δημητράκη.

Σύντομο βιογραφικό για τον Δημήτρη Μπόσκου

Μπόσκου Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής Χημείας Τροφίμων Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ειδικός στη Χημεία Τροφίμων, διπλωματούχος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διδάκτωρ και υφηγητής του ΑΠΘ και Philosophy Doctor του πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του διετέλεσε μέλος της Επιτροπής για τις Λιπαρές Ύλες της Διεθνούς Ένωσης Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC), του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου, εμπειρογνώμων στην Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα και στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

Κατά την επί δεκαετίες συμμετοχή του σε Διεθνείς Επιτροπές και όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε διεργαστηριακές δοκιμές, συνέβαλε στη διαμόρφωση δεκάδων προτύπων μεθόδων.

Σημαντική είναι η προσωπική του συμβολή σε μεθόδους και επιστημονικές γνώμες για τις προδιαγραφές πολλών χημικών προσθέτων , την ρύπανση των ελαίων, την αξιολόγηση της οξείδωσης των λιπιδίων, τον προσδιορισμό γεωμετρικών ισομερών σε λιπαρές ύλες, την αναμόρφωση προτύπων μεθόδων ανάλυσης, τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες και σε άλλα Θέματα Ασφάλειας Τροφίμων

Δημοσίευσε 120 επιστημονικές εργασίες και άρθρα επισκόπησης. Συγγραφέας είκοσι πέντε κεφαλαίων σε διεθνείς εκδόσεις, με αντικείμενο τα φυσικά προϊόντα και συντάκτης (editor) οκτώ βιβλίων που τυπώθηκαν στις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ινδία, Ισπανία και Κροατία. Είχε γράψει επίσης λήμματα σε διεθνείς και ελληνικές εγκυκλοπαίδειες.

Το 2016, το Καναδικό Συμβούλιο Ακαδημιών (Council of Canadian Academies) ανακοίνωσε στον Δημήτρη Μπόσκου ότι για το έτος αυτό, με βάση ανάλυση περιοδικών του ιδίου πεδίου, άρθρο του βρίσκεται στο κορυφαίο παγκοσμίως 1% όσον αφορά στις αναφορές.

Το βιβλίο του Δημήτρη Μπόσκου Olive Oil, Constituents, Quality, Health properties and Bioconversions (In- tech, 2011) είχε 150.000 λήψεις (downloads).

(κεντρική φωτογραφία, ομιλητής στο 2° διεθνές συνέδριο του Ελιά & Ελαιόλαδο το 2011)

Πηγή: olivenews.gr