Τοπικό δημοψήφισμα ζητά η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

ΣΥΡΙΖΑ

Για τα αρχαία στη Βενιζέλου

Για τα αρχαία στη Βενιζέλου

Την πεποίθηση της πως πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με την… τύχη των αρχαίων ευρημάτων στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της Βενιζέλου εξέφρασε της με ανακοίνωση της η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.

«Οι ιδεοληψίες και οι εμμονές της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου γυρίζουν χρόνια πίσω τη Θεσσαλονίκη. Η ιδεοληπτική εμμονή του Υπουργού Υποδομών, του Προέδρου της Αττικό Μετρό αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού για απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν καταστρέφει απλά ένα μοναδικό ιστορικό μνημείο. Καθυστερεί για (άγνωστο πόσα ακόμη) χρόνια την παράδοση του Μετρό, δημιουργώντας μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης δεν είναι αδικαιολόγητες. Εξηγούνται από τον πολιτικό ρεβανσισμό απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην προηγούμενη κυβέρνηση, που έβαλαν ξανά την κατασκευή του Μετρό “σε ράγες” και παρουσίασαν ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου. Εξηγούνται από την αδιαφορία τους για την καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων και από το ζωηρό ενδιαφέρον τους για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δηλώνει δυναμικά παρούσα στον αγώνα για την κατά χώραν παραμονή και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό Βενιζέλου. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν τεμαχίζεται, δεν αποσπάται και δε θυσιάζεται στο βωμό των κερδών και των αποζημιώσεων των εργολάβων.

Η απόσπαση των αρχαιολογικών ευρημάτων δεν υπήρχε στα προεκλογικά προγράμματα ούτε της ΝΔ, ούτε του κ. Ζέρβα, ούτε του κ. Τζιτζικώστα. Λέμε ΟΧΙ στις στημένες διαβουλεύσεις που διοργάνωσαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για το θέμα.

Ζητούμε τη διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την κατά χώραν παραμονή και ανάδειξη ή μη των αρχαιολογικών ευρημάτων του σταθμού Βενιζέλου. Ζητούμε να εκφραστεί άμεσα και αδιαμεσολάβητα ο λαός της Θεσσαλονίκης σχετικά με ένα ζήτημα που αφορά το σήμερα και το αύριο όλων μας και για το οποίο δε ρωτήθηκε ποτέ.

Η πόλη μας έχει την παρακαταθήκη του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση του νερού το 2014. Ενός δημοψηφίσματος όπου συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, και το οποίο διεξήχθη χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Πλέον υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τοπικού χαρακτήρα από το νόμο του “Κλεισθένη” 4555/2018.

Καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουμε δυναμικό παρόν σε δράσεις και κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες και να φωνάξουμε όλοι και όλες μαζί “Και Αρχαία και Μετρό»