Ο Φίλιππος Β’ και η ιστορία πίσω από το άγαλμα που στέκει απέναντι από το Λευκό Πύργο

Φίλιππου Β' άγαλμα Φίλιππος Β' Φίλιππου Β' Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Ο ανδριάντας του Βασιλιά των Μακεδόνων τοποθετήθηκε εκεί το 1994

Φίλιππος Β΄ και το άγαλμα στη Θεσσαλονίκη: Στην Οδό Ν. Γερμανού με Εθνικής Αμύνης και Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδόν απέναντι από το Λευκό Πύργο, το ΚΘΒΕ και το Βασιλικό Θέατρο, στη γωνία του πάρκου Ξαρχάκου βρίσκεται ο ανδριάντας του Φιλίππου Β’.

Το άγαλμα του Φίλιππου Β’ μπορεί να μην είναι αρκετά μεγάλο και εντυπωσιακό και αρκετοί να το προσπερνάνε χωρίς να το παρατηρούν, ωστόσο στέκει εκεί για περισσότερα από 25 χρόνια και έχει μία γοητεία που αξίζει να την ανακαλύψετε.

άγαλμα Φίλιππος Β' Φίλιππου Β' Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Με το φακό του Thes.gr ανακαλύπτουμε μία διαφορετική οπτική και συνειδητοποιούμε πως μπροστά από τα… μάτια του Βασιλιά των Μακεδόνων, όλα αυτά τα χρόνια, «γράφτηκε» ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής της πόλης.

Φίλιππος Β’: Η ιστορία πίσω από το άγαλμα

Το άγαλμα του Φίλιππου Β’ φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Νικολαΐδης. Ξεκίνησε να φτιάχνεται το 1991 και τοποθετήθηκε στο σημείο το 1994.

Η χρονική στιγμή της ίδρυσης του ανδριάντα συνδέεται με το εθνικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με την ονομασία του νεοϊδρυθέντος γειτονικού κράτους, της τότε FYROM. Πιθανότητα η τότε απόφαση του δήμου για ένα τέτοιο άγαλμα, ήταν απόρροια της πολιτικής κατάστασης.

άγαλμα Φίλιππος Β' Φίλιππου Β' Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Για πρώτη φορά λοιπόν, φτιάχνεται ένα άγαλμα του Φιλίππου Β΄, Βασιλιά των Μακεδόνων, σε κοντινή απόσταση από το μεγάλο άγαλμα του στρατηλάτη και γιου του Μ. Αλεξάνδρου, που κοσμεί την παραλία. Είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και τοποθετημένο σε μαρμάρινη βάση, στην οποία απεικονίζεται το αστέρι της Βεργίνας.

Η βάση είναι ύψους 1,5 μ. ενώ μπορείτε να παρατηρήσετε αρκετές λεπτομέρειες του Μακεδόνα Βασιλιά, όπως τη στολή του, τον τραυματισμό στο μάτι του, τα σανδάλια του, όχι όμως και το πρόβλημα στο πόδι του. Το κράνος που κρατάει στο δεξί χέρι του είναι ένα κράνος κορινθιακού τύπου, κάτι που έχει συμβολικό χαρακτήρα και συμβολίζει την ενότητα που επιτεύχθηκε κατά τη Βασιλεία του.

άγαλμα Φίλιππος Β' Φίλιππου Β' Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Ποικίλες αντιδράσεις

Πρέπει ωστόσο να αναφέρουμε πως ουκ ολίγοι ήταν αυτοί που αντέδρασαν με το άγαλμα του Φιλίππου Β’. Πρωτίστως, αυτό που δεν τους άρεσε ήταν ότι απουσίαζε το στοιχείο του εντυπωσιασμού, που θα του προσέδιδε τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα που απαιτείται για τον ανδριάντα μιας ιστορικής προσωπικότητας τέτοιου μεγέθους.

Ο αμυντικός οπλισμός του, η στάση του και το σημείο όπου τοποθετήθηκε αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο αρνητικών σχολίων.

Ποιος ήταν ο Φίλιππος Β’

Ο Φίλιππος Β΄ o Μακεδών (382 π.Χ. – 336 π.Χ.) ήταν βασιλιάς του Βασιλείου της Μακεδονίας από το 359 π.Χ. μέχρι τη δολοφονία του από το σωματοφύλακά του Παυσανία, το 336 π.Χ. κατά την είσοδό του στο θέατρο των Αιγών, όπου γιόρταζε το γάμο της κόρης του Κλεοπάτρας.

Ηταν ο βασιλιάς που έκανε τη Μακεδονία ισχυρό βασίλειο, ένωσε υπό την ηγεμονία του τα υπόλοιπα ελληνικά βασίλεια και προετοίμασε στην ουσία την κατάκτηση της Περσίας και του μεγαλύτερου μέρους του τότε γνωστού κόσμου από το γιο του, Μ. Αλέξανδρο.

άγαλμα Φίλιππος Β' Φίλιππου Β' Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκη

Πηγή: el.wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *