«Τους F-35 ή τα… λεφτά μας πίσω» λέει ο Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ερντογάν Αγία Σοφία Τουρκία σαν σήμερα

Τα… πήρε ο Τούρκος πρόεδρος

Τα… πήρε ο Τούρκος πρόεδρος

Ότι δεν έχουν κάνει πολλά η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα, αναφορικά με την επίλυση της αντιπαράθεσης τους για την αγορά ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία, αλλά και τον εφοδιασμό της τελευταίες με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Νοέμβριο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρυσι όταν η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αμερικανικών μαχητικών F-35.

Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες των αεριωθούμενων F-35 της Lockheed Martin.

Η Άγκυρα απορρίπτει το επιχείρημα αυτό και διατείνεται πως οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.

Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρονοτριβούν και παραβλέπουν την πρότασή της για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν την εργασία για αυτήν.

«Προχωρήσαμε στους διορισμούς εκεί (στην Ουάσινγκτον), αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές προσπάθειες για αυτό ακόμη», είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.

«Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ’ αυτή τη συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σενεγάλη.

Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εργάζονται στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού για την αποτίμηση των S-400 και των F-35.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού μαχητικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μας δώσουν τα χρήματα για αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά», είπε ο Ερντογάν. «Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα… μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας».

Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισεκ. ευρώ και κάλεσε τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.