Μονή Βλατάδων: Το βυζαντινό μοναστήρι με την πλούσια ιστορία και τη μοναδική θέα στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Στην βορειοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Ανω Πόλη σε μία ήσυχη γειτονιά, βρίσκεται η Μονή Βλατάδων ή Μονή Βλατταιών ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της πόλης.

Η Μονή απέχει 80 μέτρα περίπου από τα τείχη του Επταπυργίου και είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής εποχής της Θεσσαλονίκης που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Η υπέροχη θέα προς την πόλη, τον Θερμαϊκό ακόμη και τον Όλυμπο κάνουν την εκκλησία να ξεχωρίζει, αφού εκτός από την πλούσια ιστορίας της, σου δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσεις την Θεσσαλονίκη από ψηλά.

Δείτε επίσης: Ο Ναός των Ταξιαρχών στην Ανω Πόλη με τον λουλουδάτο αυλόγυρο και την ιστορία που ξεκινάει τον 14ο αιώνα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Ο χώρος της εκκλησίας αποτελεί έναν από τους ιδανικούς προορισμούς που επισκέπτονται όσοι θέλουν να χαλαρώσουν, να σκεφτούν, να κάνουν βόλτα στα όμορφα δρομάκια της και φυσικά να προσκυνήσουν.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Δεκάδες κόσμος ακόμη και τουρίστες όταν βρεθούν στην περιοχή, δεν θα παραλείψουν να κάνουν μία στάση στον ιερό χώρο ώστε να ξαποστάσουν και να απολαύσουν τη φύση και την πανοραμική θέα.

Επίσης, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε άλλες εκκλησίες της πόλης, είναι ότι στη Μονή Βλατάδων βρίσκονται μεγάλα εντυπωσιακά παγώνια και άλλα πτηνά που έχουν την ευκαιρία να δουν και να τραβήξουν φωτογραφίες μικροί και μεγάλοι.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Τώρα που σιγά σιγά η άνοιξη θα κάνει την εμφάνισή της, μία εξόρμηση μαζί με την οικογένειά σας ή με φίλους ακόμη και μόνοι σας θα είναι η καλύτερη επιλογή, για να απολαύσετε το τοπίο και να δείτε την πόλη από άλλη οπτική γωνία.

Δείτε επίσης: Η «κρυμμένη πόλη» στη Θεσσαλονίκη, που την… προστατεύουν τα βυζαντινά τείχη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της ιστορικής Μονής Βλατάδων

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Βλατάδων κτίστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους αδελφούς Δωρόθεο και Μάρκο Βλαττή, μαθητές του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Το μοναστήρι ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι το μοναδικό στη Θεσσαλονίκη από τα χρόνια της Βυζαντινής Περιόδου, που λειτουργεί έως και σήμερα. Η μονή αφιερώθηκε αρχικά στον Παντοκράτορα Χριστό ενώ σήμερα τιμάται στη μνήμη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Η Μονή Βλατάδων είναι «σταυροπηγιακή» μονή, που σημαίνει ότι εξαρτάται απευθείας από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης· [σταυροπηγιακές ονομάζονται οι εκκλησίες που, σύμφωνα με την παράδοση, κατά τη θεμελίωσή τους τοποθετούσαν στον χώρο σταυρό («σταυρός πήξαιτο»)].

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Ο μοναδικός χώρος της Μονής που διασώθηκε είναι το καθολικό. Στον χώρο κτίστηκαν μεταγενέστερα διάφορα κτίσματα, όπως ένα ναΐδριο στη μνήμη του Γρηγορίου του Παλαμά μάλλον κατά τον 16ο αι., το Ηγουμενείο το 1926 πάνω στα θεμέλια παλαιότερου αντίστοιχου κτίσματος, ένα μικρό σκευοφυλάκιο-βιβλιοθήκη το 1937 κι ένας νεότερος ναΐσκος της Θεοτόκου.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Οι τοιχογραφίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι τοιχογραφίες που χρονολογούνται ανάμεσα στο 1360 με 1380. Πρόκειται για μια ήρεμη ζωγραφική με ραδινές μορφές που χαρακτηρίζονται από συγκρατημένο πάθος και κομψές κινήσεις. Στον τρούλο εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας με αγγελικές δυνάμεις και ολόσωμους προφήτες. Οι τοιχογραφίες του νότιου παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στους αποστόλους Πέτρο και Παύλο δεν διακρίνονται λόγω της κάπνας που επικάθησε.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Το ξυλόγλυπτο τέμπλο αντικατέστησε το παλαιότερο μαρμάρινο του ναού και χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα, αλλά ορισμένα τμήματά του, όπως τα θωράκια είναι του 19ου αιώνα.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές ημέρες στην Μονή Βλατάδων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητριών και φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκη

Πηγή ιστορικών πληροφοριών: thessalonikitourism.gr