Η Πύλη μίας Αυτοκράτειρας στα τείχη της Θεσσαλονίκης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

H Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας

Ανακαλύψτε στην Ανω Πόλη ιστορικούς θησαυρούς

Οσοι ζείτε ή απολαμβάνετε τη βόλτα σας στην Ανω Πόλη, έχετε περάσει κάτω από αυτήν την Πύλη ουκ ολίγες φορές.

Γνωρίζετε ωστόσο πως πρόκειται για την Πύλη μίας Αυτοκράτειρας, την Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας, συζύγου του Ανδρόνικου Γ’ Παλαιολόγου;

Βρίσκεται ουσιαστικά δίπλα στην κύρια πύλη των τειχών (Πορτάρα) και ορισμένα μέτρα πιο πέρα από τον Πύργο της Αλύσεως ή Πύργο Τριγωνίου, όπως τον αποκαλούν.

H Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας

Ενα σημείο, που συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή της πόλης, από τουρίστες αλλά και από κατοίκους, τόσο για την ιστορικότητα του χώρου όσο και για την υπέροχη πανοραμική θέα που προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και τα αξέχαστα ηλιοβασιλέματα.

Η επιγραφή στην Πύλη μαρτυρά την ταυτότητά της

Καθημερινά διαβάτες περνάνε από τις πύλες που ενώνουν εκείνο το σημείο με την Πλατεία Αναργύρων και την υπόλοιπη περιοχή. Αρκετοί μάλιστα τουρίστες βγάζουν κάτω απ’ αυτές… ιστορικές φωτογραφίες. Οι γνώστες της περιοχής αλλά και οι πιο παρατηρητικοί σίγουρα έχουν δει την επιγραφή που υπάρχει πάνω σε μία απ’ αυτές τις πύλες και μαρτυρά την ταυτότητά της. Πρόκειται για την Πύλη μίας Αυτοκράτειρας, την Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας.

«Ανηγέρθη η παρούσα πύλη ορισμώ της κραταιάς και αγίας ημών κυρίας και δεσποίνης κυράς Άννης της Παλαιολογίνης υπηρετήσαντος καστροφύλακος Ιωάννου Χαμαετού… τω ΣΩΔΞ΄ έτη ινδικτιώνι Θ΄»

H Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας

Σε ελεύθερη μετάφραση:
«Η Πύλη οικοδομήθηκε κατόπιν εντολής της Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου Κυράς Αννας Παλαιολογίνας, όταν υπηρετούσε σα φύλακας του Κάστρου ο Ιωάννης Χαμαετός».

Η κατασκευή βασίζεται σε δύο μαρμάρινες παραστάδες, εκ των οποίων στα δεξιά, υπάρχει εγχάρακτη επιγραφή. Για το λόγο αυτό, η πύλη αυτή, έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως «Η Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας».

Οπως λοιπόν αποκαλύπτει η επιγραφή, η πύλη αυτή κατασκευάστηκε με εντολή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, της Αννας της Παλαιολογίνας όταν υπηρετούσε σα φύλακας του Κάστρου ο Ιωάννης Χαμαετός ενώ η χρονολογία κατασκευής της ανάγεται στα 1355-1356.

Η πύλη αυτή οδηγούσε στην εκτός των τειχών περιοχή ενώ από εκεί, οι κάτοικοι του Χορτιάτη και των γύρω περιοχών έφερναν στο εσωτερικό τις πόλης τα προϊόντα τους.

Η Αννα η Παλαιολογίνα έζησε για κάποιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα, μετά το τέλος του κινήματος των Ζηλωτών.

Εκείνη την περίοδο αποφάσισε, στα πλαίσια της προετοιμασίας της για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική επίθεση του Καντακουζηνού, να ασχοληθεί με την επιδιόρθωση και βελτίωση των τειχών της πόλης. Εκτός από τις επιδιορθώσεις και βελτιώσεις των τειχών, δημιούργησε και δύο Πύλες στα τείχη, στη μία εξ αυτών, όπου υπάρχει η επιγραφή.

Μετά από αιώνες, οι πύλες αυτές στέκουν εκεί για να θυμίζουν σε όσους περνούν την ιστορία αυτής της πόλης αλλά και τη διαμονή μίας Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου στη Θεσσαλονίκη.

H Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας

Η περιοχή των Κάστρων, του Επταπυργίου και γενικότερα της Ανω Πόλης στη Θεσσαλονίκη έχουν να σου διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες, να σου προσφέρουν ανεπανάληπτα ταξίδια στο χρόνο, να σου αποκαλύψουν ένα κομμάτι της ταυτότητας αυτής της πόλης αλλά και να χαρίσουν απίστευτες εικόνες αλλά και μοναδικές στιγμές χαλάρωσης, απόλαυσης και διασκέδασης.

Ενδείκνυται φυσικά για αξέχαστες βόλτες, εντυπωσιακές φωτογραφίες, κουσκουσάτους καφέδες, ταξιδιάρικα κοκτέιλς και παραδοσιακές λαχταριστές γεύσεις που «ταράζουν» τον ουρανίσκο!

