Θεσσαλονίκη: Γουρουνοχαρά στα Μετέωρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζωντανές παραμένουν οι γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης Ενα έθιμο από τα παλιά αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Μετεώρων του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η γιορτή της “Γουρονοχαράς” στην πλατεία Μετεώρων. Η παράδοση ξεκινάει με την προετοιμασία για […]

Ζωντανές παραμένουν οι γειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Ενα έθιμο από τα παλιά αναβιώνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τη δεύτερη μέρα Χριστουγέννων. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού συλλόγου Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Μετεώρων του Δήμου Παύλου Μελά διοργανώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η γιορτή της “Γουρονοχαράς” στην πλατεία Μετεώρων.


Η παράδοση ξεκινάει με την προετοιμασία για το σφάξιμο του γουρουνιού που γινόταν με εξαιρετική φροντίδα από τους Θεσσαλούς, ενώ επακολουθούσε γλέντι μέχρι τα ξημερώματα,για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα. Τρεις-τέσσερις συγγενικές οικογένειες καθόριζαν με τη σειρά ποια ημέρα θα έσφαζε το γουρούνι της. Για κάθε σφαγή μεγάλου γουρουνιού απαιτούνταν 5-6 άνδρες,εκτός των παιδιών, που είχαν ηλικία πολλές φορές 20-25 ετών. Επειδή όμως η όλη εργασία είχε ως επακόλουθο το γλέντι και τη χαρά, γι’ αυτό και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως “γουρουνοχαρά ή γρουνουχαρά”.

Διαβάστε επίσης
Lockdown: Τι είπε για τα Χριστούγεννα ο Χαρδαλιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά το γδάρσιμο, αρχίζει το κόψιμο του λίπους και στην συνέχεια το κόψιμο του κρέατος σε μικρά κομμάτια.
Το λίπος λιώνεται και αποθηκεύεται σε μεγάλα δοχεία λαδιού για να χρησιμοποιηθεί αφού παγώσει από τις νοικοκυρές στα φαγητά τους κατά την διάρκεια της χρονιάς. Στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας, τα γουρούνια σφάζονται την ημέρα του Αγίου Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται Γρουνοστέφανος.

Πάντως όπως βλέπετε στο βίντεο, ο κόσμος στα Μετέωρα το γλέντησαν με την ψυχή τους και έδωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.