Η άγνωστη ιστορία του ήρωα γιατρού που βοήθησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Φίλιππος Νίκογλου απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Νίκογλου, το άγαλμα του οποίου στέκει πολύ κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο

Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και μαθαίνουμε για την ιστορία του άγνωστου ήρωα γιατρού που συνέβαλε σ’ αυτήν.

Ο Φίλιππος Νίκογλου ήταν ο άνθρωπος που αψήφησε όλους τους κινδύνους, έδωσε πολύτιμες πληροφορίες στην ελληνική κυβέρνηση και βοήθησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, πριν προλάβουν οι Βούλγαροι να την καταλάβουν.

Φίλιππος Νίκογλου απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

Αν και ο γιατρός δεν είναι τόσο γνωστός και τιμημένος, ωστόσο η προτομή του, που στέκει πολύ κοντά στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καθώς και ο μικρός δρόμος που φτάνει μέχρι τη Βασιλίσσης Ολγας και φέρει το όνομά του, μας… αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία του.

Ποιος ήταν αλήθεια ο Φίλιππος Νίκογλου και γιατί πρέπει να τον μνημονεύουμε;

Ο Υπίατρος του βουλγαρικού στρατού, Φίλιππος Νίκογλου

Ο Φίλιππος Νίκογλου γεννήθηκε στη Στενήμαχο της Ανατολικής Θράκης το 1871 και ήταν γόνος μεγάλης ελληνικής οικογένειας.

Φοίτησε στα περίφημα Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια της Φιλιππούπολης και σπούδασε ιατρική στη Γερμανία ενώ αργότερα εγκαταστάθηκε στην Σόφια, όπου άσκησε την ιατρική ως χειρουργός.

Τον Σεπτέμβριο του 1885 η πατρίδα του, η Ανατολική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη) προσαρτήθηκε με πραξικόπημα που έκανε ο Βούλγαρος Ηγεμόνας Αλέξανδρος (παρά τη Συνθήκη του Βερολίνου) και βιαίως οι Ελληνες κάτοικοί της έγιναν Βούλγαροι υπήκοοι.

Φίλιππος Νίκογλου απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

Κατά την επιστράτευση του βουλγαρικού στρατού στις 7 Σεπτεμβρίου 1912, ο Νίκογλου παρουσιάστηκε ως Εφεδρος Υπίατρος στο Σαμάκοβο όπου συγκροτήθηκε το Κινητό Χειρουργείο (Εκστρατείας) της 7ης Βουλγαρικής Μεραρχίας με Διευθυντή ένα Εβραίο Αρχίατρο.

Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ο Φίλιππος Νίκογλου κηρύχθηκε εχθρός από τους Βούλγαρους και κατέφυγε το 1913 στη Θεσσαλονίκη.

Για την προσφορά και τη δράση του παρασημοφορήθηκε το 1950 σε ηλικία 79 ετών ενώ απεβίωσε το 1953.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έδωσε σε δρόμο της πόλης το όνομα του και έκανε την προτομή του. Γιος του ήταν ο νομάρχης Ξάνθης τη δεκαετία του ‘50,  Στέφανος Νίκογλου.

Ο ρόλος του στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Οπως προαναφέραμε, ο Φίλιππος Νίκογλου εργάστηκε ως χειρούργος στη Σόφια και ήταν υπίατρος στο βουλγαρικό στρατό το 1912. Εκείνη την περίοδο οι σύμμαχοι νικούν κατά κράτος τους Τούρκους και ο καθένας κρατά για λογαριασμό του τις περιοχές τις οποίες καταλαμβάνει. Η Θεσσαλονίκη όπως ήταν φυσικό γίνεται το μήλο της Εριδος. Οι βλέψεις όλων φυσικά είναι να την καταλάβουν.
Μεταξύ αυτών και οι Βούλγαροι, οι οποίοι είχαν ολοκληρωμένο σχέδιο για την άμεση κατάληψη της.

Μάλιστα, για να παραπλανήσουν την ελληνική κυβέρνηση, είχαν καλέσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, τον Αθανάσιο Σουλιώτη να έρθει στην Ανω Τζουμαγιά για να συναντηθεί με τον Βούλγαρο στρατηγό Θεοδόρωφ. Οι Βούλγαροι δεν είχαν βέβαια σκοπό να πάνε στο ραντεβού, γιατί ήδη κατευθύνονταν προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Φίλιππος Νίκογλου, που άκουγε τους Βούλγαρους επιτελείς να κάνουν σχέδια πως θα έφθαναν στην Θεσσαλονίκη, σκέφτηκε πως έπρεπε άμεσα να κάνει κάτι.

Αψήφησε τον κίνδυνο για τη ζωή του και πήγε στην Τζουμαγιά, όπου συνάντησε τον Σουλιώτη και του μετέφερε όλες τις πληροφορίες. Ο Σουλιώτης ειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση για τα σχέδια των Βουλγάρων και ο Ελευθέριος Βενιζέλος ζήτησε επιτακτικά από τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί άμεσα προς την Θεσσαλονίκη.

Φίλιππος Νίκογλου απελευθέρωση Θεσσαλονίκης

Παρότι η βουλγάρικη Μεραρχία προσπάθησε να φτάσει πρώτη στην Θεσσαλονίκη, την πρόλαβε ο ελληνικός στρατός, ο οποίος μπήκε πρώτος και απελευθέρωσε την πόλη. Ηταν 26 Οκτωβρίου 1912, την ημέρα της γιορτής του πολιούχου της Αγ. Δημητρίου.

Μετά την αποστράτευσή του ο Φίλιππος Νίκογλου επέστρεψε στην Σόφια, όταν όμως έγινε γνωστή η δράση του, κατέφυγε στην Θεσσαλονίκη (20 Σεπτεμβρίου 1913).

Με πληροφορίες από wikipedia.org, thessalonikiartsandculture.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *