Το τουρκικό ΥΠΕΞ αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου

Τουρκία Αγία Σοφία ΕΕ ελληνοτουρκικά

Θα ζητήσει διαπραγματεύσεις

Θα ζητήσει διαπραγματεύσεις

Στην αγαπημένη της τακτική αυτή της επιθετικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο επιμένει η Τουρκία, στον απόηχο των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος δήλωσε από την Αίγυπτο ότι Αθήνα και Κάιρο επιταχύνουν από κοινού τις διαδικασίες για το χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ τους.

Η Άγκυρα ανεβάζει εκ νέου τους τόνους, υποστηρίζοντας αφενός ότι η συμφωνία της με την κυβέρνηση της Λιβύης για τη χάραξη ΑΟΖ στη Μεσόγειο είναι σύννομη με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, αφετέρου αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και υποστηρίζει, επί της ουσίας, ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Νωρίς το βράδυ της Κυριακής, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με γραπτή ανακοίνωση, διά στόματος του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι. Στην ανακοίνωση που φέρει τίτλο «Δήλωση του κ. Χαμί Ακσόι, ως απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Ελλάδας και Αιγύπτου για τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη για της Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας», η Τουρκία υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί της Αθήνας  δεν ευσταθούν και πως η προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας δεν μπορεί να εμποδίζεται από νησιά, όπως το Καστελόριζο.

Παράλληλα, θεωρεί ότι τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα πέραν των χωρικών υδάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Ακσόι κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων» και επιμένει πως «η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει 4.000 φορές περισσότερη περιοχή θαλάσσιας ευθύνης στο Καστελόριζο σε σχέση με το μέγεθος του νησιού».

Διαβάστε επίσης
Ταξίδι εξοικείωσης προβάλλει τη Θεσσαλονίκη στην πολωνική αγορά

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Mε τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, μέρος των δυτικών συνόρων της θαλάσσιας ευθύνης μας στην Ανατολική Μεσόγειο οριοθετείται. Η συμφωνία συνάδει με τη διεθνή νομολογία και το διεθνές Δίκαιο, μεταξύ των οποίων και τα άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Δικαίου της Θάλασσας. 

Όλα τα μέλη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόψουν την προέκταση της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, γνωρίζουν πως τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της οριογραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων τους κι ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Δεδομένων αυτών, από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία είχε επανειλημμένως καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία βασισμένη στην αρχή της ισότητας και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, αντί να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις, απαντώντας στην προσέγγιση της Τουρκίας που έγινε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας, τα εμπλεκόμενα μέρη προτίμησαν να προβούν σε μονομερείς κινήσεις, επιχειρώντας να μετατοπίσουν την ευθύνη στην Τουρκία.

Πίσω από αυτή την αντίληψη κρύβονται μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες αξιώσεις των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, τη στιγμή που, για παράδειγμα, το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την τουρκική ενδοχώρα υποτίθεται πως δημιουργεί μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας που εκτείνεται κατά 4.000 φορές περισσότερο από την έκτασή του. Ήταν αυτή η αξίωση που οδήγησε την Αίγυπτο στο να χάσει μια περιοχή σε έκταση μεγέθους 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Πηγή: www.cnn.gr