Ξέρετε ποιο είναι το ομορφότερο μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης; (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Από εκεί θα δείτε την πόλη να αλλάζει χρώματα και να σε πλανεύει με τη… μαγεία της Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης, να βγάλετε τέλειες φωτογραφίες και να κάνετε παράλληλα ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, τότε μια βόλτα στο φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό επίσης και ως Γεντί Κουλέ, θα […]

Από εκεί θα δείτε την πόλη να αλλάζει χρώματα και να σε πλανεύει με τη… μαγεία της

Αν θέλετε να απολαύσετε την καλύτερη θέα της πόλης, να βγάλετε τέλειες φωτογραφίες και να κάνετε παράλληλα ένα ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία, τότε μια βόλτα στο φρούριο του Επταπυργίου, γνωστό επίσης και ως Γεντί Κουλέ, θα σας αποζημιώσει.


Αν και οι περισσότεροι το έχουν συνδυάσει στο μυαλό τους ως τόπο πόνου και βασανιστηρίων, εξαιτίας των φυλακών που φιλοξενήθηκαν εκεί επί σειρά ετών, σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό ή μόνο αυτό.


Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά μνημειακά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, που κτίστηκε τη Βυζαντινή περίοδο και συγκεκριμένα την εποχή της αυτοκρατορίας των Παλαιολόγων (14ος αιώνας).


Η τοποθεσία του θεωρείται ιδανική. Βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της βυζαντινής Ακρόπολης, διατήρησε τη στρατιωτική του χρήση έως τον 19ο αιώνα ενώ για 100 χρόνια (1890-1989) στέγασε τις δικαστικές φυλακές. Σήμερα, αναστηλωμένο, είναι επισκέψιμο για το κοινό, προσφέροντας τη μοναδική του θέα.


Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για το ομορφότερο… μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης. Από εκεί μπορείς να αντικρίσεις πανοραμικά την πόλη, να δεις τον Θερμαϊκό κόλπο να απλώνεται σα χαλί, τον χιονισμένο Ολυμπο, τους ποταμούς Αξιό, Λουδία και Αλιάκμονα (Δέλτα) να καταλήγουν στη θάλασσα, μέχρι και τις πεδιάδες του Κιλκίς. Μπορείς να απολαύσεις τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, τα «χίλια» χρώματα του ουρανού (ανάλογα τον καιρό), να περπατήσεις στα τείχη ενός πραγματικού φρουρίου, να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο και να αισθανθείς το έντονο παρελθόν της πόλης.

Διαβάστε επίσης
Κρήνες: Τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής στην Ανω Πόλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Πάνω στον περίδρομο (συνολικού μήκους 240 μέτρων), θα καταλάβεις πως οι ακοίμητοι φρουροί επέβλεπαν περιμετρικά την Θεσσαλονίκη για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς. Αριστερά των τειχών θα αντικρίσετε ολόκληρη την πόλη και δεξιά, στο εσωτερικό, τις θρυλικές φυλακές με τα νεότερα κτίσματα. Οταν το επισκεφθείτε θα καταλάβετε γιατί το αποκαλούμε το ομορφότερο μπαλκόνι της Θεσσαλονίκης…