Στοά Μακρίδη, πρώην Καράσσο: Η αγορά – τοπόσημο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που… αντιστάθηκε στο χρόνο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη

Πολύχρωμες κλωστές, υφάσματα, κουμπιά και κάθε λογής είδη νεωτερισμού

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, θα ανακαλύψετε ακόμη ένα πολύτιμο… θησαυρό αυτής της πόλης, ακόμη ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της, τη στοά Μακρίδη, την πρώην στοά Καράσσο.

Η στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο, «ενώνει» εδώ και δεκαετίες δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με τις ισάριθμες εισόδους που διαθέτει, την Ερμού και τη Βενιζέλου.

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη

Εχει κατορθώσει στο πέρασμα του χρόνου να διατηρήσει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της αναλλοίωτη την ταυτότητα και το χαρακτήρα της. Πρόκειται για την πιο γνωστή στοά της πόλης για όσους ενδιαφέρονταν αλλά και ενδιαφέρονται μέχρι και σήμερα να αγοράσουν είδη ραπτικής.

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη
Και τι δεν θα βρεις στην πολύχρωμη στοά! Κλωστές κάθε λογής, διάφορα υφάσματα, κουμπιά, φερμουάρ, καρφίτσες, ζώνες, μικροαντικείμενα, ρολόγια και διάφορα προϊόντα νεωτερισμού, αλλά και άλλα είδη, όπως είδη μόδας, γάμου και βάπτισης.

Αν σκεφτείτε πως η συγκεκριμένη στοά, στη σημερινή της μορφή, είναι από το 1959, τότε αναμφισβήτητα ετοιμαστείτε για ένα… ταξίδι νοσταλγίας.

Στη στοά θα ανακαλύψετε εμπόρους που είναι εκεί εδώ και 45 χρόνια, ανθρώπους που έχουν να σου διηγηθούν ατελείωτες ιστορίες, να σου μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, για τις ημέρες δόξας αλλά και τις δύσκολες στιγμές, καθώς και για την επιβίωσή τους.

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη
Για τις ημέρες εκείνες της ευημερίας, που δεν μπορούσες να κινηθείς από τον κόσμο, αλλά και για τη μεγάλη πτώση, την παρακμή και το λουκέτο αρκετών καταστημάτων.

Ομως κάποιοι μέχρι και σήμερα αντιστέκονται, αλλάζουν, συμβαδίζουν με την εποχή και τις νέες ανάγκες που δημιουργούνται, αγωνίζονται και προσπαθούν, και παρά τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους, διατηρούν «ζωντανό» αυτό το ιστορικό κομμάτι της πόλης.

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη

Η πρώην στοά Καράσσο πήρε το όνομά της από τον ιδιοκτήτη της και γνωστό επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης, Ισαάκ Καράσσο. Τα ιστορικά στοιχεία που έχουμε για τη δημιουργία της είναι λιγοστά, όπως ότι δημιουργήθηκε πιθανότητα τη δεκαετία του 1920.
Κάποια στιγμή, το 1959 αποφάσισε να πουλήσει τη μισή στοά, σε έναν άλλο επιχειρηματία, ονόματι Μακρίδη, από τον οποίο ονομάστηκε και το μισό μέρος της στοάς.

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη

Στοά Μακρίδη, πρώην στοά Καράσσο Θεσσαλονίκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *