Στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, σε μία εξαιρετική τοποθεσία, θα ανακαλύψετε ένα παραδοσιακό ξωκλήσι, με την καλύτερη ίσως θέα της περιοχής.
Ο Προφήτης Ηλίας, ξεπροβάλλει στον πιο ψηλό λόφο στο δάσος Κουρί, σε υψόμετρο 670 μέτρων, και προσφέρει στον επισκέπτη του μαγευτική θέα όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην γύρω περιοχή. Η τοποθεσία του θα σας μαγέψει, όπως και οι εικόνες που θα αντικρίσετε!
Από εκεί θα δείτε το Ασβεστοχώρι, καθώς επίσης τον Χορτιάτη, ένα μεγάλο κομμάτι της κοιλάδας του Λαγκαδά με την λίμνη Κορώνεια και φυσικά διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης.
Αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στον ανοιχτό ορίζοντα, με τον Θερμαϊκό Κόλπο να απλώνεται μπροστά σας και τον Ολυμπο να στέκει ακλόνητος και αγέρωχος με τις λευκές κορυφές του. Οσο για τα ηλιοβασιλέματα, είναι απλά μαγευτικά, με τα χρώματα τους να δημιουργούν ένα ειδυλλιακό και αξέχαστο σκηνικό.
Αν αναζητάτε μία ξεχωριστή μίνι απόδραση από το κέντρο της πόλης, όπου θα έρθετε σε επαφή με τη φύση και θα απολαύσετε το μεγαλείο της, ο Προφήτης Ηλίας αποτελεί τον ιδανικό προορισμό.
Σε συνδυασμό με το δάσος Κουρί, η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία, πικ νικ, ξεκούραση και ήρεμες στιγμές. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς ο δρόμος προς το ξωκλήσι είναι ασφαλτοστρωμένος.
Πολλοί επιλέγουν την πανέμορφη αυτή τοποθεσία και το ξωκλήσι για να τελέσουν το μυστήριο του γάμου ή της βάπτισης.
Προφήτης Ηλίας: Το ξωκλήσι στο Ασβεστοχώρι με τον μεγάλο λευκό σταυρό
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία διακρίνεται από οποιοδήποτε σημείο του Ασβεστοχωρίου. Ο μεγάλος λευκός σταυρός του, καθώς ανηφορίζετε προς το χωριό και το Νοσοκομείο Παπανικολάου θα σας τραβήξει την προσοχή. Βρίσκεται στην ψηλότερη κορυφή ενώ ολόγυρά του απλώνεται το γνωστό Δάσος Κουρί, που στα τούρκικα σημαίνει μέρος με τα πολλά δέντρα, το άλσος.
Το ιστορικό ξωκλήσι χτίσθηκε το 1919 από τους Ασβεστοχωρίτες, που το έχτισαν με τα χέρια τους κουβαλώντας τα υλικά με τα πόδια και τα γαϊδουράκια τους.
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια, οι κάτοικοι γιόρταζαν τον Προφήτη Ηλία, με τριήμερο πανηγύρι. Η γιορτή κορυφωνόταν με οργανοπαίχτες, ζουρνάδες και νταούλια ενώ η σημασία της ήταν τόσο μεγάλη, που σταματούσαν τη λειτουργία τους μέχρι και τα λατομεία, τα ασβεστοκάμινα και οι ασβεστοποιίες, καθώς εκεί εργάζονταν οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού.
Δείτε επίσης: Λατομεία Ασβεστοχωρίου: Η μάχη με το χρόνο και την εγκατάλειψη, το κινηματογραφικό τοπίο και οι προοπτικές ανάδειξης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Την παραμονή της γιορτής του ανηφόριζαν με τα πόδια στο ξωκλήσι για να τον τιμήσουν και διανυκτέρευαν στο δάσος, με χορούς, τραγούδια, άφθονο ποτό και φαγητό. Ανήμερα, στις 20 Ιουλίου, στηνόταν το μεγάλο πανηγύρι.
Σήμερα, την παραμονή γίνονται αρτοκλασίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, προς τιμήν του Αγίου και αμέσως μετά λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Προφήτη Ηλιού στους δρόμους του Ασβεστοχωρίου, με τη συνοδεία αλόγων και ιππέων του Ιππικού Συλλόγου Ασβεστοχωρίου, μέχρι το κλειστό γυμναστήριο Ασβεστοχωρίου.
Ακολουθεί πλειστηριασμός της ιεράς εικόνας, ένα παλιό έθιμο, σύμφωνα με το οποίο ο πιστός, που έχει τη μεγαλύτερη ευλάβεια στον Αγιο, δωρίζει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στην εκκλησία για να έχει το αποκλειστικό προνόμιο και την ιδιαίτερη ευλογία, να κουβαλήσει αυτός την εικόνα μέχρι το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.
Μετά το πέρας της πλειοδοσίας και της μεταφοράς της εικόνας στο ξωκλήσι, γίνεται ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα της εορτής του Ορθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία ανήκει στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Λίγα λόγια για το Ασβεστοχώρι
Το Ασβεστοχώρι είναι κωμόπολη της Περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και υπάγεται στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Εχει μόνιμο πληθυσμό 10.879 κατοίκους. Βρίσκεται στους πρόποδες του Χορτιάτη, 12 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης.
Είναι από τους παλιότερους οικισμούς στη σκιά της Θεσσαλονίκης. Χτίστηκε γύρω στο 1600 και ονομάσθηκε Νεοχώρι. Αυτό μαρτυρούν και αρκετά σπίτια που έχουν το παραδοσιακό μακεδονικό στυλ στον πυρήνα του χωριού (παρ’ ότι ο χαρακτήρας του χωριού έχει αλλάξει). Μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000, ήταν από τις πλουσιότερες κοινότητες της βορείου Ελλάδος λόγω των λατομείων που υπήρχαν στη περιοχή.