Αμπελόκηποι: «Καμπανάκι» κινδύνου για την απαρχαιωμένη μεταλλική πεζογέφυρα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Χρησιμοποιείται καθημερινά από δεκάδες πολίτες καθώς ενώνει το δήμο με τη Μοναστηρίου

Χρησιμοποιείται καθημερινά από δεκάδες πολίτες καθώς ενώνει το δήμο με τη Μοναστηρίου

Στέκει εκεί 70 ολόκληρα χρόνια και καθημερινά εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, συνδέοντας τους Αμπελόκηπους, με τον κεντρικό οδικό άξονα της Δυτικής εισόδου του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη μεταλλική αερογέφυρα πεζών, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Λ. Καλλιθέας και Γ. Γεννηματά και διέρχεται υπεράνω των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ.

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra

Η εικόνα και η κατάστασή της τα τελευταία αρκετά χρόνια, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους διερχόμενους, οι οποίοι άλλωστε το νιώθουν σε κάθε τους βήμα. Η γέφυρα τρίζει και γίνεται ταλάντωση, η οποία και αυξάνεται, όταν αντίστοιχα αυξάνεται και ο κόσμος που τη διασχίζει.

Ολόκληρη η κατασκευή, δεδομένου και της παλαιότητάς της, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Τι να πρωτοαναφέρουμε… Οξειδωμένη, με τον μεταλλικό σκελετό όχι μόνο να έχει σκουριάσει αλλά και να έχει σαπίσει σε κάποια σημεία. Η εικόνα των προστατευτικών συρμάτων, που βρίσκονται στο πλάι, είναι επίσης κακή, ενώ στο δάπεδο της γέφυρας υπάρχουν ρωγμές και κενά ανάμεσα στις μεταλλικές πλάκες.

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra

Η διέλευση το χειμώνα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η γέφυρα μετατρέπεται σε παγίδα. Την κατάσταση της αποδιοργάνωσης και διάλυσης συμπληρώνει και ο ανύπαρκτος φωτισμός τη νύχτα ενώ, όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, δεν υπάρχει δυνατότητα διέλευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Πότε επιτέλους θα αντικατασταθεί η επικίνδυνη μεταλλική πεζογέφυρα;

Είναι γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα έχουν γίνει επεμβάσεις μικροσυντηρήσεων με «μπαλωματικό» τρόπο προκειμένου να διατηρηθεί σε χρήση. Φυσικά αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η γέφυρα δεν παύει να είναι επικίνδυνη και να χρειάζεται η αντικατάστασή της.

Διαβάστε επίσης
28 πρόστιμα στην Θεσσαλονίκη για μη χρήση μάσκας και αποστάσεις

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως ο δήμος Αμπελοκήπων είχε στείλει επιστολή από στις 9/10/2012 προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ με την οποία ζητούσε την αντικατάσταση της γέφυρας. Με το σχετικό έγγραφό της η ΟΣΕ Α.Ε διαβεβαίωνε το δήμο πως το αίτημα θα επανεξετασθεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, διότι σε εκείνη τη φάση αδυνατούσε να δημοπρατήσει το έργο. Μετά από έξι χρόνια, ο δήμος επανήλθε, ζητώντας εκ νέου την αντικατάσταση της πεζογέφυρας.  Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου από το 2017 έχει στείλει τέσσερις επιστολές και αιτήματα στον Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra

Σ’ αυτές μεταξύ άλλων ζητάει: «αντικατάσταση της απαρχαιωμένης και επικίνδυνης υπάρχουσας κατασκευής και τοποθέτηση μίας σύγχρονης και ασφαλούς γέφυρας που θα διαθέτει ζεύγος ανελκυστήρων, προκειμένου να προσφέρει ασφάλεια στους διερχόμενους και ίδιες δυνατότητες εξυπηρέτησης σε άτομα με κινητικά προβλήματα».

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης της υπόγειας οδού στη Μενεμένη τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης κατά την ομιλία του δεσμεύτηκε για την αντικατάσταση της επικίνδυνης μεταλλικής πεζογέφυρας στους Αμπελόκηπους. «Ο δήμαρχος μου έδωσε ένα φάκελο για μια πεζογέφυρα που χρίζει αντικατάστασης, είναι 70 χρόνια γέφυρα και είναι δέσμευσή μας ότι θα υλοποιηθεί. Είναι σε κακή κατάσταση, από κάτω διέρχονται 7 σιδηροδρομικές γραμμές. Πρέπει να γίνει μια σύγχρονη πεζογέφυρα για να μπορούν να διέρχονται οι κάτοικοι», υπογράμμισε.

Αναμένουμε…

thessaloniki pezogefyra ampelokipoi monastiriou aerogefyra