Βίλα Τζεμποργά: Το αρχοντικό – φάντασμα στη Βασιλίσσης Ολγας και η ιστορία του (ΦΩΤΟ)

Η ιστορία του αρχοντικού

Αποτέλεσε πριν από μερικά χρόνια το πόστερ διάσημης αμερικάνικης σειράς

Βρισκόμαστε στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Ολγας 20, στο Φάληρο… Εκεί, ανάμεσα σε δύο μεγάλες πολυκατοικίες και παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου και της εγκατάλειψης, στέκεται αγέρωχη εδώ και 140 περίπου χρόνια, η Βίλα Τζεμποργά ή αλλιώς Σαλέμ.

Μέρος της εκλεκτικής «Οδού των Εξοχών», που αποτελούσε το πολυεθνικό προάστιο των προυχόντων της πόλης έξω από τα τείχη, φιλοξένησε ξένους αριστοκράτες και σημαντικές προσωπικότητες, στέγασε πλούσιους εμπόρους και κραταιούς δικηγόρους, καθώς και το ιταλικό προξενείο μέχρι το 1978, ενώ από το 1984 είναι εγκαταλελειμμένη. Πριν από λίγο μόλις διάστημα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας, δημοσιοποίησε δια μέσω της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώλησή της.

Η ιστορία του αρχοντικού
Η έπαυλη χτίστηκε από τον σημαντικότερο αρχιτέκτονα της ορθόδοξης κοινότητας της πόλης, τον Ξενοφώντα Παιονίδη, το 1878, κατά παραγγελία του πλούσιου εβραίου εμπόρου γαλλικής υπηκοότητας, Τζεμποργά, ο οποίος αγόρασε το παραλιακό οικόπεδο από τον Αλή Εφέντη, γιο του Ισμαήλ Αγά.


Το 1886 πέρασε στα χέρια της Αννας, κόρης του Ζορζ Εβελμαν ή Ολμαν, ελβετικής υπηκοότητας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1894 αγοράστηκε από τον πιο γνωστό δικηγόρο της πόλης και εξέχον μέλος της Εβραϊκής Κοινότητας, δικηγόρο, Εμμανουέλ Ραφαήλ Σαλέμ. Η οικογένεια Σαλέμ ανήκε στο μεγάλο κύμα των Εβραίων εξόριστων από την Ισπανία και τις καθολικές χώρες που κατά δεκάδες χιλιάδες συνέρρεαν στην Θεσσαλονίκη, τους λεγόμενους Σεφαραδίτες.

Στις αρχές του αιώνα μισθώθηκε από την Ιταλική κυβέρνηση, η οποία το αγόρασε το 1924, από τον πλέον κάτοικο Παρισιού, Ε. Σαλέμ. Από το 1915 και για πολλά χρόνια στεγάστηκε εκεί το Ιταλικό Προξενείο της πόλης ενώ μετά το σεισμό του 1978 εγκαταλείφθηκε παρόλο που το κτίριο δεν παρουσίασε στατικές βλάβες. Το προξενείο μεταφέρθηκε στο κτιριακό συγκρότημα των ιταλικών Monopoli di Stato και του Ιταλικού Ινστιτούτου, που κατασκευάστηκε μετά την κατεδάφιση της Βίλας Ιντας επί της οδού Φλέμινγκ (πρώην Οδός Μιζραχή) με Ολγας.

Διαβάστε επίσης
Κρήνες: Τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής στην Ανω Πόλη (ΒΙΝΤΕΟ)

Το 1984 πραγματοποιήθηκαν μερικές εργασίες συντήρησης και έκτοτε παρέμεινε έρημη και εγκαταλελειμμένη. Η έπαυλη χαρακτηρίζεται από την περίτεχνη πρόσοψη και τα πλούσια υλικά, ενώ θεωρείται χαρακτηριστικό παράδειγμα του νεομπαρόκ εκλεκτικισμού που κυριαρχούσε τότε στην πόλη.

Ιδανική για σκηνικό ταινίας
Η εντυπωσιακή εικόνα της βίλας δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Συγκεκριμένα, το 1998 εμφανίστηκε στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», ενώ το 2013 πρωταγωνίστησε κατά κάποιο τρόπο και στη δημοφιλή σειρά τρόμου American Horror Story, όχι όμως με απόφαση των υπευθύνων της σειράς, αλλά με πρωτοβουλία των τηλεθεατών της.

Καθώς περίμεναν το πόστερ που θα σηματοδοτούσε την έναρξη της νέας σεζόν οι φανατικοί της σειράς επιδόθηκαν σε ένα διαδικτυακό fan artwork. Εντόπισαν τη φωτογραφία της Αλεξάνδρας Κωνσταντινούδη και χωρίς να την ενημερώσουν τη μετέτρεψαν σε αφίσα ενώ επίσης δεν έγινε καμία αναφορά στην πραγματική ταυτότητα της βίλας. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε, κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα.

Η αφίσα της ταινίας

Αξίζει να αναφέρουμε πως με βάση την πρόσκληση από την ιταλική πρεσβεία, οι επίδοξοι αγοραστές μπορούσαν να καταθέσουν σφραγισμένες τις προσφορές τους μέχρι της 24 Νοεμβρίου. Οποτε δεν αποκλείεται από το νέο έτος να υπάρχουν εξελίξεις για το μέλλον της βίλας Τζεμποργά.

Με πληροφορίες από www. kathemera.gr, www. news247.gr