Ανω Πόλη: Η γειτονιά στη Θεσσαλονίκη με τη «μυστική» πύλη, που… εξαφανίζει όποιον τη διαβεί (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Η οδός με τη «μεταφυσική» ενέργεια, την εκπληκτική θέα και ο αστικός μύθος που τη συνοδεύει

Είναι γεγονός πως οι αστικοί μύθοι μας γοητεύουν, μας… παρασύρουν σε μεταφυσικές σκέψεις και επιτρέπουν στη φαντασία μας να ξεπεράσει τα όρια.

Η οδός Μαύρης Πέτρας στην περιοχή της Ανω Πόλης στη Θεσσαλονίκη και ο μύθος που τη συνοδεύει, την έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις της αστικής μεταφυσικής.

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Αυτό το γραφικό δρομάκι, που θυμίζει κάποιο στενό σοκάκι σε ένα κυκλαδίτικο νησί και προσφέρει πανέμορφη θέα στην πόλη, «τρομάζει» με τις ιστορίες του και εξιτάρει όλους όσους θέλουν να… ανακαλύψουν τη «μυστικιστική» Θεσσαλονίκη.

Η κρυφή πύλη που εξαφανίζει τους ανθρώπους, η μαύρη πέτρα που ήρθε από το διάστημα και η περίεργη ενέργεια που εκπέμπει, ενίσχυσαν τη διάδοση του αστικού της μύθου, κατατάσσοντάς την στους πιο μυστήριους δρόμους της πόλης.

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Οδός Μαύρης Πέτρας: Τι αναφέρει ο αστικός μύθος

Γιατί όμως έχει γίνει περιβόητη η οδός Μαύρης Πέτρας στην Ανω Πόλη; Μία εκδοχή, που προσπαθεί να δικαιολογήσει την ιστορία του ονόματος της, αναφέρει πως όταν το 1917 κάηκε η Θεσσαλονίκη, άνοιξε ένας κρατήρας, συνοδευόμενος από μεγάλο κρότο. Στο βάθος του εντοπίστηκε μία μαύρη μεταλλική πέτρα, που λέγεται πως ήρθε από το διάστημα. Εξαιτίας λοιπόν του μεγάλου αυτού γεγονότος, της πτώσης δηλαδή ενός μετεωρίτη στην περιοχή, ονόμασαν τον δρόμο, που τότε δεν είχε ακόμη σπίτια, Μαύρη Πέτρα.

Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, δημιουργήθηκε τοπική διαταραχή του μαγνητικού πεδίου και έτσι μπόρεσαν να δικαιολογήσουν και το φαινόμενο της «πύλης» που σε ταξιδεύει στο χωροχρόνο.

Συγκεκριμένα, ο μύθος λέει πως κάθε 3 ημέρες (άλλοι μιλάνε για 15), ακριβώς στις 12 το βράδυ και για 15 λεπτά, ανοίγει μία μυστική πύλη, που κανείς δεν ξέρει που οδηγεί. Το σίγουρο λένε πως είναι, πως όσοι τη διάβηκαν, εξαφανίστηκαν, καθώς δεν γύρισαν ποτέ πίσω.

Κάποιοι αναφέρουν πως αν την περάσεις, εγκλωβίζεσαι μέσα σ’ αυτήν και δεν θα μπορέσεις ποτέ να βρεις την έξοδο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο θα περιφέρεσαι αιωνίως, χωρίς να μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από πουθενά, καθώς κανείς δεν θα σε βλέπει, ούτε θα σε ακούει.

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Αλλοι πάλι υποστηρίζουν πως οδηγεί σε ένα μυστήριο ύψωμα, απ’ όπου θα απολαύσεις την καλύτερη θέα της πόλης.

Και τώρα έρχεται η απογοήτευση για τους λάτρεις του μεταφυσικού, καθώς ο μύθος αυτός φαίνεται πως γεννήθηκε μέσα από ένα σύγχρονο μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Πέρα από τα Βάθη της Νύχτας», του Παντελή Γιαννουλάκη, ο οποίος διαδόθηκε από στόμα σε στόμα.

Πάρκο Κήποι του Πασά Θεσσαλονίκη Κήποι του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη drone

Πάντως, στην ενίσχυση του μύθου της σίγουρα έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά με το πιο παράξενο και μυστικιστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, τους Κήπους του Πασά.

Γνωστοί επίσης και ως Δρακόσπιτα ή άντρο των Δερβίσιδων συνδέονται επίσης με πολλούς ανατριχιαστικούς θρύλους και μύθους, που μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η περιοχή είναι ένα γεωγραφικά κομβικό γεωμαγνητικό σημείο.

Δείτε επίσης: Κήποι του Πασά: Η «μυστικιστική» πράσινη όαση στη Θεσσαλονίκη με τα παράξενα… δρακόσπιτα και τους αστικούς θρύλους (ΒΙΝΤΕΟ drone & ΦΩΤΟ)

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Μαύρη Πέτρα: Η εξήγηση της ονομασίας

Η αλήθεια είναι πως η οδός Μαύρης Πέτρας παλιά ήταν κατσάβραχα. Ενα κακοτράχαλο δρομάκι γεμάτο πέτρες και φτωχόσπιτα φτιαγμένα με λαμαρίνες, στα οποία έμεναν πρόσφυγες. Ισως και εκεί οφείλει το όνομά της, τόσο στο βραχώδες σημείο και τις πέτρες, όσο και στη «μαύρη» μοίρα των ανθρώπων, που μετά τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους, ζούσαν μέσα στη φτώχεια και την ανέχεια. Αργότερα βέβαια τα σπίτια αντικαταστάθηκαν με καλύτερα.

Θεσσαλονίκη θέα από οδό Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα

Η σημερινή της όψη και η ακαταμάχητη θέα 

Η οδός Μαύρης Πέτρας, που κάποτε ήταν αδιέξοδο, συναντιέται με την οδό Ακροπόλεως ενώ επικοινωνεί προς τα πάνω και με τον Πύργο του Τριγωνίου. Το γραφικό στενάκι, που όπως προείπαμε θυμίζει νησί, έχει σπίτια και από τις δύο του πλευρές ενώ καταλήγει σε ένα άνοιγμα, που προσφέρει μαγευτική θέα στην πόλη.

Μοναδική παραφωνία είναι σίγουρα οι μουτζούρες στα τείχη και στις κατοικίες, που δυστυχώς αντικατέστησαν τα ασβεστωμένα πεζούλια και τα βράχια με τους χαρακτηριστικούς γλαστροτενεκέδες.

Οδός Μαύρης Πέτρας Ανω Πόλη Κάστρα Θεσσαλονίκη

Πάντως, γνωρίζοντας το μύθο και σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί σε κάποια σημεία του ο δρόμος, δεν αποκλείεται να σας… παρασύρει σε κάτι μυστηριακό.

Οι κάτοικοι της περιοχής φυσικά δεν έχουν συναντήσει ποτέ την πύλη, ούτε έχουν «χαθεί» σ’ αυτήν, ωστόσο συχνά – πυκνά βλέπουν, νεαρούς κυρίως, που πιθανότατα (;) την αναζητούν! Αν δεν… φοβάστε, μην σας «παγιδέψει» η πύλη, μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας στην οδό Μαύρης Πέτρας αλλά και στη γύρω περιοχή.

Πάρκο Κήποι του Πασά Θεσσαλονίκη Κήποι του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη drone