Θεσσαλονίκη: Μετά από 70 χρόνια δε θα διεξαχθεί η ΔΕΘ

ΔΕΘ

Πλήγμα για την πόλη και την ιστορία της

Αυτό που υπήρχε ως σενάριο, ως μια κακή προοπτική για την Θεσσαλονίκη εν τέλει έγινε πραγματικότητα. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως η 85η ΔΕΘ αναβάλλεται αποτελεί πλήγμα για την πόλη σε μια χρονιά που άρχισε στραβά και εξελίσσεται άσχημα σε οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Μετά από 70 χρόνια η Θεσσαλονίκη δε θα φιλοξενήσει την Διεθνή Εκθεση (ΔΕΘ). Ενας σταθμός για την πόλη, μια πολυήμερη εκδήλωση που ουσιαστικά σημάνει το τέλος της θερινής ραστώνης και μας ρίχνει στα βαθιά της καθημερινότητας. Ηταν συνυφασμένη με την έναρξη της σεζόν για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ολόκληρη την πόλη.

Από το 1951 η Εκθεση της Θεσσαλονίκης διεξαγόταν κάθε χρόνο και φιλοξενούσε εκθέτες από όλα τα σημεία του κόσμου. Εχει καταφέρει να προσελκύσει το ενδιαφέρον και παράλληλα στην πορεία του χρόνου απέκτησε και πολιτική χροιά με τις επισκέψεις και τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού.

Διαβάστε επίσης
Ζέρβας: "Αν χρειαστεί θα κλείσουμε τις πλατείες και θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα"

Από το 1926 που φιλοξενήθηκε η πρώτη ΔΕΘ, μόνο η γερμανική κατοχή της έβαλε “στοπ”.

Η 15η ΔΕΘ διήρκεσε από τις 22 Σεπτεμβρίου ως τις 22 Οκτωβρίου 1940. Εξι μέρες μετά ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι Γερμανοί μετέτρεψαν το χώρο της ΔΕΘ σε αποθήκες ενώ υπάρχουν αναφορές για καταστροφές κτιρίων και του αρχείου, λίγο πριν αναχωρήσουν ηττημένοι από τη Θεσσαλονίκη.

Μετά και τον εμφύλιο πόλεμο άρχισαν οι σκέψεις για να ξαναγίνει Εκθεση στην πόλη και όντως ξαναλειτούργησε το 1951. Η 16η αυτή διοργάνωση έφερε πλήθος κόσμου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και στα ταμεία μπήκε ένα μεγάλο ποσό.

Φτάσαμε το 2020 και ο κορονοϊός είναι αυτός που βάζει “φρένο” στην εκδήλωση-σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με την ελπίδα να είναι και η τελευταία φορά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *