Βασανιστήρια κατά συλληφθέντων Τούρκων πρώην διπλωματών καταγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας

Μετά τη σύλληψή τους

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Άγκυρας κατήγγειλε σήμερα ότι τουλάχιστον πέντε πρώην εργαζόμενοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών υπέστησαν βασανιστήρια μετά τη σύλληψή τους για φερόμενες σχέσεις με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, οι πέντε άνθρωποι καταγγέλλουν ότι υπέστησαν «βασανιστήρια και κακοποίηση».

Τους ισχυρισμούς διέψευσε η αστυνομία της Άγκυρας, η οποία υπογράμμισε σε δήλωση της ότι όλοι οι ύποπτοι αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με το νόμο και πως όσοι εξακολουθούν να κρατούνται έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται τακτικά τους δικηγόρους τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, επικαλούμενος καταγγελίες των θυμάτων, τόνισε ότι τα βασανιστήρια έγιναν από μέλη της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών MIT και όχι από την αστυνομία. Ένας από τους κρατούμενους ανέφερε στον Δ.Σ. ότι απειλήθηκε με «σοδομισμό με γκλοπ».

Διαβάστε επίσης
Τουρκία: Δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό

Ένα βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP έθεσε σήμερα το θέμα αυτό στο κοινοβούλιο και ζήτησε σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο της βουλής Φουάτ Οκτάι την έναρξη έρευνας σχετικά με τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια που φέρεται ότι υπέστησαν εκατό πρώην εργαζόμενοι του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι τουρκικές αρχές είχαν εκδώσει την 20η Μαΐου εντάλματα σύλληψης κατά 249 εν ενεργεία ή πρώην εργαζομένων του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι οποίοι κρίθηκαν ύποπτοι για δεσμούς με το κίνημα FETO του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Σχεδόν τρία χρονιά μετά, οι αρχές έχουν επιδοθεί σε ένα πογκρόμ εναντίον των υποστηρικτών του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα με εκκαθαρίσεις πρωτοφανούς κλίμακας στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Περίπου 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 140.000 απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα, με το κύμα συλλήψεων να συνεχίζεται

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