ΦΙΞ: Η ιστορία ενός «εγκαταλελειμμένου» χώρου που «στάζει» γοητεία! (ΦΩΤΟ)

Ergostasio Fix ΦΙΞ

Ενα διατηρητέο εργοστάσιο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης που ενώνει μαγικά «ατημέλητες» εικόνες με… πορτραίτα!

Ενα διατηρητέο εργοστάσιο στα δυτικά της Θεσσαλονίκης που ενώνει μαγικά «ατημέλητες» εικόνες με… πορτραίτα

Το εργοστάσιο του Καρόλου Φιξ στη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην 26ης Οκτωβρίου από το 1892.

Από τότε, μέχρι και σήμερα, έχει αλλάξει «χέρια» και έχει εγκαταλειφθεί τόσες φορές, που η εικόνα του, πλέον, δικαιολογείται. Όσο άσχημη κι αν είναι, (ή… δεν είναι)…

Σε έκταση περίπου 28.000 τ.μ., η οποία βρίσκεται στην παλιά βιομηχανική ζώνη της πόλης, το εργοστάσιο Φιξ ιδρύθηκε αρχικά από τους Mισραχή, Αλλατίνι και Φερνάντεζ και άρχισε να λειτουργεί το 1893, τριπλασιάζοντας την κατανάλωση μπίρας στη Μακεδονία.

Στα δεξιά, το γραφείο του Καρόλου Φιξ ο οποίος χρησιμοποιούσε μία πτυσσόμενη σκάλα ώστε να μπορεί εύκολα να μεταβαίνει και να φεύγει από εκεί.

Η ανοικοδόμηση και η περίοδος της ακμής του εργοστασίου

Οικοδομήθηκε κατά τα ευρωπαϊκά μηχανικά πρότυπα, ενώ το κτήριο από την πλευρά του δρόμου διέθετε τζαμαρία, έτσι ώστε ο κόσμος να βλέπει τη διαδικασία της εμφιάλωσης.

Παρέμεινε στην ιδιοκτησία των τριών για 33 χρόνια, όμως το 1926 «πέρασε» στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρίας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ».

Έκτοτε, του εργοστάσιο μονοπώλησε τις πωλήσεις της μπύρας στη Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό της παρακμής και της εγκατάλειψης

Το 1963, ωστόσο, η ίδρυση ενός άλλου ζυθοποιείου, εκείνου της «Amstel», σήμανε την αρχή του τέλους για το εργοστάσιο αλλά και για τον χώρο, ο οποίος σιγά-σιγά ξεκινά να παρακμάζει.

Το 1983 το εργοστάσιο του Καρόλου Φιξ πτώχευσε και η ελληνική τράπεζα πήρε όλα τα περιουσιακά στοιχεία.

Το 1991 ο χώρος «βγήκε» σε πλειστηριασμό και η οικογένεια Ζαφειρίδη αποφάσισε να επενδύσει στο συγκρότημα αγοράζοντάς το, έτσι ώστε να το εκμεταλλευτεί πολιτιστικά.

Η ανακήρυξη του εργοστασίου ως «διατηρητέο» και τα εμπόδια για μία νέα… άνθιση

Το 1995, το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το εργοστάσιο, τα κτήρια αλλά και τον εξοπλισμό του ως ιστορικά και διατηρητέα.

Έτσι, οι προσπάθειες της οικογένειας Ζαφειρίδη για συντήρηση του χώρου «έπεσαν» στο κενό και με το πέρασμα του χρόνου, τα κτήρια κατέρρευσαν.

Οι προσπάθειες για… αναγέννηση σημείων του Φιξ

Στο εργοστάσιο υπήρχε κι ένας χώρος οχημάτων, ο οποίος «κρατούσε» από το 1960.

Εκεί, πλέον, λειτουργεί ο εναλλακτικός χώρος «ΦΙΞ in art», όπου κρύβεται μία μεγάλη δόση… μαγείας.

Εντός του κτηρίου, επίσης, υπάρχει μία σκηνή του θεάτρου στην οποία έχουν προστεθεί μόνο τα… σανίδια, καθώς «κρατά» εκεί από την κατασκευή του!

Έπειτα, στη δεξιά πλευρά του εργοστασίου, υπάρχει ένας ακόμη παραμυθένιος, υπαίθριος χώρος, τον οποίο περιποιούνται οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν ή εργάζονται εκεί.

Δίπλα από τον υπέροχο αυτό χώρο, ωστόσο, τις εντυπώσεις «κλέβει» ένα εγκαταλελειμμένο ζωγραφισμένο τροχόσπιτο, που κουβαλάει στα σιδερικά του την πιο συγκινητική ιστορία όλο του εργοστασίου. Πρόκειται για το πρώτο όχημα που έφτασε στον άτυπο καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη για να μοιράσει τρόφιμα. Οι παλάμες στο εξωτερικό του, αποτελούν ζωγραφιές των μικρών προσφυγόπουλων που το υποδέχτηκαν.

Λίγο πιο εκεί, υπάρχει ένα κτίσμα μεταγενέστερης κατασκευής, που λειτουργεί σήμερα ως χώρος εκδηλώσεων, συνεδρίων και διάφορων projects: Το Hub.

Η ανέγερση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε το 1960 και μεταγενέστερα χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως κλαμπ.

Ένα μέρος του ήταν καλυμμένο από γυάλινη όψη, αλλά όταν αυτό μετατράπηκε σε κλαμπ τα τζάμια καλύφθηκαν με γυψοσανίδες. Στην κατασκευή του hub, ωστόσο, ανακαλύφθηκε ότι τα κουφώματα του κτηρίου παρέμειναν άθικτα από την… κατασκευή τους!

Μέσα στο hub υπάρχει και σκηνή, η οποία εκτιμάται ότι φτιάχτηκε όταν εκείνο λειτουργούσε με τη μορφή του κλαμπ.

Το hub, παράλληλα, αποτελεί το μόνο κτήριο στη Θεσσαλονίκη που έχει εγκεκριμένους κρίκους για εκδηλώσεις τσίρκου!

Ακόμη ένα όμορφο στοιχείο του κτηρίου, επίσης, είναι ότι έξω από αυτό υπάρχουν δύο έργα του καλλιτέχνη Ξένογλου, τα οποία είναι από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Το ένα από αυτά, μάλιστα, έχει φιλοτεχνηθεί από καρέκλες και το αποτέλεσμα είναι… εντυπωσιακό!