Πιείτε τον καφέ σας στο ΠΡΟΠΥΛΑΙΟΝ

Αν θέλετε να πάρετε μία ανάσα και να απολαύσετε το καφεδάκι σας ή κάποιο άλλο δροσιστικό ρόφημα στο καλύτερο σημείο της πόλης, με θέα την Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας, τον Πύργο του Τριγωνίου και την Πορτάρα τότε το Thes.gr σας συστήνει ανεπιφύλακτα το ΠΡΟΠΥΛΑΙΟΝ!

Ενας όμορφος και εκλεπτυσμένος χώρος, με ιδιαίτερη αύρα και ιστορία, που εναρμονίζεται πλήρως με το εξωτερικό περιβάλλον, δίπλα ακριβώς στα βυζαντινά τείχη. Τι άλλο να ζητήσετε;

Το ΠΡΟΠΥΛΑΙΟΝ Bistrot live stage λειτουργεί από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και εκτός από καφέ και μεγάλη ποικιλία ροφημάτων, προσφέρει brunch, lynch & dinner, cocktails & ποτά που μπορείτε να απολαύσετε τόσο στον εξωτερικό του χώρο, όσο στον εσωτερικό του αλλά και στο όμορφο μπαλκονάκι του.

Μην ξεχάσετε πως στο ΠΡΟΠΥΛΑΙΟΝ διοργανώνονται αξέχαστες μουσικές βραδιές με live μουσική, απολαμβάνοντας παράλληλα την υπέροχη θέα στα Κάστρα.

*Για τις μουσικές βραδιές ενημερωθείτε από το κατάστημα.

INFOS

Επταπυργίου 130
Τ: 2310 202 495
propyleon bistrot-live stage (FB)
propyleon.bistro.live (Instagram)

Γευτείτε μοναδικές γεύσεις και τον καλύτερο γύρο στα κάρβουνα στην GALLERY SOUVLAKERI

Μετά από μία όμορφη βόλτα στην περιοχή, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας άνοιξε η όρεξη για καλό και γευστικό φαγητό.

Αφού περάσετε την Πύλη της Αννας της Παλαιολογίνας, απλώνεται μπροστά σας η γνωστή και ιστορική Πλατεία Αναργύρων με την ομώνυμη εκκλησία, όπου θα βρείτε την GALLERY SOUVLAKERI.

Ξαποστάστε στα τραπεζάκια της κάτω από τα πλατάνια και αφεθείτε μαζί με την παρέα σας στην περιποίηση των ιδιοκτητών της, που δίνουν έμφαση στην καλή ποιότητα και τη σωστή εξυπηρέτηση. Δοκιμάστε χειροποίητες νοστιμιές και σίγουρα ότι έχει σχέση με σούβλα και σχάρα, και θα μας θυμηθείτε.

Οσο για την πρόταση του Thes.gr; Φυσικά γευτείτε το μοναδικό γύρο της GALLERY SOUVLAKERI, ο οποίος ψήνεται στα κάρβουνα.

Από εκεί και πέρα, το μενού της GALLERY SOUVLAKERI είναι μεγάλο και μπορείτε να διαλέξετε ότι πραγματικά λαχταράει η ψυχή σας.

INFOS

Πλατεία Αγίων Αναργύρων 4, Ανω Πόλη
Τ: 2311 267 967
Gallery souvlakeri (FB)
gallery_souvlak (Instagram) 

Ποια ήταν η Αννα η Παλαιολογίνα

Η (Ιωάννα) Aννα της Σαβοΐας (Anna di Savoia, 1306 – 1365), ή Aννα Παλαιολογίνα, ήταν αυτοκράτειρα του Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Γεννήθηκε γύρω στα 1306 στο Σαμπερί (Chambery). Oι γονείς της ήταν ο κόμης της Σαβοΐας Αμεδαίος Ε’ και η Μαρία της Βραβάνδης.

Παντρεύτηκε τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο στην Κωνσταντινούπολη από τον Πατριάρχη κατά το βυζαντινό τυπικό. Αρχικά έμεινε στο Διδυμότειχο της Θράκης και μαζί του απέκτησε πέντε παιδιά, τρεις κόρες και δύο γιους, μεταξύ αυτών τον κατοπινό αυτοκράτορα Ιωάννη Ε΄ Παλαιολόγο.

Στις 14 με 15 Ιουνίου του 1341, μετά από ασθένεια, πέθανε ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας και η ίδια έγινε αντιβασίλισσα του ανήλικου γιου της Ιωάννη Ε΄. Συγκρούστηκε με το φιλόδοξο Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, ο οποίος αναγορεύθηκε αυτοκράτορας στη Θράκη από τον στρατό.

Για 14 χρόνια βασίλευσε ως αυτοκράτειρα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης: εξέδιδε δικά της διατάγματα, είχε κόψει το δικό της νόμισμα, έκανε δωρεές. Μια σειρά αρχαιολογικών τεκμηρίων πιστοποιούν την ιδιότητά και την εξουσία της, όπως νομίσματα και προσωπογραφίες που την απεικονίζουν εστεμμένη με το μονόγραμμα Α δηλαδή Αυγούστα. Πέθανε το 1365 ως μοναχή Αναστασία.

Με πληροφορίες από el.wikipedia.org, thessaloniki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *