Τζ. Πάιατ: «Ελλάδα και ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας»

Πάιατ

Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη προς την Τουρκία

Το μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη προς την Τουρκία

Ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μία ευρεία κοινότητα σταθερότητας» σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος, παράλληλα, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.

Μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα”, ο κ. Πάιατ τόνισε πως τα νησιά “περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές”.

“Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποστηρίζει ότι “θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες”.

Διαβάστε επίσης
Στ. Πέτσας: «Καμία ελληνική κυβέρνηση δε συζητά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών»

“Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αποκλείει κανέναν, και για αυτόν τον λόγο επικροτούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία τους να ξεκινήσουν τα στρατιωτικά τους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης” προσθέτει ο κ. Πάιατ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ υπογραμμίζει επίσης με αφορμή την επιστολή Πομπέο στον Μητσοτάκη “τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού”.

“Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med”.

Πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”