Τουρισμός: Αγωνιούν οι επιχειρηματίες για ακυρώσεις κρατήσεων λόγω κρουσμάτων και νέων μέτρων

Θεοχάρης τουρισμό Πιερία Ξενοδοχεία, Ελλάδα, Τουρισμός, Ακυρώσεις

Ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΞ, αλλά και οι πρόεδροι των Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Χαλκιδικής και «Ο.Ε.Δ.Δ.Π.Η.Π.», μιλούν στο Thes.gr

Ο τουρισμός είναι ένας θεμελιώδης κλάδος της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, συνεχίζει να πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, παρότι τη συγκεκριμένη εποχή βρίσκεται -παραδοσιακά- στο πικ του.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι κατέχει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η οποία συνδέεται σημαντικά με την πορεία των κρατήσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς μεγάλοι tour operators αλλά και αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική εικόνα των πιθανών προορισμών των πελατών τους, τις εξελίξεις που αφορούν την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και την πορεία των εμβολιασμών. Οι συγκεκριμένοι δείκτες, συμβάλλουν και στην πορεία την οποία θα ακολουθήσει ο τουρισμός στην Ελλάδα.

Θεσμικοί παράγοντες του κλάδου μιλούν στο Thes.gr, μεταφέροντας, μεταξύ άλλων, την ανησυχία τους για το μέλλον. Επιπλέον, συνδέουν άρρηκτα την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας με το ενδεχόμενο ακυρώσεων των υπαρχόντων κρατήσεων.

«Υπάρχει ‘’φρενάρισμα’’ στις κρατήσεις – Μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις»

«Δεν είναι καλή η εικόνα που έχουμε», αναφέρει στο Thes.gr ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ευγένιος Βασιλικός, ο οποίος γνωστοποιεί ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα κινείται γύρω από το 35%, με περίπου τα μισά από αυτά να βρίσκονται σε λειτουργία.

«Προς το παρόν, υπάρχει ένα φρενάρισμα στις κρατήσεις. Εχει μειωθεί ο αριθμός κρατήσεων που γινόντουσαν γενικότερα. Υπάρχουν περισσότερες προκρατήσεις για συγκεκριμένους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη», όπως λέει ο ίδιος. Προκρατήσεις οι οποίες μπορούν, ωστόσο, «να ακυρωθούν, σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Αν δεν είμαστε ‘’πράσινοι’’», όπως σημειώνει ο κ. Βασιλικός, «μπορεί να υπάρξουν ακυρώσεις».

Το αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, ισχύει και για όσες κρατήσεις εμφανίστηκαν πλέον και από τη Μεγάλη Βρετανία, οι πολίτες της οποίας θα μπορούν να ταξιδεύουν σε προορισμούς που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα των αρχών της χώρας τους από τις 19/7, δίχως να υποχρεώνονται σε 14ημερη καραντίνα όταν επιστρέφουν σε αυτή. Στη συγκεκριμένα λίστα, βρίσκεται προσώρας και η Ελλάδα. «Ο κόσμος που θέλει να ταξιδέψει, θέλει να μεταβεί σε χώρα που οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι», αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος τονίζει ότι η δυσκολία για τον τουριστικό κλάδο συνεχίζεται. Παράλληλα, θέτει ζήτημα ενίσχυσης των ξενοδοχείων.

«Είναι ζητούμενο αν θα καταφέρουμε να πιάσουμε τα νούμερα του ’20. Ο κλάδος μας θα χρειαστεί σίγουρα βοήθεια και τους επόμενους μήνες ώστε να μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις του τουρισμού και τα ξενοδοχεία».

«Δυστυχώς, το όφελος που φέρνει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, θεωρώ ότι θα αργήσει να επανέλθει σε επίπεδα τα οποία βλέπαμε τα προηγούμενα χρόνια», όπως συμπληρώνει.

Ρεκόρ από την προέλευση Ελλήνων στη Χαλκιδική – «Επιθυμούμε λίγο πιο σκληρά μέτρα»

Στο 60% βρίσκεται η πληρότητα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων της περιοχής, Τριαντάφυλλο Παπαϊωάννου, ο οποίος γνωστοποιεί ότι οι τουρίστες από την Ελλάδα, είναι περισσότεροι από ποτέ.

«Τα Παρασκευοσαββατοκύριακα γεμίζουμε με Ελληνες και ξεπερνάμε μέχρι και το 80% της πληρότητας», λέει ο ίδιος, πράγμα το οποίο αποδίδει και στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, τα οποία, όπως τονίζει, «έχουν κλείσει αρκετά κενά».  Σε ότι αφορά, μάλιστα, τον Αύγουστο, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι υπάρχουν καταλύματα τα οποία δεν έχουν πλέον διαθεσιμότητα, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ότι αναμένονταν, αναφέροντας ότι αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει διότι «η Χαλκιδική είναι οδικός προορισμός και δεν υπάρχουν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τα νησιά».

