Θεσσαλονίκη: Η παλιά λαχαναγορά προσμένει και αυτή την… Ανάστασή της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

Αυτοψία του Thes.gr στους χώρους του κτιριακού συγκροτήματος επί της Αγ. Δημητρίου

Η παλιά λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης είναι αναμφισβήτητα ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης αλλά και ένα σύμβολο της εμπορικής της ανάπτυξης.

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα χαμηλής δόμησης μικρών καταστημάτων επί της οδού Αγίου Δημητρίου, που για 40 χρόνια έδινε επαγγελματική στέγη σε πλήθος εμπόρων οπωρολαχανικών.

Η ιστορία

Το 1933 κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και αναγνωρίζει την ανάγκη της πόλης για μια μεγάλη κεντρική λαχαναγορά. Μετά από πλειστηριασμό που προκηρύσσει ευκατάστατοι επενδυτές προβαίνουν σε αγορές καταστημάτων και το 1935 ανοίγει επίσημα τις πύλες της για τους εμπόρους. Για 40 χρόνια εκεί χτυπούσε η καρδιά του χονδρεμπορίου. Εφοδίαζε με λαχανοκηπευτικά και φρούτα που κατέφθαναν όχι μόνο από την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία αλλά και από ολόκληρη την Ελλάδα, σε αγορές, μαγαζιά και πλανόδιους πωλητές. Οι μεταφορές και φορτοεκφορτώσεις πραγματοποιούνταν με ζωήλατα οχήματα της εποχής που με την πάροδο του χρόνου παραχώρησαν τη θέση τους στα φορτηγά.

Μαζί με τα νέα μεταφορικά μέσα που πληθαίνουν στην πόλη αρχίζει να διαφαίνεται μεγάλο πρόβλημα στις σταθμεύσεις και τις φορτοεκφορτώσεις επί της Αγίου Δημητρίου. Έτσι το 1975 μετά από αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης στο αρμόδιο υπουργείο αποφασίζεται η μεταφορά της λαχαναγοράς σε νέες εγκαταστάσεις στην δυτική πλευρά της πόλης όπου στεγάζονται έως και σήμερα.

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

Οι συζητήσεις και οι προτάσεις για την τύχη του κτιριακού συγκροτήματος

Οι συζητήσεις και οι προτάσεις για την τύχη του κτιριακού συγκροτήματος ήταν πολλές. Κάποιες από αυτές ήταν να γίνει πάρκο ή χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Μαθητές και εθελοντές καθάρισαν την Αριστοτέλους - Το μήνυμα Αγγελούδη  

Το 1976 δεσμεύεται από τον δήμο Θεσσαλονίκης και ξεκινούν προσπάθειες για την αξιοποίησή του. Η δικαστική πράξη απαλλοτρίωσης δείχνει ένα υψηλό ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο που οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι τους αδυνατούν να καταβάλουν. Έτσι το πολυ-ιδιοκτησιακό καθεστώς και το υψηλό απαιτητό καταβληθέν ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο παγώνουν τις διαδικασίες αξιοποίησης του χώρου αλλά και το ενδιαφέρον των εργολάβων.

Την πρόταση που υπήρξε να δημιουργηθεί ένας χώρος στάθμευσης στον χώρο της παλιάς λαχαναγοράς φρέναραν οι αρχαιολογικές μελέτες, αφού μετά την αποκάλυψη αρχαιολογικού χώρου στη περιοχή του Διοικητηρίου, πίστευαν πως μπορεί να υπάρχουν μέσα στον χώρο της αγοράς και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, οπότε αποκλείστηκε κάθε είδους παρέμβαση. Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου έγινε το 2009 όταν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αδυνατούσε να πληρώσει την απαλλοτρίωση που ζητούνταν ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση του 32ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης επί της οδού Κασσάνδρου.

Το 2016 το κτιριακό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο.

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

Η σημερινή εικόνα

Αυτή τη στιγμή στον χώρο δραστηριοποιούνται λίγες επιχειρήσεις αντί μειωμένων ενοικίων ή και καθόλου, κάποιες επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και ο χώρος όχι απλά παραμένει ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος αλλά είναι εγκαταλελειμμένος και βρώμικος.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που κατέγραψε ο φακός του Thes.gr τίποτα δεν θυμίζει πια το πάλαι ποτέ ζωντανό και δραστήριο κύτταρο της πόλης της Θεσσαλονίκης, αφού ο χώρος μετατράπηκε σε μία εστία μόλυνσης υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και την γύρω περιοχή

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

παλιά λαχαναγορά Θεσσαλονίκη

One thought on “Θεσσαλονίκη: Η παλιά λαχαναγορά προσμένει και αυτή την… Ανάστασή της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *