Θεσσαλονίκη: Η πολυσύχναστη πλατεία Αντιγονιδών, οι τέσσερις οδοί και η ονομασία της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Ο κρυμμένος ναός της πόλης που δεν γνωρίζετε

Στο επίκεντρο τεσσάρων δρόμων και ανάμεσα σε διάφορα μικρά μαγαζάκια βρίσκεται η γνωστή πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη.

Η πλατεία Αντιγονιδών είναι ένα σημείο όπου, όποια στιγμή της ημέρας και αν περάσετε απ’ αυτήν ή την επισκεφτείτε, θα συναντήσετε αρκετό κόσμο στους δρόμους της και δεκάδες αυτοκίνητα να ανεβοκατεβαίνουν.

Αυτό συμβαίνει διότι αποτελεί το “σταυροδρόμι” που συνδέει τέσσερις δρόμους μεταξύ τους, καθώς και τις μεγαλύτερες οδούς της Θεσσαλονίκης, όπως είναι η Εγνατία και η Αγίου Δημητρίου.

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Σε όποια πλευρά της και αν σταθείτε, κάθε φορά θα παρατηρήσετε και κάτι διαφορετικό. Από τη μία ξεπροβάλει το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, από την άλλη ο δρόμος που οδηγεί προς το κέντρο της πόλης, αυτός που οδηγεί προς το Βαρδάρη αλλά και άλλοι μικρότεροι που “κρύβουν” και αυτοί τα δικά τους… μυστικά.

Από τα κτίρια, αυτό που σίγουρα θα σας τραβήξει την προσοχή είναι το μεγάλο κίτρινο κτίριο που ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες πολυκατοικίες λόγω τους χρώματος αλλά και της αρχιτεκτονικής του.

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Η γειτονιά έχει αναβαθμιστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια ενώ την αγαπούν ιδιαίτερα οι φοιτητές. Η άμεση πρόσβαση στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης καθώς και στη νυχτερινή ζωή και διασκέδαση, την κατατάσσουν πλέον στις πιο δημοφιλείς περιοχές.

Η πολυπολιτισμική γειτονιά της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει προσελκύσει και αρκετούς πρόσφυγες, είναι “γεμάτη” με μαγαζιά κάθε είδους, με καφέ, φαγητό, λαχανικά, ρούχα, παιχνίδια, μπαρμπέρικα κ.α.

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Ενας ακόμη λόγος που έχει αναπτυχθεί η περιοχή είναι και τα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία, που φιλοξενούνται σε υπέροχα κτίρια, και επισκέπτονται κυρίως ταξιδιώτες από χώρες του εξωτερικού.

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Εαν κάνετε μία βόλτα γύρω από την πλατεία Αντιγονιδών, θα δείτε ότι μοιάζει λες και «φρουρείται» από τις μεγάλες πολυκατοικίες που βρίσκονται κυκλικά της.

Η πλατεία πήρε το όνομά της τη Δυναστεία των Αντιγονιδών, την οποία ίδρυσε ένας στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου, ο Αντίγονος Α’. Η Δυναστεία των Αντιγονιδών (294 π.Χ.–168 π.Χ.) κυβέρνησε το αρχαίο Μακεδονικό Βασίλειο κατά τους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή από το θάνατο του Αλεξάνδρου του Μέγα, μέχρι και την κατάκτηση του ελλαδικού χώρου από τους Ρωμαίους.

Δείτε επίσης: Πλατεία Αγίων Αποστόλων: Ο ιστορικός Ναός, οι βυζαντινοί θησαυροί και τα τείχη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Οι υπόλοιποι οδοί στην Πλατεία Αντιγονιδών

Ας δούμε από που πήραν το όνομά τους και οι υπόλοιποι οδοί που βρίσκονται γύρω από την πλατεία Αντιγονιδών.

Οδός Καραολή – Δημητρίου των Κυπρίων

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Οπως μαρτυρά και οι ονομασία της οδού,ο Μιχαήλ Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου ήταν Κύπριοι αγωνιστές και μέλη της ΕΟΚΑ. Οι ίδιοι καταδικάστηκαν σε θάνατο και απαγχονίστηκαν το 1956. Είναι θαμμένοι στα Φυλακισμένα Μνήματα, στη Λευκωσία.

Οδός Κώστα Κρυστάλλη

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Κρυστάλλης ήταν ποιητής και πεζογράφος, γεννήθηκε το 1868 και πέθανε το 1894. Τα ποιήματα του ήταν εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση και τη ζωή στην ύπαιθρο.

Οδός Γεωργίου Παπαζώλη

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Ο Γεώργιος Παπαζώλης ή Παπάζογλου καταγόταν από τη Σιάτιστα. Ήταν έμπορος και αξιωματικός του ρωσικού στρατού.

Ελαβε μέρος στα Ορλωφικά, των οποίων ήταν από τους βασικούς υποκινητές (1770). Μετά την αποτυχία της επανάστασης κατέφυγε στη Ρωσία (ή στην Πάρο) και πέθανε εκεί, το 1775.

αρχαϊκός ναός στην πλατεία Αντιγονιδών στη Θεσσαλονίκη

Το αρχαίο… μυστικό που κρύβει η πλατεία Αντιγονιδών

Στην πλατεία Αντιγονιδών και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των οδών Κρυστάλλη και Διοικητηρίου, βρίσκεται κρυμμένος ο αρχαϊκός ναός της πόλης. Ο ναός ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1936 σε οικόπεδο των παραπάνω οδών.

ναός Πλατεία Αντιγονιδών
Πηγή φωτό: archaiologia.gr

Πολλοί μπορεί να μην τον έχετε παρατηρήσει επειδή τα ερείπιά του έχουν θαφτεί κάτω από τη μονοκατοικία. Ωστόσο, όσα αρχιτεκτονικά μέλη διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στην αυλή της Ροτόντας από όπου, άλλα διασκορπίσθηκαν στην πόλη και άλλα κατέληξαν στο μουσείο της Θεσσαλονίκης.

ναός Πλατεία Αντιγονιδών
Πηγή φωτό: archaiologia.gr

Το 2000 κατεδαφίστηκε η μονοκατοικία για να κτισθεί πολυώροφη οικοδομή. Η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από την ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, φέροντας στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα της κρηπίδας του ναού τέσσερα αγάλματα των ρωμαϊκών χρόνων και πλήθος θραυσμάτων αρχιτεκτονικών μελών, αρκετά από τα οποία φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη

Πηγή ιστορικών στοιχείων: portal.tee.gr thessaloniki.gr