Ο νέος δρόμος Θεσσαλονίκης-Εδεσσας, που τόσο έχει ανάγκη όλη η περιοχή, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται σε μερικούς μήνες.
Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Περιφερειακού Συμβούλου της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Σταμάτη Παπουλίδη.
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Σε πολύ λίγους μήνες θα ξεκινήσει το έργο ως αποτέλεσμα μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που πήρε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» είπε ο Περιφερειάρχης και σχολίασε ότι το πρώτο έγγραφο που έστειλε προς τον τότε πρωθυπουργό όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ήταν σχετικό με το συγκεκριμένο έργο. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της κρίσης, της πανδημίας και των προβλημάτων που υπήρξαν ωστόσο τόνισε ότι «η δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού και της σημερινής κυβέρνησης ότι το έργο θα προχωρήσει με ΣΔΙΤ έγινε πράξη». «Έτσι κλείνει μια μεγάλη πληγή» είπε και τόνισε ότι η Περιφέρεια θα πιέζει τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να προχωρούν οι διαδικασίες. «Είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας επισήμανε ότι από το Ταμείo Ανάκαμψης επιχορηγήθηκαν κατ εξαίρεση μόνο δύο έργα οδοποιίας, ο άξονας Ε65 και ο βόρειος άξονας της Κρήτης ενώ για τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας ανέφερε ότι απορρίφθηκε η πρόταση της Περιφέρειας που υπέβαλε τη μελέτη της παράκαμψης της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών καθώς κρίθηκε ότι είναι αρκετά ακριβό και δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Καθώς, όπως είπε, δεν ήταν δυνατή η χρηματοδότηση του έργου ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, «με παρέμβαση του Περιφερειάρχη ζητήθηκε η συνδρομή της κυβέρνησης προκειμένου αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του πλέον από τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα».
«Το έργο δημοπρατήθηκε με ΣΔΙΤ, έχει πάρει τη διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αναμένεται τους προσεχείς μήνες να υπάρχει ανάδοχος του έργου» είπε και πρόσθεσε: «το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης και της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι ότι για 26 χρόνια θα το συντηρεί και θα το λειτουργεί ο ανάδοχος του έργου με ό,τι αυτό σημαίνει για την οδική ασφάλεια των πολιτών του νομού και των διερχομένων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