Το γραφικό λιμανάκι των ψαράδων και το ξωκλήσι του Νεομάρτυρα Αγιου Γεωργίου στη Νέα Κρήνη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μία άγνωστη, για τους περισσότερους, κρυμμένη και αναξιοποίητη «γωνιά» της Καλαμαριάς

Πίσω και παραπλεύρως από το εγκαταλελειμένο πια, πρώην νοσοκομείο «Παναγία» στη Ν. Κρήνη, βρίσκεται το λιμανάκι των ψαράδων.

Ενα άγνωστο σημείο της περιοχής για τους περισσότερους, και κυρίως τους νεότερους σε ηλικία Θεσσαλονικείς, που μοιάζει με μικρό νησάκι, γραφικό μεν και όμορφο, που δεν έχει όμως τύχει της δέουσας προσοχής.

Οι πρώτες εικόνες δημιουργούν την αίσθηση πως ο χρόνος εκεί για κάποιο λόγο σταμάτησε! Τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή… Σκουπίδια, θαλασσοδαρμένες βάρκες μέσα σε αγριόχορτα και νερά και γενικά ένα μη αξιοποιήσιμο κομμάτι, λίγα μόλις μέτρα κάτω από τη Ν. Πλαστήρα.

Αν δώσετε όμως περισσότερη προσοχή, τότε σίγουρα θα ανακαλύψετε μικρούς «θησαυρούς» και θα… ακούσετε όλες εκείνες τις ιστορίες που έχουν να σας διηγηθούν. Το λιμανάκι των ψαράδων αποτελεί αναμφισβήτητα μία ζωντανή ιστορία για την πόλη μας και την Καλαμαριά.

Οι πρόσφυγες εκεί κατάφεραν να ορθοποδήσουν, να ζήσουν και να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. Τώρα θα αντικρίσετε λιγοστούς ψαράδες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε μεγάλη ηλικία, που κάποιοι απ’ αυτούς συνεχίζουν να κάνουν ότι και σε ολόκληρη τη ζωή τους, ενώ άλλοι απολαμβάνουν την ηρεμία και τις συζητήσεις μεταξύ τους.

Αδιάψευστο μάρτυρα της ιστορίας αυτής της περιοχής, αποτελεί το παρεκκλήσι του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου Εν Κρήνη, ο οποίος μαρτύρησε στην Αλησμόνητη Πατρώα Ιωνική γη, την Κρήνη (Τσεσμές). Αποτελεί σίγουρα ένα κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που θα κρατά στο πέρασμα των χρόνων ζωντανές τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων.

Διαβάστε επίσης
Εφυγε από τη ζωή η τελευταία πρόσφυγας της Καλαμαριάς

Το 2005, πλήθος Κρηνιωτών και με συμμετοχή όλων των φορέων του Συνοικισμού, πήραν την απόφαση της οικοδόμησης του εξωκλησιού προς τιμή του. Οι απόγονοι των προσφύγων Μικρασιατών, θέλησαν έτσι να τιμήσουν τον δικό τους Αγιο, να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους και παράλληλα να ικανοποιήσουν και την εσωτερική ανάγκη του απλού ευσεβή Κρηνιώτη ψαρρά που επιθυμεί προτού μπει στην θάλασσα να ανάψει ένα κεράκι στους Αγίους Γεώργιο και Νικόλαο, για καλή ψαριά και προστασία από τα στοιχεία της φύσης.

Οσο για το ηλιοβασίλεμα είναι απλά μαγευτικό και αξίζει να το ζήσετε.Στόχος να γίνει αλιευτικό καταφύγιο

Αυτή η «γωνιά» της πόλης, με την αγνή ομορφιά και την πλούσια ιστορία πρέπει σαφώς να αξιοποιηθεί και να αναβαθμιστεί, τόσο γιατί το αξίζει όσο και γιατί έχει να προσφέρει πολλά στους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες της.

Δημοσιεύματα στον Τύπο, προ δύο ετών, ανέφεραν πως το κομμάτι αυτό της παραλιακής ζώνης, προορίζεται για αλιευτικό καταφύγιο, ενώ ο φάκελος είναι ηδη έτοιμος σε επίπεδο μελετών και αδειοδοτήσεων. Αυτό που απέμενε, ήταν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε περίπτωση πάντως που συμβεί αυτό, σίγουρα θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην Καλαμαριά. Αναμένουμε…

Πηγή στοιχείων: neokriniotika.blogspot.gr