Ολοκαύτωμα Χορτιάτη: Φούρνος Γκουραμάνη, τόπος θυσίας της σφαγής από τους ναζί (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Η μαρτυρική κωμόπολη όπου γράφτηκε μια από τις πιο μελανές στιγμές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Ελλάδα με τις μικρές της δυνάμεις αλλά τους σπουδαίους ανθρώπους, ήταν από τις χώρες που δεν έσκυψε το κεφάλι στους Γερμανούς ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάλεψε λυσσαλέα, αρχικά στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας και αργότερα όταν οι κατακτητές κατόρθωσαν να εισχωρήσουν στη χώρα, η μάχη συνεχίστηκε αδιάκοπα μέχρι την τελική ελευθερία.

Τα στρατεύματα του Χίτλερ έδειξαν πολλάκις το αιμοβόρο και δίχως ανθρωπιά πρόσωπό τους, σφάζοντας αθώους και καίγοντας χωριά. Οι τόποι θυσίας στην ελληνική επικράτεια είναι πολλοί και οι ιστορίες τους ραγίζουν καρδιές.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Ενα από τα σημεία μαρτυρίου είναι ο Χορτιάτης Θεσσαλονίκης. Η σφαγή που συντελέσθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 είναι από τις πιο χαρακτηριστικές και τις πιο δύσκολες να περιγράψει κανείς. 149 πολίτες όλων των ηλικιών από τους πιο μεγάλους μέχρι και μωρά λίγων μηνών άφησαν την τελευταία τους πνοή εκείνη την ημέρα.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Αλλοι θανατώθηκαν καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν, άλλοι εκτελέστηκαν στην πλατεία του χωριού και οι περισσότεροι είτε έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των ναζί είτε κάηκαν ζωντανοί συγκεντρωμένοι στο φούρνο του Γκουραμάνη.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Σε εκείνο το σημείο, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους περισσότερους κατοίκους για να προχωρήσουν στη σφαγή, που θεωρείται πως ήταν αντίποινα για την επίθεση που είχαν δεχθεί νωρίτερα εκείνη την ημέρα δύο οχήματα από αντάρτες του ΕΛΑΣ, ένα που άνηκε στον Οργανισμό Ύδρευσης Θεσσαλονίκης και ανέβαινε στον Χορτιάτη για καθαρισμό του υδραγωγείου και ενός ακόμη γερμανικού οχήματος.

Οταν οι Γερμανοί και οι ταγματασφαλίτες έφτασαν στο χωριό έχοντας ως στόχο να αποτελειώσουν κάθε κάτοικό του, άρχισαν να το λεηλατούν και να το καίνε.

Τους περισσότερους τους συγκέντρωσαν στον φούρνο του Γκουραμάνη. Κατά την μεταφορά τους εκεί ένας από τους Γερμανούς έπαιζε ένα χαρούμενο σκοπό στο βιολί. Αφού τους έκλεισαν στον φούρνο οι άντρες του Φριτς Σούμπερτ έστησαν ένα πολυβόλο και άρχισαν να τους πυροβολούν από ένα μικρό παραθυράκι της πόρτας. Κατόπιν έβαλαν φωτιά για να κάψουν ζωντανούς όσους δεν είχαν σκοτωθεί.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Οσοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το κτίριο που καιγόταν μαχαιρώθηκαν από τους στρατιώτες που περίμεναν έξω. Μόνο δύο άνθρωποι κατάφεραν να γλυτώσουν από το φούρνο του Γκουραμάνη.

Συνολικά εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν 149 κάτοικοι του Χορτιάτη, ανάμεσα τους 109 γυναίκες και κορίτσια ενώ κάηκαν περίπου 300 σπίτια. Στις 4 Σεπτεμβρίου οι άντρες του Σούμπερτ επέστρεψαν για να ολοκληρώσουν την λεηλασία των σπιτιών. Εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού έμαθαν για τη σφαγή του Χορτιάτη στις 5 Σεπτεμβρίου και κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια για να μπουν στο χωριό στις 7 Σεπτεμβρίου.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης

Ο Φριτς Σούμπερτ μετά τον πόλεμο δικάστηκε και εκτελέστηκε στην Αθήνα. Το 1960 στήθηκε μνημείο για την σφαγή στο κέντρο της κωμόπολης του Χορτιάτη και το 1998 ονομάστηκε «μαρτυρική» με το υπ. αριθμ. 399 Προεδρικό Διάταγμα.

Σήμερα, στο σημείο όπου βρισκόταν ο φούρνος Γκουραμάνη, βρίσκεται το ναΐδριο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η πλάκα ακριβώς μπροστά αναφέρει τα ονόματα των Ελλήνων πεσόντων σε εκείνο τον τόπο του μαρτυρίου που ουδείς δε θα ξεχάσει αφού είναι η ιστορία του τόπου και κάθε χρόνο θα τιμώνται όπως του αξίζει, ως ήρωες.

Φούρνος Γκουραμάνη Χορτιάτης