ΥΠΕΞ Κύπρου: «Η Τουρκία διαστρεβλώνει τους κανόνες δικαίου της θάλασσας»

Κύπρος Κύπρο κορονοϊό κορονοϊού

Καταδικάζει την υπογραφή συμφωνίας Τούρκων και Λίβυων

Καταδικάζει την υπογραφή συμφωνίας Τούρκων και Λίβυων

Το σκοπό της Τουρκίας να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες σε συνεργασία με τη Λιβύη μετά τη χθεσινή (28/11) συμφωνία η οποία επισυνάφθηκε καταδικάζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κύπριοι αναφέρουν:

«Τέτοια οριοθέτηση, αν γινόταν, θα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, καθώς θα παραγνώριζε τα νόμιμα δικαιώματα άλλων παράκτιων κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, και θα ήταν αντίθετο με την αναγνωρισμένη αρχή της σύμβασης του δικαίου της θάλασσας και του εθιμικού δικαίου για τα δικαιώματα των νησιών σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα», ενώ συνεχίζουν λέγοντας:

«Με τη διαστρέβλωση των κανόνων του δικαίου της θάλασσας και με την παραχάραξη της γεωγραφίας, η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει νομικά ερείσματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, οι πράξεις της Τουρκίας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι οι θέσεις της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο, αποτελούν τη μειοψηφία του ενός.

Διαβάστε επίσης
Γερμανία: Εκκληση σε Αθήνα και Αγκυρα για την αποκλιμάκωση

Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τις θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτές διαλαμβάνονται στην πρόσφατη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία κατατέθηκαν συντεταγμένες για τη θαλάσσια περιοχή δυτικά και βόρεια της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, καταστρατηγώντας τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στις θαλάσσιες ζώνες της».

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται αναφέροντας:

«Το υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει στην ολότητά τους τις τουρκικές θέσεις και αβάσιμες διεκδικήσεις και θα απαντήσει καταλλήλως διά επίσημης επιστολής προς τα Ηνωμένα Έθνη».