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Ωρα… τελικού για το Κύπελλο - Αυλαία στα πλέι άουτ της Α1 κατηγορίας

Ωστόσο, ακόμη κι αν τα πράγματα βαίνουν καλώς, ο κ. Παπαϊωάννου μεταφέρει ότι στις τάξεις των ιδιοκτητών καταλυμάτων επικρατεί αγωνία, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. «Αν τα μέτρα αφορούν τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, πιθανώς θα υπάρχουν ακυρώσεις, σε ότι αφορά τους Ελληνες που κάνουν μαζικά διακοπές το πρώτο 20ημερο του Αυγούστου». Οπως λέει, εκείνο που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις είναι οι επιδημιολογικοί δείκτες και τα χρώματα, τα οποία, όπως τονίζει, «δε θέλουμε να αλλάξουν». Για να αποτραπεί το παραπάνω, μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει ότι «επιθυμούμε λίγο πιο σκληρά μέτρα», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι, «μέχρι τον Σεπτέμβριο, τα πράγματα θα πάνε έτσι όπως είναι τώρα».

Εκείνο που θέλει ωστόσο ο ίδιος, προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου, είναι να υπάρξει ένας διακανονισμός για τις υποχρεώσεις των τελευταίων δύο ετών, όπου ο τουρισμός επλήγη.

«Δεν καταφέραμε να τις εκπληρώσουμε με τις τουριστικές σεζόν που διανύσαμε, οπότε ζητάμε έναν διακανονισμό για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις πιθανές υποχρεώσεις μας που αφορούν το ασφαλιστικό και την εφορία», λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «τα προγράμματα ενίσχυσης δε βοήθησαν τις 3200 μικρές επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής».

«Υπάρχει μία αυξητική τάση, όχι αυτή που προσδοκούσαμε – Μας ανησυχεί το μέλλον»

Να εξασφαλίσουν το 50% της πληρότητας των καταλυμάτων τους προσδοκούσαν για τον μήνα Ιούλιο οι ιδιοκτήτες στην Πιερία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Ε.Δ.Π.Η.Π. (Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας), Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη. Η πληρότητα των δωματίων των επιχειρήσεων τους, ωστόσο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο 20%-25%, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον Αύγουστο αναμένεται να φτάσει στο 40%», καθώς, όπως αναφέρει, «ο τουρισμός επηρεάστηκε από αστοχίες».

Εκείνο που ανησυχεί τους επιχειρηματίες της περιοχής, ωστόσο, είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσουν τα καταλύματα, το προσεχές χρονικό διάστημα. «Μας ανησυχεί το μέλλον. Εχουμε μία αβεβαιότητα. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα καταλύματα είναι ασφαλή, τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ενώ διορθώσαμε κάποιες αστοχίες του παρελθόντος, προκύπτουν άλλες. Δε γίνεται να περιμένουμε όλη την ώρα να ανακοινώσει μέτρα ο κ. Χαρδαλιάς», τονίζει, κάνοντας λόγο για αστοχίες που στοίχισαν στο πρόσφατο παρελθόν.

«Τα σύνορα δε λειτουργούσαν 24 ώρες όπως τώρα και τα παιδιά έως 12 ετών έπρεπε να κάνουν PCR test για να περάσουν, ενώ τώρα αρκεί ένα rapid test. Χάσαμε αρκετό χρόνο, με αποτέλεσμα πολλοί ανταγωνιστικοί, προς εμάς, προορισμοί, να μας πάρουν πελάτες. Προορισμοί όπως η Αλβανία, που δεν ήταν ποτέ ‘’στον χάρτη’’, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, αλλά και η Τουρκία».

Οπως, μάλιστα, σημειώνει ο ίδιος, «πρέπει να κρατήσουμε τους πελάτες μας και να έχουμε μία συνεχή ροή τουριστών, την οποία πρέπει να διευρύνουμε και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη».

Από τη μία Ιουλίου όλοι οι συνοριακοί σταθμοί της χώρας άνοιξαν και λειτουργούν, πλέον, 24 ώρες. Επιπλέον, σε Προμαχώνα και Ευζώνους, η αστυνομική δύναμη αυξήθηκε με 34 και 33 άνδρες, αντίστοιχα. Τις συγκεκριμένες αλλαγές χαιρέτισαν και οι τρεις θεσμικοί παράγοντες, συμφωνώντας ότι η εικόνα στα ελληνικά σύνορα, είναι σαφώς βελτιωμένη.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *